Parthagas Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Nie załącza mi przedni napęd. Pali się kontrolka, że jest uruchomiony, ale nie zapala ani 4H, ani 4L. Lewarek od napędów chodzi flakowato, wchodzi na soje miejsca luźno. Sprzęgiełka są nowe, wał kardana też. Czasami podczas jazdy bez napędów lubi wyskoczyć mi na luz "czwórka". Po zmianie wału, napędy chwilowo działały. Nie miałem wcześniej samochodu 4x4 i nie kumam się zupełnie w temacie. Może orientujecie się, o co biega? Z góry dzięki za sugestie. Tydzień temu (śnieżyce i gołoledź) wylądowałem w rowie, zawiesiłem na ramie i dupa. Gdybym miał napęd, nie wpadłbym w poślizg, a jeśli już, wyjechałbym przodem na łąkę. Cytuj OPEL CAMPO A 2,5 TD, 4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 16 Grudnia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Wina leży po stronie reduktora, sprawdź pod autem czy wajcha się nie wypieła, jeśli nie to czeka cię jego wyjęcie i naprawa lub wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parthagas Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Reduktor wystarczy, czy lepiej kupić całą skrzynię z reduktorem? Cytuj OPEL CAMPO A 2,5 TD, 4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Najlepiej cały samochód. Wtedy będziesz mieć pewność. ;-) To taki żarcik. Na poważnie, to jak znajdziesz komplet w dobrej cenie, to czemu nie kupić? Zawsze zostanie Ci trochę gratów na przeszczep. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parthagas Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dlatego pytałem o całą skrzynię, gdyż byłem u mechanika, a ten powiedział, iż w 18-letnim aucie nowy reduktor ze starą skrzynią może niezbyt trybić. Być może orzekł tak przez zwykłe lenistwo. Lepiej wymienić cały moduł, niż dopasowywać i kombinować. Dzięki za podpowiedzi. Dziś jadę do innego mechanika. Samodzielnie nic nie zrobię, gdyż nie mam nawet kanału. Gdy mi się odpięła linka od hamulców, wjechałem pod spód na deskorolce syna. Nie mogę też znaleźć w sieci książki obsługi. Cytuj OPEL CAMPO A 2,5 TD, 4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 W Campo nie ma przypadkiem jak w niektórych Fronterach rozłączanej podciśnieniowo jednej z półosi? Bo jeżeli tak, to proponowałbym sprawdzić zanim wydasz kasę na reduktor ;-) gdyż byłem u mechanika, a ten powiedział, iż w 18-letnim aucie nowy reduktor ze starą skrzynią może niezbyt trybić.Może lepiej zmień mechanika, dopóki nie wpakował Cię w kosmiczne koszty.Inna sprawa, że ten "nowy" reduktor to pewnie będzie stary, bo cena fabrycznie nowego reduktora raczej przekroczy wartość Opelka, więc tym bardziej, co tu niby ma "niezbyt trybić" :roll: :lol: Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parthagas Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Już wszystko działa, dzięki za podpowiedzi. Przy okazji dowiedziałem się, dlaczego nie działa połowa kontrolek - powyrywałem w terenie kable. Cytuj OPEL CAMPO A 2,5 TD, 4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Parthagas, ale ty chłopaku sam nie jesteś. Naprawiłeś to się pochwal co naprawiłeś, bo pomocy tutaj szukałeś, podpowiedzi otrzymałeś, ale nic po sobie dla następnych nie zostawiasz. Bardzo nie ładnie. :pala: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parthagas Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zrobię zdjęcia i opiszę. Mechanik naprawiał, a ja jedynie uregulowałem należność, nie miałem czasu przy tym siedzieć. Prawdopodobnie jutro będę wzmacniał nieco zjedzoną przez rudą ramę, to dorzucę i to. Cytuj OPEL CAMPO A 2,5 TD, 4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parthagas Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Podziałało i zdechło. Napęd załącza się kiedy chce w najmniej pożądanym momencie. zarówno skrzynia jak i reduktor są dość zużyte. W sumie 300 tysi już kończy. Kupiłem skrzynię z reduktorem z małym przebiegiem. Czekam na wymianę. [ Dodano: 2016-04-12, 08:43 ] Wymieniłem skrzynię biegów i okazało się, że niepotrzebnie. Problem był ze sprzęgiełkami i półośką. Założyłem (tzn. mechanik) manuale oraz nową półośkę i działa, jak należy. Cytuj OPEL CAMPO A 2,5 TD, 4x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi