Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy grupowicze kupiłem rama z 2019 r ale z zwykłymi halogenami i chce je wymienić na coś fajniejszego. Na rynku jest wiele zamienników na przód i tył, czy może ktoś coś poleca z własnego doświadczenia?. Czy są z homologacją czy trzeba jednak coś jeszcze przerabiać? Z góry dziękuję.  

Opublikowano

1. Homologacja lampy nie ma nic do tego czy trzeba coś przerabiać w samochodzie. 

2. RAM 4gen (zakładam że o tego Ci chodzi)  z końcówki produkcji miał 2 typy instalacji do świateł: pod halogeny i druga pod xenon (nie wiem czy był tam jakiś led jako główne źródło światła)

3. Zakładałem do RAMa z 2012 roku lampy Halogen takie jak są np. w Twoim '19 (mijania i długie na halogenie, pozycja i kierunek na ledzie) - właściciel kupił do tego specjalne przejściówki od majfrendów z alliexpress, niestety nie działało to poprawnie - przejściówki mają zamienione przewody we wtyczkach i musiałem dołożyć rezystory na kierunkowskazy. Podejrzewam że jak byś przechodził np. na xenon to tez znajdziesz jakieś przejściówki, ale przypuszczam że coś z kabli będzie trzeba dołożyć - xenon i LED działają trochę inaczej.

4. Na tył są fajne lampy w stylu 5gen, też mu to zakładałem, trzeba przekodować samochód na EU i wywalić z lampy demultiplexer od rozdzielenia sygnału kierunek/stop i dorzucić rezystor (przynajmniej w starszych bo nie da się wyłączyć kontroli obciążenia żarówki)

ogółem: przodu bym nie ruszał, halogen z soczewką świeci bardzo dobrze, tańszy w utrzymaniu, a przeróbka nie będzie łatwa.

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH],Dodge Charger SXT [ERB],  Dodge Charger GT [ERB], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Skoda Favorit [136]

Opublikowano

Niestety halogen wgl mi się nie podoba i podpytam jeszcze firm które się tym zajmuja i może coś się uda wmiare sensownie przerobić,  na tył też zdecydowanie chcę złożyć jakieś fajniejsze