Monty McGregory Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Witam. Bardzo poważnie przymierzam się do zakupu Rama z silnikiem diesla 5.9 lub 6.7. Szukałem w necie informacji na temat zużycia paliwa przez te silniki, ale niewiele jest informacji. Może ktoś z Was posiada Rama z takimi silnikami- proszę o info nt. spalania. Czytałem o spalaniu przez benzyniaki i jest straszne, a diesel to diesel. Czytałem też o terenówkach europejskich i jakoś mnie nie zachwycają...Zachwyt mam dopiero przy RAMIE. Pozdrawiam. Monty McGregory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 6 Lutego 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Mamy taki zwyczaj że witamy się w powitalni. Ale jak już zacząłeś to ci odpowiem, jak wiadomo silniki benzynowe palą więcej niż diesla, ale będą tańsze w eksploatacji. A to dlatego że 90 % dużych silników benzynowych ma założoną instalacje LPG. Wracając do twojego pytania, Ram z Cumminsem (dieslem) spali po mieście około 16-18 litrów, w trasie przy spokojnej jeździe wyjdzie 12-13 l przy fabrycznym Ramiku. W cyklu mieszanym przyjmij spalanie 14-16 litrów . P.S Wymień mi choć jedną europejską terenówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misman Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Czytałem o spalaniu przez benzyniaki i jest straszne A co przeczytałeś ? diesel to diesel Tak. To jest argument :-D :lol: Cytuj "Ptaki i zwierzaki pod drzewami stały, jak do nich strzelano - umierały..." "zrobiłem" != "zleciłem" -- http://i190.photobucket.com/albums/z155/Madcatw/WhereIHideMostofMyMoney3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misman Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Wymień mi choć jedną europejską terenówkę Opel Monterey ? Land Rover Discovery ? Mercedes G ? Cytuj "Ptaki i zwierzaki pod drzewami stały, jak do nich strzelano - umierały..." "zrobiłem" != "zleciłem" -- http://i190.photobucket.com/albums/z155/Madcatw/WhereIHideMostofMyMoney3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monty McGregory Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Witam. Zawsze wchodzę razem z drzwiami- wszak jestem kowbojem. :-D Mówiąc o benzyniakach miałem na myśli silniki benzynowe w Dodgach Ramach. Jakie są europejskie terenówki?Wszystkie poza DODGE RAM. :-P . a wracając do spalania przez diesle 5.9 i 6.7 to prosiłbym o precyzyjne podanie spalania z podziałem na 6.9 i 6.7. Najlepiej od osoby, która takimi autami faktycznie jeździ... Dane z internetu zupełnie odbiegają od rzeczywistości. Miałem kiedyś auto terenowe benzyna+gaz... kompletna pomyłka jeżeli chodzi o jazdę w terenie. :roll: Good night. Monty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mposy Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 moj 6.5td na blizniaku spala w trasie 13-14l, mieszanie okolo 18l diesela Cytuj Chevy Silverado K3500 97r Chevy Corvette c3 Stingray 75r "..trzeba kolekcjonować mocne wrażenia..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 7 Lutego 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Misman wiem ze ty wiesz , chciałem zobaczyć jak klasyfikuje nasz nowy kolega, dla kogoś Hyundai x35 tez będzie terenowka i będzie porównywał go z ramem. Na szczęście nasz kolega rozróżnia Rama od innych terenowek, to duży plus :mrgreen: Spalanie podalem ci rzeczywiste, będzie bardzo zbliżone w obu silnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Opel Monterey ? Przecież to Isuzu :lol: :lol: :lol: a wracając do spalania przez diesle 5.9 i 6.7 to prosiłbym o precyzyjne podanie spalania z podziałem na 6.9 i 6.7. Spalanie tych auta bardzo mozno zależy od warunków jazdy, więc takie porównanie nic ci nie da Dla porównania mój eF w poprzednich rękach spalał w okolicach 17-20 litrów, mi jeszcze nie zdarzyło się mniej niż 21, a najczęściej jest to około 25 :roll: Kilka lat jeździłem ZJ-tem 5.2 i spalał mi około 18-19 l. Teraz jeździ nim mój ojciec i spalanie przekracza 20 Kupując auto pokroju Rama, eFa trzeba być mentalnie przygotowanym spalanie w okolicach 20, a każdy litr mniej traktować jako bonus :lol: :lol: Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Diesle ze względu na małą rozpiętość w obrotach i gigantyczny moment obrotowy nie są zdolne do tak wielkich różnic w spalaniu jak benzyniaki. Takie wartości jak podał Sebastian są jak najbardziej prawdziwe, tym bardziej, że Sebek przecież użytkował Cumminsa 5.9. Seba78 mógłby się jeszcze wypowiedzieć, bo ma 6.7, ale rozmawiałem z nim setki razy i spalanie jednego i drugiego jest zbliżone. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Diesle ze względu na małą rozpiętość w obrotach i gigantyczny moment obrotowy nie są zdolne do tak wielkich różnic w spalaniu jak benzyniaki.Chyba nie wszystkie ;-) We Wranglu (JK CRD) spalanie po przeprowadzce i zmianie sposobu używania auta zimowe spalanie z 15-17 spadło do 12-13. Wcześniej auto służyło bardziej jako typowy miejski bułkowóz, teraz żona dojeżdża codziennie do sąsiedniej miejscowości (jakieś niecałe 15 km w jedną stronę) Potwierdza to tylko, że wszystkie tabele, średnie zużycia itd. niekoniecznie są przydatne Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdoc Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Jak kupowałem pierwszą V8 - i zapytałem sprzedawcy ile pali ? Odpowiedział dość precyzyjnie: Tyle ile zaleje - nigdy nie sprawdzałem ..... :-D Cytuj Jeep V8 WJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonko Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Temat o spalaniu już był i to dość obszerny, wystarczyło poczytać trochę forum i regulamin. Przy takich autach nie powinno być pytań ile one palą, przecież 6 litrów to nie będzie palić bo to nie 1.9 tdi, 30 litrów też nie, bo to nie jakiś buldożer. Te auta po prostu palą niemało i trzeba się na to przygotować, a jeśli chcesz auto używać na co dzień i interesuje Ciebie małe spalanie to możesz próbować chipować silnik trzymać się oryginalnego rozmiaru opon, zmienić przełożenia etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Diesle ze względu na małą rozpiętość w obrotach i gigantyczny moment obrotowy nie są zdolne do tak wielkich różnic w spalaniu jak benzyniaki.Chyba nie wszystkie ;-) We Wranglu (JK CRD) spalanie po przeprowadzce i zmianie sposobu używania auta zimowe spalanie z 15-17 spadło do 12-13. Wcześniej auto służyło bardziej jako typowy miejski bułkowóz, teraz żona dojeżdża codziennie do sąsiedniej miejscowości (jakieś niecałe 15 km w jedną stronę) Potwierdza to tylko, że wszystkie tabele, średnie zużycia itd. niekoniecznie są przydatne Ja piszę o dieslach, a nie o CRD :kasztan: Co to za rozpiętość pomiędzy 12-17 litrów? Ja w 3l benzynowej osobówce mam rozpiętość pomiędzy 8l, a 25l. Ram potrafił mi spalić 13l, ale potrafił też 45l na wycieczkach terenowych, Tweety czasem zejdzie poniżej 18l w trasie, ale z przyczepą po mieście pali mi 90l :twisted: . Dieslem takich rozpiętości nie osiągniesz i o tym mówię, a nie o 5 litrach. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Dieslem takich rozpiętości nie osiągniesz i o tym mówię, a nie o 5 litrach. Ja to wiem, ale jak ktoś pyta o spalanie full siza to obawiam się, że dla niego 2 litry różnicy to już kosmos :-D :-D :-D A wogóle, jak Jonko i Magdoc napisali - to musi spalić, a pytanie "ile" jest conajmniej nie na miejscu :mrgreen: Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Już kiedyś była mowa o tym, że jeśli ktoś pyta o spalanie przed zakupem fullsiza to znaczy, że go szybko sprzeda. :-P Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Już kiedyś była mowa o tym, że jeśli ktoś pyta o spalanie przed zakupem fullsiza to znaczy, że go szybko sprzeda. :-P Niech lepiej od razu kupi 'terenowego' Tiguana 2.0 TDI :twisted: Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercg Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Już kiedyś była mowa o tym, że jeśli ktoś pyta o spalanie przed zakupem fullsiza to znaczy, że go szybko sprzeda. :-P z tego co kojarze , to więcej Ramow poszło do żyda , od filarów tego forum :mrgreen: ;-) Cytuj dodge"caravan" :-) 1500/Hemi 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Już kiedyś była mowa o tym, że jeśli ktoś pyta o spalanie przed zakupem fullsiza to znaczy, że go szybko sprzeda. :-P z tego co kojarze , to więcej Ramow poszło do żyda , od filarów tego forum :mrgreen: ;-) DOBREEE!!!! Kupując takie auto nie można myśleć o ekonomii, bo po co komu jeszcze dodatkowy stress. Ja jak zobaczyłem, że Gumiś pali mi 12-15l uważałem, że Boga za nogi złapałem i dalej będę się tego trzymał. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruum Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Ja jak zobaczyłem, że Gumiś pali mi 12-15l No to to chyba ino po trasie, bo miasto to... Cytuj Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Delikatny szmer Cumminsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Sprawdź w moich opisach. Cykl mieszany 15l/100km. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Dla porównania mój eF w poprzednich rękach spalał w okolicach 17-20 litrów... True ;-) Mój rekord to okolice 14 litrów ale to wypadek przy pracy był... :kasztan: Oczywiście mówię o benzynie bo wiem, że eF ma teraz podtlenek LPG. Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Już kiedyś była mowa o tym, że jeśli ktoś pyta o spalanie przed zakupem fullsiza to znaczy, że go szybko sprzeda. :-P z tego co kojarze , to więcej Ramow poszło do żyda , od filarów tego forum :mrgreen: ;-) Nie wiem jak to jest z filarami, ale ja zamieniłem Rama na Power Rama i spalanie rzędu 20l na 30l :kasztan:, a Ramem jeździłem ponad 3 lata, więc raczej nie spalanie było powodem sprzedaży. :-P ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misman Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Opel Monterey ? Przecież to Isuzu :lol: :lol: :lol: A Wołga w sumie była Mercedesem. Opel jest jednak europejską marką, a nikt się tu nie wypytywał o licencje. Zresztą - Opel montowany w Gliwicach to w sumie będzie polski samochód... ? :mrgreen: Cytuj "Ptaki i zwierzaki pod drzewami stały, jak do nich strzelano - umierały..." "zrobiłem" != "zleciłem" -- http://i190.photobucket.com/albums/z155/Madcatw/WhereIHideMostofMyMoney3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 7 Lutego 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Mercg bijesz w dzwon to ci odpowiem, w filarach liczy się kanon i nie chodzi o działa tylko o zasady i wzorce, niestety nie którzy się wykruszyli tak jak bull :mrgreen: , ale została większość, jesteśmy nadal milosnikami Pickupow nawet ich nie posiadając :mrgreen: , wspieramy to forum, tą wąską grupę zapaleńców, i nawet sarkastyczny misman tego nie zmieni :lol: , Pickup to styl życia, albo go kochasz albo :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mercg Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 ................., Pickup to styl życia, albo go kochasz albo :evil: i o to chodzi :up: Cytuj dodge"caravan" :-) 1500/Hemi 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi