GregMar Posted March 26, 2008 Report Share Posted March 26, 2008 Przydałoby się jeszcze parę fotek modeli Ram 2500 i 3500 :-D Quote Życie to nie bajka... Nie głaszcze nas po jajkach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wściekły trojan Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 ja proponuje może w formie stron internetowych opracować kompletną informację o danym modelu . wiem to po własnym doświadczeniu ile musiałem po sieci szukać aby dowiedzieć się wszystkiego o danym aucie. napewno trza by podzielić to na generacje i opisać znaczące różnice pomiędzy nimi . następne sprawy to silniki i ich właściwości - moc , spalanie , awaryjność ... na dalszym planie sprawy nadwozia , napędu itp Quote moto.sosnowiec.pl - im gorzej tym lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogallo1234 Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 GregMar to woj ram ?wściekły trojan skoro wiesz wszystko o kazdej wersji rama chetnie poczytal bym jesli przelał bys wiedze na forum:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek10 Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 No to może i ja dorzucę swoje trzy grosze... Dodge Ram występuje w trzech wersjach: - Regular (kabina 3 osobowa) - Quad Cab (kabina 6 osobowa) - Mega Cab (kabina 6 osobowa maxi - powiększona o okolo 60cm w stosunku do Quad Cab) W zależności od wersji stosowane są napędy: - tylko na tył (nie polecam :-) - 4x4 z reduktorem (bez możliwości jazdy all 4x4) - 4x4 z reduktorem i międzyosiowym mechanizmem różnicowym, umożliwiającą jazdę po czarnym z zapiętym 4x4. Regular Quad i Mega występują w następnym podziale: - Dodge Ram 1500 (wersje tylko benzynowe o pojemnościach: 3,7 / 4,7 / 5,7 / 5,9 / 6,1 / i ponad 8 litrów) Wersja 3,7 litra - nasłabsza i łączona z manualną skrzynią biegów. Najczęściej występuje z napędem tylko na jedną oś. Trochę za słaby motor do tej masy pojazdu. - Dodge Ram 2500 (wersje benzynowe i Diesel Cummins w dwu pojemnościach prawie 6litrów i siedem litrów). Diabelny moment obrotowy ponad 800 kiloniutonometrów :-) - Dodge Ram 3500 ( jak wyżej) Wersje 2500/3500 to auta tzw. Heavy do ciężkiej pracy. Dodatkowo RAM 3500 występuje z osią tylną pojedynczą i na bliżniakach (super Heavy Duty - do najbardziej ciężkiej pracy i wielu wersjach zabudowy) Występuje również wersja sportowa SRT z napędem tylko na tył i bodajże manualną 6 biegową skrzynią. Obniżone zawieszenie, wzmocnione hamulce i niesamowite osiągi - poniżej 5 sec/100km plasuje go jako number One (najszybszy Pickup świata). SRT10 występuje w dwu zabudowach - Regular Cab i Quad Cab. Wersja Regular Cab jest bardziej dynamiczna i ma lepsze osiągi. Poniżej kilka fotek..... pzdr.Jarek10 Quote Dodge Ram 1500 HEMI 5,7 MegaCab - Pajero II V6 Super Select Link to comment Share on other sites More sharing options...
drug Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 Przydałoby się jeszcze parę fotek modeli Ram 2500 i 3500 :-D Obrazek Super kangur!!! Jeszcze nigdzie nie widziałem takiego, gdzie go można kupić...? Quote Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Super kangur!!! Jeszcze nigdzie nie widziałem takiego, gdzie go można kupić...? O co chodzi z tym superkangurem??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogallo1234 Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 bullterrier drug mial na mysli grill guard czyli przednie orurowanie :-D i fakt faktem jest bardzo ładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Ale dla czego na to się mówi kangur??? osobiście wolę coś takiego http://www.roadarmor.com/site/dodge/1994-2001.php Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drug Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Ale dla czego na to się mówi kangur??? Tego nie wiem, po prostu tak sie mówi... jak małpa w necie... ;-) Quote Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Link to comment Share on other sites More sharing options...
drug Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 osobiście wolę coś takiego http://www.roadarmor.com/site/dodge/1994-2001.php Kwestia gustu i użyteczności... Quote Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawy Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Ale dla czego na to się mówi kangur??? osobiście wolę coś takiego http://www.roadarmor.com/site/dodge/1994-2001.php No niezłe !! przed czymś takim na drodze czuje się respekt !!! :-) Quote www.tmtwentylacja.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Ale dla czego na to się mówi kangur??? osobiście wolę coś takiego http://www.roadarmor.com/site/dodge/1994-2001.php No niezłe !! przed czymś takim na drodze czuje się respekt !!! :-) Drug ma rację:"kwestia przydatności". Te zderzaki to nie są na drogę a w teren. Natomiast ta chromowana konstrukcja rurowa (nie wiedzieć czemu kangurem zwana) nie ma absolutnie żadnej przydatności. Może minimalna jest, jak lekko się z kimś pukniesz tym elementem na parkingu to mniejsze koszta, bo karoseria będzie nietknięta :mrgreen: choć i w to wątpie. Kwestia zaś gustu odnosi się raczej do tzw "kangura" bo jest on właśnie od podobania się, a body armour nie musi się podobać... ma działać!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drug Posted February 7, 2009 Report Share Posted February 7, 2009 Może minimalna jest, jak lekko się z kimś pukniesz tym elementem na parkingu to mniejsze koszta, bo karoseria będzie nietknięta :mrgreen: choć i w to wątpie. Oj, z tymi kosztami bym nie byl taki pewien. Chromowanego kangura nie przyszpachlujesz i nie polakierujesz, a zderzak tak. Chromowanie jest drogie, prostowanie (o ile możliwe) również. Poza tym taki chromowany kangur juz w momencie zakupu jest drogi, więc ewentualna wymiana będzie boleć. Wg. mnie ma on tylko walory estetyczne. Quote Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek69 Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Kangurem zwą to ustrojstwo, ponieważ pierwsze konstrukcje tego typu używane były w słynnych australijskich pociągach drogowych. Wcześniej jak taki delikwent przy 70milach na godzinę przyrąbał w 100 i więcej kilowego zwierzaka, to dla auta oznaczało duże zniszczenia, a teraz przy takim spotkanku nawet nie musi zwalniać. Pozdrawiam Artur Quote http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
drug Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Co wy na to? Znalazłem takie cudo na allegro. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T1414558 Quote Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Link to comment Share on other sites More sharing options...
tritrans Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 fajny jak bym miał na zbyciu 25 tyś to bym kupił. Potem tylko 2 miesiące wojny w domu i fajny wózek na podwórku hehe . Quote Nie możesz zatrzymać żadnego dnia , ale możesz go nie stracić !!! Ford kuga 2,0 '15 Opel vivaro 2,0 '11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARECKI Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 No to się pochwalę , miałem takiego Dodga jakieś 12 lat temu :lol: co prawda bez tych wszystkich strazackich sikawek , stały napęd 4 kół masa własna 3480 kg motor 5,9 na 4 gardzielowym gazniku moc podobno coś koło 300 km palił 30 l benzyny albo 40 l gazu . Koledzy śmiali się że pracuję po to aby dojechać do pracy . Mój swego czasu służył na Okęciu . Gdy go sprzedawałem to kupujący miał montowac na nim wiertnię do studni głębinowych . Quote DODGE RAM 1500 5,7 HEMI Jeep Grand Cherokee WJ 4,7 Mercedes G 300TD Link to comment Share on other sites More sharing options...
drug Posted November 8, 2009 Report Share Posted November 8, 2009 Czy mógłby ktoś ,kto wie, zrobić zestawienie modeli skrzyń biegów w poszczególnych rocznikach ramów i modelach? W przyszłości może by takie zestawienia porobić z mostami, reduktorami i innymi częściami które różnią się byćmoże nawet w tym samym modelu i roczniku... było by łatwiej poruszać się po manualu takim znawcom takich szczegółów jak ja i pewnie nie tylko ja... I coś dla osłody... Paweł to jest 3500 8.0 V10... :luz: Quote Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted November 10, 2009 Report Share Posted November 10, 2009 Czy mógłby ktoś ,kto wie, zrobić zestawienie modeli skrzyń biegów w poszczególnych rocznikach ramów i modelach? W przyszłości może by takie zestawienia porobić z mostami, reduktorami i innymi częściami które różnią się byćmoże nawet w tym samym modelu i roczniku... było by łatwiej poruszać się po manualu takim znawcom takich szczegółów jak ja i pewnie nie tylko ja... takie zstawienie i największa baza informacyjna jest po otworzeniu tych linków: http://dodgeram.info/ http://dodgeram.org/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchorz Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Od pewnego czasu zaglądam na forum szukając opisu mostów, przełożeń i innych danych technicznych Rama 1500 II gen, silnik 5,9 i nic takiego nie znalazłem. Ciekawy jestem, czy tylny most ma blokadę, jeśli ma to jaką. Quote Jeep Comanche 4.0 4x4 Ford Ranger T6 3,2 Limited SUCHORZ 4x4 -serwis i modyfikacje off road Montaż i serwis LPG, sklep 4x4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
siepiet Posted March 8, 2014 Report Share Posted March 8, 2014 moze juz ktos podawal ten link, ja nie widzialem. klikamy i wybieramy opcje z listy"equipment listing" i wpisujemy swoj numer VIN i przycisk "search".wyswietla sie wtedy lista co jest w naszym autku, lacznie z tym jaki mamy most i przelozenie i czy jest w nim LSD, jakie radyjko, skora, hak... itd. Wprawdzie jest to strona Jeepa ale doskonale dziala na Ramy. jesli juz to bylo to przepraszam i prosze admina o usuniecie postu http://www.jeep.com/webselfservice/jeep/index.html pozdrawiam Lukasz Quote Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja www.ogrodyzpasja.com.pl 605 497 015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fzr600 Posted December 31, 2016 Report Share Posted December 31, 2016 pomoże ktoś rozkminić jak z napędami: [ Dodano: 2016-12-31, 13:25 ] https://zapodaj.net/1c785504ec49a.png.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba M. Posted December 31, 2016 Report Share Posted December 31, 2016 2WD - napęd na tył 4HI - tył + przód 4LO - tył + przód + bieg zredukowany (chyba 1:2.72) Quote F150 302 V8 4x4 - sprzedany :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
fzr600 Posted December 31, 2016 Report Share Posted December 31, 2016 Dzięki Kuba a wiesz jak sprawdzić czy ma LSD? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba M. Posted December 31, 2016 Report Share Posted December 31, 2016 Przy deklu od mechanizmu różnicowego powinna być tabliczka z wytłoczoną informacją o LSD. Jeżeli jej nie ma, to bez zdjęcia dekla nie da się sprawdzić tak, żeby mieć 100% pewności. Można podnieść oba tylne koła, ustawić skrzynię na "N" i zakręcić jednym kołem. Jeżeli drugie koło będzie obracało się w tą samą stronę to będzie oznaczało, że LSD jest sprawne. Jeżeli drugie koło będzie obracało się w przeciwną stronę, to znaczy, że albo nie ma LSD, albo jest, ale nie działa. Słowem - takie trochę wróżenie z fusów. Bo VIN to wiadomo - powie w jakiej konfiguracji auto wyjechało w fabryki. Quote F150 302 V8 4x4 - sprzedany :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts