Jump to content

[RAM3500] Problem z turbiną(?) w RAMie 3500


adziu111
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj miałem nieprzyjemną sytuację podczas wyprzedzania, na szczeście na autostradzie: przyspieszając na szóstym biegu załączyła się jak zawsze turbina i ten piękny odgłos, ale po przekroczeniu ok 2,5tys obrotów usłyszałem odgłos (jakby gwałtownie spuszczonego powietrza) momentalnie spadek mocy i auto zaczęło zwalniać, a później cały czas to samo i na każdym biegu. Także turbina się załącza ale po 2,5tys obrotów odłącza się.

 

Miałem praktycznie taką samą sytuację w VW Passat TDI, okazało się że wystarczy wymienić zawór regulujący ciśnienie w turbinie (1000zł). Nie wiem jak to wygląda w Ramie bo to 'ameryka', spotkał się może ktoś z takim problemem? (5,9l diesel 2006r)

Link to comment
Share on other sites

Muszę powiedzieć, że się uśmiałem :-D turbina praktycznie wessała filtr powietrza do środka i blokowała dopływ powietrza. Wymiana filtra i gwiżdże aż uszy bolą :-)

Przyznam, że ten filtr wymieniony był w listopadzie ale akurat trafił mi się zamiennik, który był cieńszy od oryginału, przez to wygiął się do środka a turbina zrobiła już swoje (swoją drogą dobrze że maski nie zassała :-D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.