kogut999 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No i przyszedł czas na małe podsumowanie, na liczniku 219 000 mil. Auto kupiłem w czerwcu 2010 przy stanie licznika 54 000 mil. DODGE w wersji 4,7 SLT (SUPER LUKSUSOWY TRAKTOR) bez napędu na przód i z gazem :-) Co wymieniałem/ naprawiałem: - 6 szt. piasta przednia - 2 komplety łożysk tylnych - czujnik prędkości w moście z tyłu (z mojej winy, niechcący urwałem) - pół oś tylna (za późna zmiana łożyska) - regeneracja reduktora gazu - 2 szt. Lewa/prawa sworznie dolnego wahacza - 1 szt wahacz górny - gumy stabilizatora - 2 komplety świec - krzyżaki walu - cewka zapłonowa (prawdopodobnie niepotrzebnie) - i oczywiście oleje (silnik, most 4x) filtry, i opony - eksploatacja Co musze zrobić w najbliższym czasie - 1 wtryskiwacz gazu - uszczelka kolektora wydechowego - zakup siedzenia kierowcy (lekki nie jestem) - końcówki drążków kierowniczych - regeneracja maglownicy - pompa wody (zaczyna ciec) - poprawka lakiernicza błotnika po spotkaniu z sarną - być może lsd I tyle, z mojego punktu widzenia Dodge wypadł rewelacyjnie patrząc na ilość kilometrów jakie pokonał w okresie 4 lat po polskich drogach. Zastanawiałem się nad zmianą, ale czy nowa generacja też jest taka nie zniszczalna… Dlatego porównując wartość rynkowa mojego auta, zostaje w rodzinie:) Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 23 Czerwca 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No cóż , tylko gratulować i niech dalej cieszy :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepiet Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 kogut999, a pamietasz moze jak Ci sie objawialy tylne lozyska? Dawaly jakies dzwieki czy moze luz na kole. Przednie wymienilem jakis czas temu i mysle co z tylem. Wymiana byla ciezka ? Pozdrawiam Cytuj Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja www.ogrodyzpasja.com.pl 605 497 015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 kogut999, a pamietasz moze jak Ci sie objawialy tylne lozyska? Dawaly jakies dzwieki czy moze luz na kole. Przednie wymienilem jakis czas temu i mysle co z tylem. Wymiana byla ciezka ?Pozdrawiam Po prostu zaczynają lekko buczeć, a jak jest już luz to kolo zaczyna bić.. Podnieś tył wrzuc D i bedziesz słyszal czy wyje. A później sprawdz luz... Koszt wymiany nie wielki komplet na jedną strone z uszczelniaczem około 100 zł a jak wymiensz za poźno wybierze ci półoś (tak jak mi za pierwszym razem) i koszty mocno wzrosną... A i w moście bedzie pelno opiłków. Co do wymiany jak ktoś ma troche pojecia o mechanice i robi pierwszy raz to jedyny problem jaki może napotkać to odbezpieczenie pólosi i wyciagnięcie lożyska z pochwy... no i trzeba pamietac ze po wyjęciu zabezpieczenia nie wolno obracać kołem... Jak bedziesz wymienial to ci ,podam tel i dzwon to ci powiem jak odbezpieczyc... Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepiet Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Ok. Dzieki. Zamowilem lozysko, jak dojdzie to wymienie tak na wszelki wypadek. Do uslyszenia Cytuj Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja www.ogrodyzpasja.com.pl 605 497 015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zamów dwa od razu, mały koszt a szkoda robote robić dwa razy. Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Kogut bądż człowiekiem , podziel się wiadomością z wszystkimi Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No to gratki, jednak nasze taczki całkiem trwałe są :) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepiet Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 kogut999, Jedno juz mam, kiedys zamowilem przy okazji kupna piasty do przodu. Musze dokupic wlasnie drugie. Tylko nie strasz mnie ze trzeba od srodka mostu zdjac zabezpieczenie, jak wymienialem oske wewnetrzna z przodu to musialem otwierac most zeby wyjac bo pierscien nie chcial sie schowac w rowku i wyskoczyc. Cytuj Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja www.ogrodyzpasja.com.pl 605 497 015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 no nawet dwa:) Jak otworzysz most, bedziesz widzial końcówki połosi, a miedzy nimi taki trzpień wałek, który jest zabezpieczony śrubką bodajrze 10. Odkrecasz śrubke, przekrecasz delikatnie kolem, aż wałek pozwoli się wyjąć, wysunąc.. I pózniej musisz wcisnąć połoś do środka i wyckoczy ci takie zabezieczenie poł księzyc z rowka. I gotowe.. No a póżniej meczysz się z wyjęciem łożyska.... :-P :-) Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 kogut jesteś de best Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stebel Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 ...z mojego punktu widzenia Dodge wypadł rewelacyjnie patrząc na ilość kilometrów jakie pokonał.... Zartujesz???? Moja eFka wlasnie przekroczyla 120k mil....ja przejechalem nia prawie 100k. Wymienilem tylko uszczelke wiazki kabli wchodzacych do skrzyni i cienkacy wezyk wspomagania. Poza tym tylko olej w silniku i raz w skrzyni przy okazji wymiany wspomnianej uszczelki. Ta lista ktora ty wymieniles to moim zdaniem jakas porazka przy takim przebiegu. Cytuj www.stebel.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Silnika nie robilem, głownie zawieszenie, mie ma co porównywac, twoja Efka nie jezdzi po polskich autostradach... :twisted: :twisted: Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 ...z mojego punktu widzenia Dodge wypadł rewelacyjnie patrząc na ilość kilometrów jakie pokonał.... Zartujesz???? Moja eFka wlasnie przekroczyla 120k mil....ja przejechalem nia prawie 100k. Wymienilem tylko uszczelke wiazki kabli wchodzacych do skrzyni i cienkacy wezyk wspomagania. Poza tym tylko olej w silniku i raz w skrzyni przy okazji wymiany wspomnianej uszczelki. Ta lista ktora ty wymieniles to moim zdaniem jakas porazka przy takim przebiegu. Niestety mam takie samo wrażenie , a dodatkowo mam wrażenie, że ta lista jest dlatego taka krótka, bo to 4.7 kastrat i z racji sporo słabszej jednostki niż 5.7 ominęły Cię problemy ze skrzynią, krzyżakami i mostami. Zrobiłeś 160 000 mil i 6x wymieniałeś piasty i dwa kpl. łożysk tył. czyli to do czego nie powinieneś się w normalnym aucie dotykać przy takim przebiegu więcej niż 1x. Reszta to typowe naprawy eksploatacyjne, ale świece to chyba zbyt rzadko wymieniałeś, biorąc pod uwagę, że masz LPG to bym nawet powiedział, że bardzo rzadko. Tak czy owak , ważne, że jest Pan zadowolony. ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Niestety, ale z piastami i łożyskami jest tak że cięzko dostac oryginal, a zamienniki sami wiecei jakie są.... Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Niestety, ale z piastami i łożyskami jest tak że cięzko dostac oryginal, a zamienniki sami wiecei jakie są.... Żeby założyć zamiennik musi się wysypać oryginał, a te jak wiesz również wysypują się wyjątkowo szybko. Ram to fajne auto, ale moim zdaniem wysoką jakością wykonania nie grzeszy, w końcu to jest jednak DODGE, a ten w U.S. nie jest postrzegany za synonim wysokiej jakości i na powyższych przykładach widać czemu, co nie zmienia faktu, że do 2009r bił wyglądem swoich konkurentów, ale to moje subiektywne zdanie. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 co nie zmienia faktu, że do 2009r bił wyglądem swoich konkurentów, ale to moje subiektywne zdanie. Zgadzam sie w 100 % :luz: Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siepiet Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Wydaje mi sie ze to zestawienie wcale nie jest zle nawet przy zlej jakosci wykonania czesci zamiennych rekompensuje to wszystko cena(oczywiscie w usa) no i prostota( wiekszosc napraw moze wykonac farmer w swojej szopie bez specjalistycznych narzedzi), praktycznie wszystko to naprawy eksploatacyjne. Oczywiscie ze wymiana piasty co pol roku to lekko mowiac czesto ale w Polsce drogi mamy jakie mamy Cytuj Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja www.ogrodyzpasja.com.pl 605 497 015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgadzam się w 200 % Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 kupilem rama poltora miesiaca temu , rowno po miesiacu urzytkowania i przejechaniu 7kkm piasta sie poprostu rozsypala , bez zadnych objawow byla nowa , poprzedni wlasciciel ja dopieroco zmienil :mrgreen: Cytuj HEMI 5.7 EVO 1340 bigosss 750ąty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 27 Czerwca 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Panowie, ładujecie po 1200 kg na wasze pickupy light duty i się dziwicie ze piasty padają ? 660 kg maks ,a jak chcecie wiecej to kupcie HD :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 na pusto latam kolego;-) Cytuj HEMI 5.7 EVO 1340 bigosss 750ąty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut999 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Panowie, ładujecie po 1200 kg na wasze pickupy light duty i się dziwicie ze piasty padają ?660 kg maks ,a jak chcecie wiecej to kupcie HD :twisted: No może nie 1200 ale 900 to norma... Cytuj BYŁ: DODGE RAM 1500 4,7 V8 2005 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Nie może piasta rozsypywać się po 7 tys poprzedni właściciel wymienił ale czy na nową ? Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 może. wymienualem sworznie i przy okazji obejzelismy noofka sztuka, zreszta mowil mi koleś w warsztacie chwalil ze nowa , ja mu na to ze fajnie , byle nie chinska jakas .... no i wykrakalem 8-) Cytuj HEMI 5.7 EVO 1340 bigosss 750ąty :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi