Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 

Jakich felg używacie by wysunąć bardziej  koło do fenderow??

Nie bardzo widzę co można zastosować by osiągnąć et 25, -30 lub i więcej. . Opona planowana to 35". Obecnie mam 275/60/20.

Wolał bym wysunięta felgę bo z adapterami to na Explorerze to strasznie piasty i łożyska leciały

A tu jak jest??

Pozdrawiam

Opublikowano

Łożyska lecą głównie przez zbyt duży rozmiar opon a nie ET. Mam od 3 lat 285/70R17 - dystanse chyba 30mm i nic się nie dzieje. Wcześniej miałem większe balony 315/70R17 też na tych dystansach, w momencie zakupu samochodu przednie piasty prawie nie istniały, a w niedługim czasie i tylne łożyska się odezwały. Wysokość opony to dźwignia jaką działasz na piastę (ET zwiększa tę dźwignię, ale z "pitagorasa" wyliczysz jak mała jest to różnica), szerokość dodaje wagi do tej dźwigni - czyli po prostu moment obrotowy niszczący piastę - FIZYKA, MATEMATYKA... ot do czego się przydają nauki ze szkoły

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT],  Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]

Opublikowano

Moje 315/70R17 to właśnie było 35". Jedyna zaleta to wygląd. Rozwala łożyska, pali dużo i nie przyśpiesza. Ot tyle w temacie tak dużych kół. Teraz mam jakieś 32.5-33", spalanie spadło o 3-4 litry w trasie, w mieście w zależności od stylu jazdy 6-10 litrów mniej. Wiesz Już z czym "to się je" - decyzja Twoja, jak będziesz nim jeździł raz na tydzień dla zabawy to nie problem, jak ma być to daily jak u mnie to odradzam.

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT],  Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]

Opublikowano

To bardzo duże rozbieżności,  przemyśle temat 35, ja na razie mam spalanie na poziomie 20 lpg jazda do 120. Raczej go nie forsuje bo trochę charakterystyka przypomina mi  diesela i kręcąc do 2.5obr spokojnie  to mi wystarcza.

Na razie zatem zostawię opony i zajmę się adapterami kół oraz liftem i finalnie zobaczę jak to wyjdzie. Chcę go wypoziomować na teleskopach o 2 cale

Do wyboru Bilstein B8 5100 lub wersja USA  Bilstein 6112.

Ktoś coś jakieś doświadczenie??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam założone 35cali i lift 4 cale przód 2 cale tył i jest tak jak kolega piszę, trochę gorzej się rozpędza ale tragedii nie ma chodź na 33 jedzie lepiej. Różnica w spalaniu (33) 18l (35) 20l.

Pamiętaj że będziesz musiał podciąć progi bo (35) opony będą ocierać przy skręcaniu. Jak chcesz mam drugi komplet kół 35x12.5r20-12 et -44 jak chcesz możesz podjechać przymierzyć jak siedzą na aucie.