Kurt Rollson Opublikowano 6 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2025 Witam wszystkich. Czy znajdzie się tu pasjonat, znawca, osoba która ma wiedzę i chętnie się nią podzieli na temat Forda F150 z silnikiem 5.4 z 2008 r. Gdyż ja taki model posiadam od ok 9 miesięcy i przeprowadziłem w nim parę napraw, a raczej wymian ale mimo to kultura pracy silnika dalej nie daje mi spokoju. A mianowicie od początku po odpaleniu samochodu przez chwilę było słychać jakby popychacze które jeszcze nie wypełniły się olejem i taką też uzyskałem opinie jednego warsztatu, oprócz tego delikatne stuki z dołu silnika i na to powiedziano mi że panewki wału do wymiany , więc postanowiłem wszystko to wymienić, a że szykowała się dla mnie grubsza robota to postanowilem wymienić przy okazji kilka innych rzeczy więc razem z nimi wymieniłem dzwigienki zaworowe,świece, cewki,wariatory, rozrząd, pompę oleju, pompę wody,pasek wielorowkowy, napinacz,rolki,koło pasowe I wspomniane panewki główne oraz korbowodowe... I mimo tych wszystkich wymian niestety dźwięki o których pisałem na początku nie ustały... może ktoś ma jakiś pomysł, wiedzę, a może spotkał się z takimi objawami i może udzielić mi pomocnych rad. Dodam iż samochód odpala normalnie, od razu,ma moc im,chcek nie świeci. Z góry wielkie dzięki i pozdrowienia. Cytuj
wiewioor.fm Opublikowano 7 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2025 A oglądał ktoś szpilki kolektorów wydechowych - podobno lubią pękać i przedmuchy pod kolektorami dadzą takie cykanie. Cytuj moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH],Dodge Charger [ERB], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]
Kurt Rollson Opublikowano 7 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2025 Właśnie przeszło mi przez myśl żeby zajrzeć na kolektory ale o problemach ze szpilkami nie słyszałem . W najbliższych dniach spróbuję się dostać w ich okolice i sprawdzić czy jest coś wyczuwalne. Dzięki bardzo za sugestię. 👋 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi