Duch_gdansk Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Panowie i Panie jeżeli takowe tu są :-D . Może ktoś doświadczony w tych kwestiach trochę łopatologicznie wyjaśnić zawiłości rodzajów rozliczeń pickupów na firmę? Mam Google ale czym wiecej czytam tym bardziej zamotany jestem. Za i przeciw kupna wozu na firmę kontra prywatny wóz wrzucony w środki trwałe kontra jakaś inna kombinacja (np pickup pełna prywata a Cieńkocieńko Van jako generator faktur). Uprzedzę ew. złośliwości :-P , o pickupie myślę od paru lat a nie dlatego że chcę się nim lansować i tylko vat na pace wozić. Dodatkowo kwestia bujania się z lawetą i temat autka na firmę a wymagań co do tacho przy składzie ponad 4,5t DMC (prawko nie problem, mam B,C,E). Działalność nie będzie miała nic wspólnego z transportem. Konstruktywne zjebki przyjmę na klatę bez płakania :kasztan: Cytuj Camaro jest, teraz czas na coś większego
Administrator Sebastian O. Opublikowano 23 Grudnia 2012 Administrator Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Pickup jest pojazdem ciezarowym VAT-3 , możesz odliczać VAT od zakupu paliwa i czesci. Od samego zakupu Pickupa tez możesz odliczyć VAT jeśli jest faktura z vatem 23 % . Są problemy z urzędem celnym który różnie przeliczania długość paki do przestrzeni pasażerskich i nalicza akcyzę, ale to w przypadku aut sprowadzanych z poza uni. Jeśli pickup jest zarejestrowany do 3,5 t to z zestawem do 7 t nie potrzebujesz Tachografu . Pod warunkiem ze pickup takiego Tachografu nie posiada. Cytuj
Duch_gdansk Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Dzięki wielkie :-) Cytuj Camaro jest, teraz czas na coś większego
zawi Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 Jeśli pickup jest zarejestrowany do 3,5 t to z zestawem do 7 t nie potrzebujesz Tachografu . Pod warunkiem ze pickup takiego Tachografu nie posiada. niestety od oplat sie nie ucieknie i bedziesz potrzebowal viaTOLL niestety kazdy pojazd badz zestaw pojazdow powyzej 3,5 t poruszajacy sie po drogach go potrzebuje, a co gorsza ostatnio slyszalem pogloski ( i mam nadzieje ze to tylko pogloski) ze jest pomysl wprowadzenia tego systemu na kazdy pojazd ale oby sie tak nie stalo... Cytuj
Duch_gdansk Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2012 viaTOLL akurat za mocno mnie nie zaboli bo z lawetą to będzie od święta a normą jazda solo i byle by był jak najbliżej 3,5t dmc ale nie więcej (a to nie problem w naszym kraju). Nawet 300-400kg oficjalnej ładowności mi styknie na moje potrzeby. Cytuj Camaro jest, teraz czas na coś większego
Rekomendowane odpowiedzi