Skocz do zawartości

['06 RAM HEMI 1500 4x4] Problem z biegami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Sam już nie wiem czy to moje przewrażliwienie czy rzeczywiście coś jest nie tak.

Po odpaleniu samochodu po dłuższym postoju wrzucając na R lub D samochód nie jedzie od razu. Chwilę (1-2 sek) mu zajmuje "załapanie" na bieg... Poziom oleju w skrzyni OK.

Następny objaw : Jeśli wcisnę pedał gazu w dechę przy zmianie biegu na wyższy słychać niegłośne lecz niepokojące "TYK" gdzieś w okolicach silnika. Płyny wymieniane regularnie, auto przeglądane u mechanika raz na miesiąc. Niestety nikt nie wie co to może być.

Może ktoś z panów ma pomysł co to może być ?

You can't snort a line of coke off a woman’s ass and not wonder about her hopes and dreams, it's not gentlemanly.

2006 Dodge 5.7 Hemi Ram Quad Cab

Opublikowano
Po odpaleniu samochodu po dłuższym postoju wrzucając na R lub D samochód nie jedzie od razu. Chwilę (1-2 sek) mu zajmuje "załapanie" na bieg... Poziom oleju w skrzyni OK.

To nie ferrari, zmiana biegu na zimnym oleju zawsze będzie trwać dłużej. Nie widzę nic niepokojącego w tej kwestii.

Następny objaw : Jeśli wcisnę pedał gazu w dechę przy zmianie biegu na wyższy słychać niegłośne lecz niepokojące "TYK" gdzieś w okolicach silnika. Płyny wymieniane regularnie, auto przeglądane u mechanika raz na miesiąc. Niestety nikt nie wie co to może być.

Moja odpowiedź nie jest złośliwa, ale kto przy zmianach biegów o zdrowym rozsądku wciska pedał w podłogę? To jest super sposób na szybkie unicestwienie skrzyni :pala: Wszelkie prawidła mówią, że bieg przełączamy stojąc i trzeba odczekać moment, aż bieg się załączy i wtedu ruszamy,a tak to będzie Ci tykać coraz bardziej.

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

Opublikowano

Hehe. Człowiek nie napisze poprawnie i później takie nieporozumienia wychodzą. Drug...Nie jestem Hard Corem...tak nie katuję skrzyni. Nieporozumienie

Napiszę więc punkt po punkcie co miałem na myśli ; ) :

1. Jadę spokojnie na "D"

2. Chcę przyspieszyć więc wciskam pedał w dechę

3. Kiedy skrzynia przerzuca bieg na wyższy, słyszę wspomniane już "TIK"

Dzieje się to chwilkę przed / w czasie redukcją skrzyni biegów na bieg wyższy.

Mam nadzieję, że jasno się wyjaśniłem.

Wracając do pytania pierwszego - właśnie mi się wydawało, że wcześniej skrzynka reagowała szybciej na wrzucenie biegu na zimnym oleju...ale może mi się wydawało : )

Tak kombinuję czy to może reduktor. . .JAdę jutro na wycenę szkody ( 2 stłuczki w ciągu 1 tygodnia- na szczęscie nie z mojej winy) i przy okazji podjadę do Chryslera, może ich magicy coś wypatrzą.

You can't snort a line of coke off a woman’s ass and not wonder about her hopes and dreams, it's not gentlemanly.

Opublikowano

No, nieporozumienie... :-P teraz już prawie wszystko jasne. Będe łapał za słówka :-D . "TYK" pojawia się przy redukcji czy włączeniu bieg na wyższy, bo napisałeś, że przy redukcji na wyższy bieg, a tak się nie da :-P

Sprawdź czy nie masz luzów na krzyżaku wału napędowego od strony skrzyni. Ramy mają tam przeważnie luzy i czasen krzyżak "tyknie", ale może tak "tykać" bardzo długo i nic mu nie będzie. U mnie występuje taki luz i czasem pojawia się taki dźwięk.

Kiedy zmieniałes olej w skrzyni i filtr?

Opublikowano

Filtr wymieniany razem z olejem - 1k kilosów temu. Luzy też zostały sprawdzone w dwóch niezależnych serwisach... I podobno wszystko gra. Poza tym przy rozładunku w porcie ktoś widlakiem potraktował mi most więc był wyważany i krzyżaki były sprawdzane - podobno są jak nowe.

Ostatnio parę dni jeździłem w miarę nowym Modusem i może teraz siedząc w RAMie wszystkie stuki wydają mi się podejrzane. Nie mogę zapominać, że to produkt US.

P.s - "Redukcja na wyższy bieg" czy ja to na prawdę napisałem :shock: :mrgreen:

? ! ;)

Opublikowano
podepnij skrzynie pod kompa, jak hydraulika i elektronika oki to bedzie oznaczalo ze skrzynia mechanicznie zaczyna szwankowc,

Jak skrzynia pada mechanicznie to przeważnie pali olej i jest wtedy ciemny lub czarny i śmierdzi spalenizną.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

Wczoraj wieczorem spotkałem gościa we Wrocławiu z identycznym Ramem. Miałem okazję porównać zachowanie obydwóch skrzyń. . . i chyba jestem przewrażliwiony. Sprzęt podpiąłem pod komputer, olej i filtr wymieniłem i żadnej różnicy nie ma - stuk przy "redukcji w górę ;)" oraz przy wrzucaniu na "R" jest, był i będzie. Chyba po prostu tak ma być.

Opublikowano
Witajcie,

Wczoraj wieczorem spotkałem gościa we Wrocławiu z identycznym Ramem. Miałem okazję porównać zachowanie obydwóch skrzyń. . . i chyba jestem przewrażliwiony. Sprzęt podpiąłem pod komputer, olej i filtr wymieniłem i żadnej różnicy nie ma - stuk przy "redukcji w górę ;)" oraz przy wrzucaniu na "R" jest, był i będzie. Chyba po prostu tak ma być.

Ram znaczy Taran, a taran to nic delikatnego więc stuka , puka i jedzie do przodu jak czołg i tak ma być. :kasztan: