Ram Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 1) Mam problem bo do lampy prawej nie dochodzi + ani masa. Dokładnie wygląda to tak, że kierunkowskaz i pozycyjne działają prawidłowo, mijania ma tylko +, a długie nie mają ani + ani masy (zresztą wspólnej we wtyczce z mijania). Bezpiecznik jest tylko jeden od całego oświetlenia z przodu i jest cały. Wiązka tez wygląda na całą. Gdzie szukać problemu? Jeśli mam rozbierać pół auta to pociągnę kable od lampy lewej i wsio ryba. 2) Tylko co wtedy z komunikatem "Lamp Out"? Da się go wyłączyć? 3) Druga sprawa to światło cofania - instalacja istnieje czy trzeba będzie "ciągnąć kejbel"? 4) Jeśli chodzi o przeciwmgielne to pewnie nawet nie pytam - trza "ciongnońć" :roll: Cytuj Uwielbiam zapach napalmu o poranku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacksmoke Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Co do świateł sprawdź przekaźnik, cofania masz w lampie tylnej i to od niej pociągnij kabel, przeciwmgłowe musisz sam tworzyć. Cytuj 00' Chevrolet Silverado 5.3 V8 4x4 LT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 1) Mam problem bo do lampy prawej nie dochodzi + ani masa. Dokładnie wygląda to tak, że kierunkowskaz i pozycyjne działają prawidłowo, mijania ma tylko +, a długie nie mają ani + ani masy (zresztą wspólnej we wtyczce z mijania). Bezpiecznik jest tylko jeden od całego oświetlenia z przodu i jest cały. Wiązka tez wygląda na całą. Gdzie szukać problemu? Jeśli mam rozbierać pół auta to pociągnę kable od lampy lewej i wsio ryba. 2) Tylko co wtedy z komunikatem "Lamp Out"? Da się go wyłączyć? 3) Druga sprawa to światło cofania - instalacja istnieje czy trzeba będzie "ciągnąć kejbel"? 4) Jeśli chodzi o przeciwmgielne to pewnie nawet nie pytam - trza "ciongnońć" :roll: Ad1, Ad2) Powiem tak - w Twoim Ramie instalacja elektryczna to już (niestety) CAN. Wszelkie "ciągnięcie druta" w takim przypadku należy ograniczyć do minimum, bo taka ingerencja mało kiedy kończy się dobrze. Przednimi światłami (i milionem innych niepotrzebnych funkcji) steruje FCM (Front Control Module), znajdujący się w lewym narożniku komory silnika. Oczywiście aby go sprawdzić potrzebne jest podpięcie do "komputra" serwisowego ale powinno udać się sprawdzić czy wogóle jest sygnał (napięcie) na odpowiednich przewodach na wyjściu z modułu. Dla prawego reflektora powinny to być odpowiednio: białobrązowy (światło mijania) białoszary (światło drogowe) czarny/jasnozielony, a potem czarny (masa) Takie kolory są przynajmniej podane na schemacie ;-) Ad3) Przecież cofania masz w lampie. Wystarczy tylko przepiąć kable do tej dołożonej. Ad4) Ano tu trzeba "ciongnoć" ale koniecznie z zastosowaniem przekaźnika (przeciwmgielne ma z reguły 21W czyli całkiem sporo) i właściwym podłączeniem (obowiązkowa kontrolka i włączanie możliwe tylko razem ze światłami) Tak czy inaczej, zamiast druciarstwa polecam jednak dobrego elektryka... ;-) Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedź! Ad1) Sprawdzę przekaźniki i stan połączeń. Ad3) Nie wiedziałem że tam jest zasilanie lamp cofania. W białym szkle miałem kierunki zamontowane. Ad4) No to trza ciągnąć - raczej poradzę sobie bez elektryka 8-) Cytuj Uwielbiam zapach napalmu o poranku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedź!Ad3) Nie wiedziałem że tam jest zasilanie lamp cofania. W białym szkle miałem kierunki zamontowane. Ad4) No to trza ciągnąć - raczej poradzę sobie bez elektryka 8-) Ad3) A to sorry :-) Myślałem, że masz jeszcze nieprzerobione. W takim razie wklejam link do schemacików tyłu, może łatwiej Ci będzie namierzyć, gdzie "tfurca" nowej instalacji odciął kabelek od wstecznego... ;-) Przy okazji też schemat przodu. Ad4) Miłej zabawy życzę :mrgreen: reflektory przód lewy tył prawy tył Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Wielgachne dzięki brać pikapowa! Cytuj Uwielbiam zapach napalmu o poranku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Wielgachne dzięki brać pikapowa! To tylko Japacz, nasz forumowy omnibus. Pomagas mu się kolejny raz należy. Nasz fordowski spec od Dodge'a :kasztan: . Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abtarster Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Kurde też muszę się zabrać za wsteczny bo w oryginalnych mam kierunki :) teraz jak cofam to zapalam "cargo lamp' :D Cytuj Kiedyś '05 Dodge RAM 1500 Hemi, Laramie. Obecnie...Krajsler Grand Wojadżer :D http://kamar-tech.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Drug - bo wpadnę w kompleksy i zamknę się w sobie :mrgreen: Dziękuję Panowie ale nie popadajmy w nadmierną euforię zanim kolega Ram nie naprawi swoich światełek ;-) Wtedy będziemy sobie nawzajem dziękować :-) Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram Opublikowano 19 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 ;-) Zasilanie lampy cofania wyprowadzone z tylnych lamp - były odcięte przewody z kloszy. ;-) Zasilanie lampy przeciwmgielnej pociągnięte od lamp tylnych pozycyjnych i przewód zakończony włącznikiem http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/88/38/20/1088382086 umieszczonym na dole deski rozdzielczej. Jest kontrolka i jest włączanie razem ze światłami :D :-> Nie sprawdziłem jeszcze przekaźników w FCM od lamp przednich Cytuj Uwielbiam zapach napalmu o poranku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2010 Zasilanie lampy cofania wyprowadzone z tylnych lamp - były odcięte przewody z kloszy Czyli tak jak myślałem... Pogratulować poprzedniemu "elektrykowi"... :-/ Zasilanie lampy przeciwmgielnej pociągnięte od lamp tylnych pozycyjnych i przewód zakończony włącznikiem umieszczonym na dole deski rozdzielczej. Jest kontrolka i jest włączanie razem ze światłami No i bardzo ładnie :up: Ale mam nadzieję, że użyłeś przekaźnik? Ciekawe tylko jak zareaguje komp sterujący oświetleniem na dodatkowe obciążenie 8-) Jest w Ramie sygnalizacja przepalonych pozycyjnych? Nie sprawdziłem jeszcze przekaźników w FCM od lamp przednich Stawiam na jakiś przetarty kabelek po drodze albo brak masy ;-) Daj znać jak naprawisz! Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedź!Ad3) Nie wiedziałem że tam jest zasilanie lamp cofania. W białym szkle miałem kierunki zamontowane. Ad4) No to trza ciągnąć - raczej poradzę sobie bez elektryka 8-) Ad3) A to sorry :-) Myślałem, że masz jeszcze nieprzerobione. W takim razie wklejam link do schemacików tyłu, może łatwiej Ci będzie namierzyć, gdzie "tfurca" nowej instalacji odciął kabelek od wstecznego... ;-) Przy okazji też schemat przodu. Ad4) Miłej zabawy życzę :mrgreen: reflektory przód lewy tył prawy tył @japacz teraz dopiero posypią się pytania :mrgreen: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2011 nie bede zakladac osobnego topicu, a chcialem sie dowiedziec czy od zalaczania sie lamp cofania jest odpowiedzialny jakis modul,czujnik(na skrzyni), i gdzie go szukac? Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi