emjot84 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam. Mam taki oto problem od jakiegos czasu. Wiem że nagrzewnica jest w obiegu z chłodzeniem silnika. Ale mimo to nie chce mi się do końca poodpowietrzać. Strefa kierowcy tylko delikatnie sie nagrzewa, u pasażera lepiej ale też nie do końca. Czy są jakieś dodatkowe zaworki do odpowietrzania tych "podobiegów"? I jeśli są to gdzie je znajdę? Ramik 1500 5.9l 2002r (model 02-05), klima manualna dwustrefowa. Cytuj RAM 1500 QuadCab '02 5,9L Benz+LPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Z tego co widzę na schematach to przy silniku 5.9 na wężach do nagrzewnicy nie ma żadnych zaworków odpowietrzających (np. u mnie w eFie były) - czwórka to wlot, a dwójka to powrót. Zakładam zatem, że procedura jest standardowa - zalewamy układ na full, ogrzewanie na maksa, włączamy klimę i czekamy, aż silnik osiągnie właściwą temperaturę, a termostat otworzy się na maksa. W autach z elektrycznym wentylatorem czeka się zwykle do jego włączenia. Jeśli to nie pomoże to odepnij oba węże od silnika i zafunduj nagrzewnicy płukanko - być może po prostu jest zasyfiona. Na początek może być zwykła woda, tylko warto ją potem wydmuchać z nagrzewnicy np. kompresorem. Ewentualnie możesz użyć np. takiego środka, płucząc oczywiście tylko samą nagrzewnicę. Na początku sprawdziłbym jednak, czy sterowanie nawiewami i temperaturą działa prawidłowo bo często tam tkwią przyczyny słabego ogrzewania. Może przyda Ci się schemacik - elementy oznaczone numerem 22 wraz z przyległościami ;-) Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emjot84 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dzięki:) bede kombinował, czeka mnie więc rozbiórka konsoli...ech Cytuj RAM 1500 QuadCab '02 5,9L Benz+LPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi