Kleofas Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 Witam. Jestem właścicielem Dodge ram 1500 5.7 2007. Od jakiegoś czasu w czasie jazdy zapala się kontrolka (czerwona błyskawica). Samochód traci moc. Po odpuszczeniu gazu wszystko wraca do normy. Wymieniłem podał gazu przepustnica i czujnik przepustnicy .Problem pozostał . Może ktoś ma jakieś sugestie co powinienem zrobić oby rozwiązać problem.Pozdrawiam Cytuj
Damiano19212 Opublikowano 4 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2025 Witam czy ten błąd zapala się podczas odpalania czy jazdy również?? Mam podobny problem ale ram 2004 5.7 Cytuj
Damiano19212 Opublikowano 5 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2025 A jakieś błędy wyskoczyły ?? P1697?? Cytuj
Kleofas Opublikowano 5 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2025 Tu jest problem ... żadne .Podłączyłem swój tester. Właściwie jeden . P 0441 nie jest powiązany Cytuj
Damiano19212 Opublikowano 20 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2025 Możesz mieć popsuty zawór pcv na kolektorze dolotowym przyczyn może być bardzo dużo zacznij od wyczyszczenia przepustnicy Cytuj
Kleofas Opublikowano 20 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2025 Wymieniłem ,przepustnice, pedał gazu i zawór PCV. Nic nie pomogło. Kontrolka zapala się w czasie jazdy. Samochód przygasa, odpuszczam oedaĺ gazu i wszystko wraca do normy. Po nie określonym czasie znów zapala się kontrolka... Cytuj
Damiano19212 Opublikowano 21 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2025 U mnie wygląda ta tak że kontrolka zapala się podczas jazdy lub wrzuceniu biegu po zapaleniu (~) auto dusi sie po dodaniu gazu i ma problem z przyspieszeniem po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu czasem błąd znikał ale po wyłaczeniu znow wracał albo jeszcze w czasie jazdy .ja w swoim 2004 5.7 wymieniłem : przepustnice Czujnik wału Czujnik wałka rozrządu Czujnik pedału gazu Nowy aku Masy silnika Nowy pcm komputer i szukam teraz kabel po kabelku i nic nie przynosi rezultatu błąd wraca jest to okropnie upierdliwa sprawa. Cytuj
Kleofas Opublikowano 21 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2025 Współczuję... Czytałem fora amerykański . Tam mechanicy od doga też nie potrafię wskazać przyczyny. Radzą wymieniać wszystko po kolei. Jestem umówiony z elektrykiem .Będzie sprawdzał kable. Cytuj
wiewioor.fm Opublikowano 21 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2025 RAM'y 3 gen miały takie dziwne chochliki, których przyczyny nie dało się odnaleźć. Mój 4.7 2004r miał od zakupu taką przypadłość, że przy temp poniżej +10stC po odpaleniu wywalało błąd czujnika położenia wałka, wystarczyło wtedy drugi raz odpalić i błąd był w pamięci ECU ale już nieaktywny. Bez ponownego odpalenia silnik miał odcinkę przy 2500rpm - nic innego się nie działo. Na początek wymieniałem czujniki - 2 nowe dobrych firm i sprawny oryginał używany (Podmieniany z Jeepa kumpla), było tylko gorzej. Sprawdzenie całej wiązki silnika pod obciążeniem, była OK. Podmiana ECU - bez zmian. Zaakceptowałem to i tak jeździłem. Po kilku latach kupiłem jeszcze jeden czujnik, tak dla testu - najtańsze "gówno" NTY za ok 35zł i o dziwo usterka zaczęła występować sporadycznie ale już poniżej -5stC. Mimo tego, że w życiu naprawiłem pewnie z setkę takich usterek gdzie inni się poddawali (a ja cierpliwie drążyłem temat), to przez 5 lat nie wiem o co chodziło w moim własnym samochodzie. Cytuj moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH],Dodge Charger SXT [ERB], Dodge Charger GT [ERB], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Skoda Favorit [136]
Damiano19212 Opublikowano 27 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2025 Witam wróciłem na forum żeby to zostawić jak wyżej pisałem wymieniłem od groma gratów w silniku co kosztowało ponad 7 tys zł i 7 miesięcy walki z kontrolka przepustnicy ! Wracała ciągle i dziś odkryłem co powadowało błąd etc ! Były to żarówki ledowowe w przednich lampach wywalało błędy p1697 i czujnika położenia gazu pozdrawiam i powodzenia ! Mecenas 1 Cytuj
nattmoor Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Paniwie jak nie wiadomo i co chodzi to chodzi o elektryke . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi