Natryskowy Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Witam szanowne grono :) Jedziemy rodzinką (My i maleństwo 2lata) wkrótce na 2tyg. do Norwegi. Nie udało mi się namówić żony na przyczepę kempingową i ciągnięcie jej pickupem :/ Jedziemy samym autem (duży SUV) i spać będziemy pod namiotem i kilka dni w hotelu. I teraz pytanie do Was bo nie chciałbym czegoś pominąć.. jest w śród nas paru camperowiczów i macie doświadczenie w tego typu wycieczkach. Co powinienem spakować? Latarki, przetwornica, przedłużacz etc. Auto mamy duże ale całego mieszkania do środka nie zmieszczę :-) Proszę o wasze spostrzeżenia co warto a czego nie potrzeba brać w podróż po Europie. Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darus0 Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Jeżeli masz dużo miejsca to bierz to co chcesz... ja na takie wyjazdy zabieram bardzo dużo rzeczy, później wracam i stwierdzam, że połowa nie była potrzebna... Możesz zaopatrzyć się w przejściówkę ( https://www.google.pl/search?q=przej%C5%9Bci%C3%B3wka+230V+camping&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=nQrhUfaTL8nbtAasjYDIBQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=667#facrc=_&imgdii=_&imgrc=tZRRHjTUO-zqsM%3A%3Bow8kHsOUl3jS_M%3Bhttp%253A%252F%252Fimg10.allegroimg.pl%252Fphotos%252F400x300%252F30%252F53%252F73%252F82%252F3053738221%3Bhttp%253A%252F%252Fallegro.pl%252Fprzejsciowka-camping-230v-16a-i3053738221.html%3B400%3B267 ) Oczywiści eto co potrzebne pod namiotem, śpowory, materace, jakieś drobne narzędzia, siekierkę, noże, linki, kuchenkę turystyczną. W Norwegi jest bardzo bezpiecznie więc możecie spać gdziekolwiek, więc dobrze by było abyście byli przygotowani na brak prądu... W Norwegi bywają zimne noce, więc coś ciepłego do spania, szczególnie dla malucha... A i jeżeli będziecie wybierali się daleko na północ to tankuj na każdej stacji... później jest ich baaardzo mało... Cytuj Był Dodge RAM 5,7 HEMI 07r Jeep Grand Cherokee 5,2 97r Chrysler T&C 3,8 05r 501788039 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtRybnik Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Dadrus0 wyczerpał temat :) Ja tylko dodam, że fajna opcją byłaby przyczepa, chodzi w szczególności o zimne noce w Skandynawii. Włączasz ogrzewanie gazowe i czujesz się jak w domu. Jeśli nawet masz dużego SUV'a to zawsze będziesz czuł odrobinę dyskomfortu. Po za tym musisz ten samochód przygotowywać do spania, składać siedzenie etc., a do przyczepy wchodzisz i od razu kładziesz się do łóżka. Namiot to zajebista opcja, ale w cieplejszym klimacie, Norwegię możesz mieć pogodną, ale może być też deszczowo przez większość czasu. Namiot i wilgotne, deszczowe powietrze to nic przyjemnego. Ja w 2010 roku w Dodge Caliber przejechałem w 3tyg 12.000 km po zachodnim wybrzezu U.S. i większość nocy spędziliśmy w samochodzie, niezapomniane wakacje, jednak teraz po trzech latach zamieniłbym go przynajmniej na Chrysler'a Voyager'a, więc jeśli masz duuże auto na pewno będziecie mile wspominać wyjazd :) Życzę udanych wakacji, niezapomnianych wrażeń, słonecznej pogody no i wrzucaj zdjęcia na forum !:) Cytuj Ram 5.7 hemi TRX4 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darus0 Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 jednak teraz po trzech latach zamieniłbym go przynajmniej na Chrysler'a Voyager'a, ) No właśnie ja byłem swoim T&C - wygoda i luz... Cytuj Był Dodge RAM 5,7 HEMI 07r Jeep Grand Cherokee 5,2 97r Chrysler T&C 3,8 05r 501788039 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natryskowy Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Wstępną liste już mam :) wyposazenie kamping -kompresor, gasnica, apteczka, saperka,deseczki,klucze żabka, tasma,trytki, farelka,sznurek,LINKA,śledzie,SIEKIERKA,woda 5L,przedlużacz,latarka AEG FL14, na komary,worki na smieci, sztućce;grill.węgiel. talerze; kubki, szklanki, ścierki do naczyń; ręcznik papierowy, serwetki, chusteczki jednorazowe; płyn do prania (zwłaszcza jak się ma dzieci); klamerki; zestaw do zmywania czyli: płyn, miska, zmywak, leki. pościel; coś od deszczu plus kalosze, mini palnik, zapałki ew. zapalniczka,grille jednorazowe, zestaw do szycia; -zapasowe szpilki/śledzie -szufelkę i zmiotkę -kabel z wtyczką, oprawką na żarówke i pstryczkiem, jako oświetlenie w przedsionku -stół i krzesełka do przedsionka -worki na śmieci -czajnik elektryczny (jeśli podłączasz sie do prądu to warto go mieć -latarka Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 16 Lipca 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 a taką przejściówkę masz ? http://allegro.pl/przejsciowka-230v-cee-family-camp-i3369631237.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natryskowy Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 a taką przejściówkę masz ?http://allegro.pl/przejsciowka-230v-cee-family-camp-i3369631237.html Nie mam ale sie zaopatrzę :) dzięki za info. Kupiłem też taki materac i jest super. http://allegro.pl/materac-samopompujacy-mata-automatyczna-10-cm-i3406511791.html Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ K. Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja tam bym jeszcze solidnie samochód przejrzał przed wyjazdem. Wszystko co niepewne wymienić. Niby do cywilizowanego kraju jedziesz ale takie nieoczekiwane przerwy to dodatkowe koszty, nerwy, czas... a nie o to chodzi podczas wakacyjnego wypoczynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Co zabrać, co zabrać? Wystarczy zabrać garść amerykańskich prezydentów bo oni mówią i załatwiają najtrudniejsze sprawy w krajach najdzikszych i najbardziej nowoczesnych... :kasztan: http://www.dziennik.com/w_files/Image/Gosp./2010_12/gosp%20DOLARY%20epa01919188.jpg Cytuj DODGE RAM 1500, 2006 5,7HEMI TRX4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natryskowy Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Co zabrać, co zabrać?Wystarczy zabrać garść amerykańskich prezydentów bo oni mówią i załatwiają najtrudniejsze sprawy w krajach najdzikszych i najbardziej nowoczesnych... :kasztan: http://www.dziennik.com/w_files/Image/Gosp./2010_12/gosp%20DOLARY%20epa01919188.jpg Tak, tak ale chodzi o to żeby zaoszczędzić "benjaminów" na mody auta :mrgreen: Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natryskowy Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Witam. Jestesmy juz w Danii, przystanek Legoland :) Jesli chodzi o wyposazenie to zapomnialem klamerek bo wlasnie byly potrzebne :D Do auta wszystko weszlo bez problemu. Pogoda super :) Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Pogoda super, a to dziwne, bo tam pada w najmniej przewidywalnym momencie ;-) Miłych wakacji :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Max Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Brakuje takiej ikonki: "This thread is worthless without pics" czyli... Czekamy na foty!!! Cytuj BYŁ: Dodge Ram 2500 5.9 '97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 :foto: :foto: :foto: :foto: :foto: Takiej brakuje?? Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natryskowy Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 :foto: :foto: :foto: :foto: :foto: Takiej brakuje?? Hehehe :mrgreen: Jestem, jestem. Obecnie jesteśmy w Hjelmeland. Nasz pierwszy nocleg w hotelu :) Widoki przepiękne. Jest tu tyle do zwiedzania... A więc po kolei. Wujechaliśmy z Wro zamiast 19.00 to 0 23.00 :roll: Nocleg w hotelu w Berlinie, żeby malucha nie męczyć a następnie już do Danii do Legolandu na camping pod namiot. W lego zajebiście, fotki dołącze później bo nie wiem na której karcie są. Wszystkie atrakcje w środku free i dla dorosłych i dla maluszków. Camping legolandowy bardzo fajny, duży ale wrażenie kameralnego (dwie noce) Norwegia, na początek zawitaliśmy do Stavanger, miasto portowe bardzo ładne. Tu już pogoda sie troszkę zmieniła :mrgreen: Camping kiepski, niedaleko od centrum, dużo ludzi którzy pracują sezonowo, blisko autostrady itd. (3noce) Pierwszy dzień rejs statkiem aby zapoznać się z fjordami i co nas wszystkich dotyczy wizyta w muzeum ropy :mrgreen: genialna sprawa, dużo eksponatów, filmy i sam budynek jest jak platforma wiertnicza. W drugi dzień pojechaliśmy na fiord Preikestolen ale były duże mgły wiec postanowiliśmy tam wrocić dziś i było 24'C i piękne niebo, warto było :-D No po zejsciu ze "szczytu" dojechaliśmy właśnie do hotelu w Hjelmeland. (nasz pierwszy nocleg hotelowy) A teraz pare fotek : Drogi Preikestolen z góry Suszenie namiotu :mrgreen: I ja z młodym, dwa dni pod rząd z diabłem wchodziłem. 20kg na plecach :kasztan: 604m.n.p.m ale szczerze mówię, że wejście do lekkich nie należy. A tak wygląda nasz camper :kasztan: Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi