Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem właścicielem  Dodge ram 1500 5.7 2007. 

Od jakiegoś czasu w czasie jazdy zapala się  kontrolka (czerwona błyskawica). Samochód traci moc. Po odpuszczeniu gazu wszystko wraca do normy. Wymieniłem podał gazu przepustnica i czujnik przepustnicy .Problem pozostał . Może ktoś ma jakieś sugestie  co powinienem zrobić oby rozwiązać problem.Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniłem ,przepustnice, pedał gazu i zawór PCV. Nic nie pomogło. Kontrolka zapala się w czasie jazdy. Samochód  przygasa, odpuszczam oedaĺ gazu i wszystko wraca do normy. Po nie określonym czasie znów zapala się kontrolka...

Opublikowano

U mnie wygląda ta tak że kontrolka zapala się podczas jazdy lub wrzuceniu biegu po zapaleniu (~) auto dusi sie po dodaniu gazu i ma problem z przyspieszeniem po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu czasem błąd znikał ale po wyłaczeniu znow wracał albo jeszcze  w czasie jazdy .ja w swoim 2004 5.7  wymieniłem

przepustnice

Czujnik wału 

Czujnik wałka rozrządu 

Czujnik pedału gazu

Nowy aku

Masy silnika 

Nowy pcm komputer  i szukam teraz kabel po kabelku i nic nie przynosi rezultatu błąd wraca jest to okropnie  upierdliwa sprawa. 

Opublikowano

Współczuję... Czytałem fora amerykański .  Tam mechanicy od doga też nie potrafię   wskazać przyczyny. Radzą wymieniać  wszystko po kolei. Jestem umówiony  z elektrykiem .Będzie sprawdzał kable.

Opublikowano

RAM'y 3 gen miały takie dziwne chochliki, których przyczyny nie dało się odnaleźć. Mój 4.7 2004r miał od zakupu taką przypadłość, że przy temp poniżej +10stC po odpaleniu wywalało błąd czujnika położenia wałka, wystarczyło wtedy drugi raz odpalić i błąd był w pamięci ECU ale już nieaktywny. Bez ponownego odpalenia silnik miał odcinkę przy 2500rpm - nic innego się nie działo. Na początek wymieniałem czujniki - 2 nowe dobrych firm i sprawny oryginał używany (Podmieniany z Jeepa kumpla), było tylko gorzej. Sprawdzenie całej wiązki silnika pod obciążeniem, była OK. Podmiana ECU - bez zmian. Zaakceptowałem to i tak jeździłem. Po kilku latach kupiłem jeszcze jeden czujnik, tak dla testu - najtańsze "gówno" NTY za ok 35zł i o dziwo usterka zaczęła występować sporadycznie ale już poniżej -5stC. 

Mimo tego, że w życiu naprawiłem pewnie z setkę takich usterek gdzie inni się poddawali (a ja cierpliwie drążyłem temat), to przez 5 lat nie wiem o co chodziło w moim własnym samochodzie.

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH],Dodge Charger SXT [ERB], Dodge Charger GT [ERB] - w drodze. Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT],  Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]

Opublikowano

Witam wróciłem na forum żeby to zostawić jak wyżej  pisałem wymieniłem od groma gratów  w silniku co kosztowało ponad 7 tys zł i 7 miesięcy walki z kontrolka przepustnicy ! Wracała ciągle i dziś odkryłem co powadowało błąd etc ! Były to żarówki ledowowe w przednich lampach wywalało błędy p1697 i czujnika położenia gazu pozdrawiam i powodzenia !