pasibzuh Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2024 Witam wszystkich Jakich felg używacie by wysunąć bardziej koło do fenderow?? Nie bardzo widzę co można zastosować by osiągnąć et 25, -30 lub i więcej. . Opona planowana to 35". Obecnie mam 275/60/20. Wolał bym wysunięta felgę bo z adapterami to na Explorerze to strasznie piasty i łożyska leciały A tu jak jest?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewioor.fm Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2024 Łożyska lecą głównie przez zbyt duży rozmiar opon a nie ET. Mam od 3 lat 285/70R17 - dystanse chyba 30mm i nic się nie dzieje. Wcześniej miałem większe balony 315/70R17 też na tych dystansach, w momencie zakupu samochodu przednie piasty prawie nie istniały, a w niedługim czasie i tylne łożyska się odezwały. Wysokość opony to dźwignia jaką działasz na piastę (ET zwiększa tę dźwignię, ale z "pitagorasa" wyliczysz jak mała jest to różnica), szerokość dodaje wagi do tej dźwigni - czyli po prostu moment obrotowy niszczący piastę - FIZYKA, MATEMATYKA... ot do czego się przydają nauki ze szkoły Cytuj moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Dodge RAM 1500 [EVA], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasibzuh Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Dzięki za info, zatem muszę znaleźć dobrej jakości piasty i łożyska na wymianę ,bo 35 to uważam że podstawa do rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewioor.fm Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2024 Moje 315/70R17 to właśnie było 35". Jedyna zaleta to wygląd. Rozwala łożyska, pali dużo i nie przyśpiesza. Ot tyle w temacie tak dużych kół. Teraz mam jakieś 32.5-33", spalanie spadło o 3-4 litry w trasie, w mieście w zależności od stylu jazdy 6-10 litrów mniej. Wiesz Już z czym "to się je" - decyzja Twoja, jak będziesz nim jeździł raz na tydzień dla zabawy to nie problem, jak ma być to daily jak u mnie to odradzam. Cytuj moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Dodge RAM 1500 [EVA], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasibzuh Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia To bardzo duże rozbieżności, przemyśle temat 35, ja na razie mam spalanie na poziomie 20 lpg jazda do 120. Raczej go nie forsuje bo trochę charakterystyka przypomina mi diesela i kręcąc do 2.5obr spokojnie to mi wystarcza. Na razie zatem zostawię opony i zajmę się adapterami kół oraz liftem i finalnie zobaczę jak to wyjdzie. Chcę go wypoziomować na teleskopach o 2 cale Do wyboru Bilstein B8 5100 lub wersja USA Bilstein 6112. Ktoś coś jakieś doświadczenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi