Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taki mały :kasztan:

Jakie spalanie wychodzi wam przy dynamicznej jezdzie po miescie i zwinnym ruszaniu ze swiatel ??

i jakie spalnie np na hiwaju przy 140 km

moj pickup to crewcab z 4 stopniowa skrzynia.

Ford F-150 2005 Lariat 5,4 V8 Triton

Jeep Commander 2006 Laredo 3,7 V6

Sprzedam

Mechanizm opuszczania kola zapasowego

Dolot stożkowy do 5,4

Opublikowano

hmmm to mi komputer pokazuje 25l Pb :shock: a do gazu to się dolicza 30% ??

25l Pb + 30% czyli jakies 32,5L :shock: dobrze liczę ? czy coś mi się pomyliło ?

[ Dodano: 2015-09-17, 07:42 ]

przy 140 km/h to już w ogóle spalanie kosmos. coś chyba koło 40L pokazuje

Sprzedam

Dolot stożkowy do 5,4

Opublikowano

25l lpg przy oponach 315 i lifcie 2.5 cala. Na oryginale bylo 20l

Kolega na efa też 5.4 4x2 w oryginale i pali mu 16-18lpg- nowa instalacja. Na benzynie palił mu na autostradzie 120kmh okolo 13l pb

Ford F-150 5.4 2005 rok Lift 2.5" 315/70/17 black

Opublikowano

4x2 będzie zawsze mniej palił ponieważ jest sporo lżejszy.

Mój Ford kiedy jeszcze był w oryginale to palił 15lpg w trasie i 22-23lpg w mieście. Rekordowo zszedłem do jakiś 13,3lpg jadąc 70-90km/h (długo historia czemu) na pusto autostradą z Wrocławia do Żor.

Oryginalna waga F150 5,4 Supercrew to jakieś 2,5 tony. Natomiast moje auto po tryśnięciu i opancerzeniu od dołu osłonami waży 2,8 tony. Dodatkowo większe gumy (33cale). Automatycznie spalanie wzrosło. Aktualnie w spalanie w trasie to jakieś 18-19 lpg a po mieście około 25-26lpg.

Mam też wymienioną instalację w zeszłym roku i mam wrażenie, że jednak poprzednio mieszanka była zbyt uboga bo niby mniej eFka paliła ale jednak co chwile "check engine" mi się zapalał. Te 13,3lpg w V8 cieszyło, ale jednak od początku było mało realne. Trzeba powiedzieć otwarcie, że nawet 25lpg w V8 to bardzo dobry wynik przy normalnej jeździe i nie ma się co napalać na mniej, a każde odstępstwo "w dół" od tej normy traktować jako miły bonus ;)

Najwięcej mi moja taczka spaliła 36lpg ale to z full ładunkiem i ciężką przyczepą też załadowaną z wieloma podjazdami po drodze, więc dużo mniej niż te 40l Pb które pokazuje Kaktusowi. Coś może być nie tak w tym przypadku, ale i tak trzeba auto zlitrażować "starym" sposobem ;)

FORD F150 KING RANCH 5,4 V8 Triton 2007

FORD RANGER EDGE 4,0 V6 SOHC 2001

FORD FLEX SEL 3.5 V6 Duratec 2010

był - JEEP WG LIMITED 2.7 R5 CRD 2002

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No to ja mam jeszcze chyba mapy paliwa i lpg do strojenia, dzis jade.

Ostatnio spalanie mieszane wyszlo mi .... uwaga werble..... 28l :shock: przeliczajac zatankowany gaz i ilosc przejechanych km. co smieszniejsze podpiolem sie przez obd2 do komputerka i przez program diagnostyczny dashcommand pokazal mi srednie spalanie na 80 km jakies 19 l na autostradzie 150 km/h taka srednia wyszla natomiast komputer pokladowy eFa pokazywal 26l. Sam już nie wiem komu wierzyć :evil: .

Jedyny błąd jaki mi sie pojawia to P2004 Intake Manifold Runner Control Stuck Open choć IMRC został wymieniony (zamiennik i może dlatego, za jakiś czas ew sciągne oryginalny fordowski i zobacze :( 90$)

[ Dodano: 2015-10-21, 14:35 ]

Witam ponownie :)

Auto przeszło zmianę zbiornika LPB pod pakę i serwis LPG ze strojeniem

I teraz spalanie uwaga ..... w trasie górskiej czyli dużo zakrętów 90* zjazdów i podjazdów pod górki spalanie wyszło 22l :lol: ale na autostradzie chyba diobeł na haku siedzi i przy 130-140/h spalanie skacze juz do 27l :evil: a mówią że w trasie mniej auta palą :pala: może ja za szybko tym autem po autostradzie jeżdże i wasze odczyty spalania są z przedziału 80-90 km/h na autostradzie (w co wątpię)

Jepem przy silniku 3,7 V6 wyciskam max co fabryka ogranicza do 180/h i średnia spalania to 18l przy stałym 4x4.

Jeszcze podjadę do gazowni, ale podejrzewam że problem tkwi już w sterowniku IMRCW od tych klapek w kolektorze dolotowym. Zostaje zamówić oryginał a nie chinski zamiennik.

Sprzedam

Dolot stożkowy do 5,4

Opublikowano

Dużo ci żłopie, u mnie w Dodge przy jeździe autostrada z predkością miedzy 145-160 spala kruszynka około 22-24 litrow. Podjedź lepiej do dobrego gazownika i niech przejży Ci instalacje :)

Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska

Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie

Chevrolet Camaro SS :> SSman

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ford F 150 silnik 4,2 2WD.

Na autostradzie szybkość 100-120 km/h = 14,5 - 15,00 l/100km.

Po mieście i na krótkich trasach, bez butowania 15-17l/100km.

Po mieście "troszkę" ostrzej -17-18 l/100km.

Na zbiorniku LPG ok. 53-54 litry przejeżdżam ok. 200 Mil = ok. 320 km.

Dane po przejechaniu kilku zbiorników LPG, i krótkiej eksploatacji auta, brak wprawy, i wyczucia nowego nabytku :-? .

Silnik do regulacji i przeglądu, bo jego praca ma wiele do życzenia :evil:

Brak błędów, ale praca kiepska :-? .

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ford F150 5,4 FX4 2004

Warszawa i okolice 25-29l/100km lpg raz jakimś przypadkiem 22l/100km

Ostatnio trasa Piaseczno-Sulechów-Krapkowice-Kędzierzyn-Piaseczno.

Początkowo na autostradzie 21 na krajówkach spadło do 18l/100km.

Spalanie jak spalanie ale na jakiejś stacji gaz jakoś mocno tanio było to 100km kosztowało 36zł:)

Nie wiem czy to się zmieni ale instalacja jest praktycznie do wymiany.

Komp Staga czyli dobry ale reduktor i wtryski to najniższa półka i po prostu nie dają rady.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Po wymianie czujnika mapsensora i diagnozie mechanika, że mam "zastane" wtryski do poprawnej pracy silnika dużo brakowało, postanowiłem więc pojeździć na benzynie z domieszką środków czyszczących i regenerujących wtryski.

Pierwszy zbiornik przejeździłem z podwójną (2 buteleczki) domieszką środka STP do czyszczenia wtrysków w silnikach benzynowych.

Jazda po mieście, krótkie trasy, i zbiornik pięknie do dna wyjeździłem :-D .

Drugi zbiornik zatankowałem ponownie z domieszką środka do czyszczenia wtrysków i pojechałem w trasę, jakie moje było zdziwienie :shock: , gdy autko mi spaliło tylko 12-12,5 litra. W jedną stronę jechałem na pusto, wracając miałem ładunek 550 kg nie czułem tego podczas jazdy, i na spalanie nie wpłynęło to pewnie zbyt negatywnie ? miałem nawet uczucie, że maszyna jechała pewniej i nieco lżej na rasie :shock: .

Wiadomo silniczek 4,2 litra z napędem na 1 ośkę du...y nie urywa, ale też myślę że wielkiej tragedii nie ma :-), gdybym wiedział wcześniej, że na takim poziomie będzie spalanie, to nie remontował bym tego LPG, tylko tą kasę przeznaczył na paliwo :-D .

Pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam, Podepne się pod ten temat zeby nie smiecic nowych,  od jakiegs czasu przymierzam sie do pickupa i na froncie został ram 1500 i F150.  Hemi przemawiał do ze wzgledu na "ekonomie" ale jakos ford blizej mojemu sercu.  i tak zacząłem grzebać w tych forach o tym spalaniu i ogólnie uzytkowości.  CO do spalania jak  w temacie. Przez pare lat wiele sie zminiło miał ktoś okazje jeździć seria XI a potem XII z silnikim 5,4 ? słyszałem ze te stare (XI) sa bardziej ekonomiczne, ale nie lubie bazowac na opini 1 osoby.  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam 11 generację, 5.4v3 triton

wiesz... w dobie, gdy xc90 potrafi wessać 18l/100km to takie 16l gazu na trasie czy 23 w mieście jakoś specjalnie nie powala

silnik fajny, choć warto zajrzeć na youtube i popatrzeć, jak go utrzymywać w dobrej formie, diagnozować i - oczywiście - naprawiać

od kiedy zacząłem sam grzebać, od razu mniej usterek - polscy mechanicy nie grzeszą chęcią do nauki w tym zakresie - wystarczy im, jak ogarniają padaki z Rzeszy, bo to 102% rynku.

ostatnio specjalista od alternatorów urwał mi plastikową wtyczkę z kablami, bo przecież zwolnić blokadę za pomocą małego wkrętaka przerasta granice pojmowania ☹️

pozdrowienia, Przemek