Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanowne Grono.

Na chwilę obecną nie jestem jeszcze w posiadaniu pickupa, jednak w najbliższym czasie rozważam zakup i nie ukrywam, że liczę na wsparcie użytkowników tego forum.

Waham się między Ford F-150, a Dodge RAM 1500.

Wymagania:

1. Będzie to drugie auto w rodzinie 4, a może 5-cio osobowej, więc kabina Crew-cab lub podobna. Wyjazdy krótkie, ewentualnie max 100km

2. Dużo będzie jeździła żona - lubi duże auta, ogarnia kierownicę i gabaryt, więc z parkowaniem sobie poradzi.

3. Silnik: benzyna V8 >5,0l. Marzy się 5,7 HEMI. Jestem skrzywiony na punkcie V8, więc inne 1,3l ecoboosty nie wchodzą w grę. Nie chodzi mi o moc, tylko o dźwięk

4. LPG

5. Raczej 4x4 niż 4x2

6. Wielkość paki ma drugorzędne znaczenie

7. Budżet do 30 kpln, więc roczniki chyba od 2004 - ...2010?

I teraz kilka pytań:

1. Użytkownicy z zachodniej Polski są na forum? Chętnie podjadę pogadać

2. Jakie główne i standardowe problemy w powyższych autach? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

3. Namiary na ogarnięte warsztaty, najlepiej w zachodniej PL?

4. Czy w tym budżecie jest sens w ogóle czegoś takiego szukać?

Zaznaczę od razu, że mam zwyczaj najpierw używać opcji szukaj, co też uczyniłem, ale odpowiedzi na te pytanie nie znalazłem

Opublikowano
6 godzin temu, barthez napisał:

7. Budżet do 30 kpln, więc roczniki chyba od 2004 - ...2010?

Z tym budżetem w wymienionych przez Ciebie rocznikach to najwyżej grube problemy kupisz, a nie auto.

Z taką kasą możesz celować  w późne lata 90-te lub początek lat dwutysięcznych.

No niestety, starcze roczniki mocno podrożały, a młodsze za cholerę nie chcą tanieć.

Co do wyboru - bierz to co w ogóle uda się znaleźć w stanie rokującym, ew to co Ci się bardziej podoba.

Bo przy dwudziestoletnich letnich auta raczej ciężko mówić o typowych usterkach - nawet w najbardziej zadbanych ma prawo walnąć wszystko.

Na pewno, jak w każdym starym aucie z USA, problemem będzie korozja. Albo z powodu powypadkowej przeszłości, albo z racji tego, że najczęściej to auta typowo użytkowe - mało kto przejmuje się wyglądem Lublina, ma jeździć i tyle.

F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞

Escalade 6.2😍

Opublikowano

Za 30k się da się kupić początek zakresu tych roczników, ale musisz być świadomy tego, że dołożysz bardzo dużo. Na swoim przykładzie powiem.

Rok temu: RAM 1500 2004r 4.7V8 4x4 - zapłaciłem 29,5k mając świadomość że jest ogrom do zrobienia. Na tą chwilę, części kosztowały mnie 8,5k - robota moja, bo jestem mechanikiem. Ale gdybym miał "sobie zapłacić", to kwota za robotę, którą zrobiłem, wynosiła by grubo ponad 10k. A jeszcze nie koniec walki.

Mając 30k na pickupa, nie kupisz przyzwoitego FULLSIZE w podwójnej kabinie tak żeby nie dołożyć drugie tyle. Szybciej jakiś Nissan Frontier, może Toyota Tacoma, ale ciężko znaleźć kombinację podwójnej kabiny, dużej benzyny i 4x4.

taką ciekawostką może być taki wynalazek: https://www.otomoto.pl/oferta/dodge-dakota-raider-dakota-l200-4x4-v8-benz-lpg-automat-ID6D10FW.html?

Dodge Dakota w wydaniu Mitsubishi (Raider)

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH],Dodge Charger SXT [ERB], Dodge Charger GT [ERB] - w drodze. Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT],  Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]