Skocz do zawartości

Ogrzewanie postojowe, nie webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cummins w Ramidle ma to od urodzenia :kasztan:

W końcu noblesse oblige, no nie :mrgreen:

No nie mogłem się powstrzymać :lol:

Karawaningowe Bractwo Podróżnicze

www.karawanier.pl

Delikatny szmer Cumminsa

Opublikowano

Miałem Defe e Jeepie fajna rzecz ,oczywiscie jak ma sie gniazdko z prądem do dyspozycji.W Ramie mam grzałke w misce olejowej ale jeszcze nie testowałem czy działa.

Dodge Ram 5.2 1996,podtlenek LPG,body lift 2",magnaflow.

Opublikowano
Cummins w Ramidle ma to od urodzenia :kasztan:

W końcu noblesse oblige, no nie :mrgreen:

No nie mogłem się powstrzymać :lol:

Jakie "noblesse"? Toż to wieśnia... znaczy farmer jest :mrgreen: Nie ma się czym podniecać, brat ma w Zetorze to samo :kasztan:

Też się nie mogłem powstrzymać :mrgreen:

A wracając do meritum - w Skandynawii bardzo popularna rzecz. Tyle, że tam na bardzo wielu parkingach są po prostu gniazdka. W naszych warunkach chyba jedynie gdzieś pod domem, bo np. gdzieś na osiedlu to primo - może przedłużacza braknąć, secundo - nawet jak nie braknie to zaraz się okaże, że pół osiedla jedzie na naszym przedłużaczu...

Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:)

Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku...

Opublikowano

Ja mam takie coś w Gumisiu, używane zimną porą regularnie. Zegar uruchamia mi prąd o 3 rano i jak odpalam o 6 auto jest cieplutkie. Widać to do tego stopnia że przy nadmuchach na przednią szybę nie zbiera się śnieg, ani nie tworzy się lód.

Super rzecz.

Zresztą pisałem o tym rok temu. :-P

http://shirehorsepoland.com/

www.karawanier.pl

Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03

Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02

LESLIE RS3L - Już straszy!!!

Opublikowano
Zegar uruchamia mi prąd o 3 rano i jak odpalam o 6 auto jest cieplutkie

U mnie podobnie tylko że...

Mi zegar zimą uruchamia budzenie o pół godziny wcześniej, schodzę odpalam samochód i chodzi sobie spokojnie tak do 7.00 :mrgreen:

Gdy deszcz pada a wiatr wieje. Słychać Hiluxa jak rdzewieje. :-D

Opublikowano

gdzies czytalem ze grzalka wlaczona zbyt dlugo , moze przegrzac olej , ja max grzeje 1 godzine przed odpaleniem , w temp. od -15 w dół

dodge"caravan" :-) 1500/Hemi 04

Opublikowano

W cumminsach grzałka jest w bloku silnika i grzeje płyn chłodzący razem z silnikiem. Ma ok.500 watów i nie widzę możliwości, żeby "wodę wygotowała". Co do olejowych to może być, że zbyt długie grzanie coś namiesza, ale przy występowaniu takiego niebezpieczeństwa to coś w postaci termostatu być powinno. Co do wcześniejszego odpalania żeby nam ciepło było jak wsiądziemy-można, ale grzałka ułatwia odpalenie, przyśpiesza przez rozgrzanie oleju jego dotarcie do węzłów tarcia, grzałka w bloku zmniejsza efekt przyspieszonego zużycia części "pracującego na zimno" silnika.

www.karawanier.pl

Delikatny szmer Cumminsa

Opublikowano
Co do wcześniejszego odpalania żeby nam ciepło było jak wsiądziemy-można,
Tak to nie działa. Za to po odpaleniu samochód dużo szybciej się rozgrzewa i dużo szybciej robi się ciepło w kabinie.

http://shirehorsepoland.com/

www.karawanier.pl

Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03

Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02

LESLIE RS3L - Już straszy!!!