Sojuz Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Witam wszystkich, mam na imię Marcin albo Patryk - jak kto woli. Dołączyłem do szanownego grona po to aby dowiedzieć się jak najwięcej o pickupach. Zamierzam kupić rama 1500 5,7 Hemi, ale za nim to zrobię mam parę pytań na które mam nadzieje znajdę odpowiedź. Na co dzień poruszam się Mercedesem w140 L 5.0 V8 1998 i W124 2,5 D z 86 roku na liczniku ma już 1 300 000 km , szlak mnie trafia i serce mi się kraje jak moja w140 podskakuje na polskich drogach. Szczególnie w mojej okolicy nawierzchnia jest karygodna. Potrzebuje dużego, bezpiecznego (- to przedewszystkim) samochodu, któremu nie straszne drogi a i przewiezie jeszcze crossa. Z zawodu jestem fizjoterapeutą więc jak by ktoś miał jakiś problem służę pomocą. Pracuje w zawodzie ale z tego wyżyć się nie da, dlatego jeszcze prowadzę własną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abtarster Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Witamy i życzymy miłej lektury w kopalni forumowej ;-) Cytuj Kiedyś '05 Dodge RAM 1500 Hemi, Laramie. Obecnie...Krajsler Grand Wojadżer :D http://kamar-tech.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Witamy serdecznie :-D Po takim wstępie napewno nikt Ci nie odmówi pomocy ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 witka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 28 Października 2010 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Witamy :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 A takie pytanko mam. Czemu uparłeś się na 1500 Hemi ? Jest wiele innych pickupów. Ciekaw jestem czym kierują się ludzie, że RAM jest obecnie najpopularniejszym amerykańskim pickupem i najpopularniejszym Dodgem w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Temat był przerabiany, Paweł, przecież Ram 1500 Hemi to najlepszy z pickupów spośród palety amerykańskich trucków, więc wybór nie może być inny :kasztan: Tak, poważnie to przecież już mówiliśmy o tym, że jest to połączenie potężnej egzotyki amerykańskiej V8 z dostępnością gratów do niej w EU i namiastką b. dobrych osiągów 2.5 tonowego pojazdu w konfiguracji fabrycznej. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 No ale często ludzie o tym nie wiedzą, że serwisowanie jest u nas łatwiejsze niż innych marek, a jednak wybierają najczęściej RAMa. Wydaje mi się że głównie z powodu takiego, że najwięcej ich widać na naszych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Witaj w stadzie. Cytuj Dodge Ram 1500 5,7 Hemi 4x4 2004 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugta Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Olkusz WITA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojuz Opublikowano 28 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Wybrałem Rama z chemikiem z kilku powodów: 1. Jako żółtodziub w sprawach pickapów zapytałem kilka razy jakiego pickupa mi polecasz ? odpowiedź zawsze była jednoznaczna Dodge Ram - każdemu te dwa słowa cisną się na usta, ram jest najbardziej rozpowszechnionym egzemplarzem pickupa w polsce a co za tym idzie łatwość w kupnie części. 2. Ram ma ładną sylwetkę, jest najładniejszy ze wszystkich pickapów oferowanych na rynku- ma to coś w sobie. 3. Posiada w "miarę" europejskie wykończenie wnętrza - lewarek w tych nowszych jest w tunelu środkowym z czego bardzo się ciesze. Nie wyobrażam sobie majdać wajchą koło kierownicy jak w Moskwiczu 4. Wpływ sugestii innych użytkowników ramów. 5. Silnik Hemi - może ktoś napisze coś o tej legendzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abtarster Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 3. Posiada w "miarę" europejskie wykończenie wnętrza - lewarek w tych nowszych jest w tunelu środkowym z czego bardzo się ciesze. Nie wyobrażam sobie majdać wajchą koło kierownicy jak w Moskwiczu Coś mi się wydaję, że masz na myśli dźwignię przełączania napędów. 3 generacja RAMa w automacie zmianę biegów ma przy kierownicy natomiast manual wyłazi z podłogi i wajcha jest dość zacna :lol: Chyba, że masz na myśli RAMa z 2010 roku to faktycznie są wersje z automatem z wajchą na konsoli między fotelami. Cytuj Kiedyś '05 Dodge RAM 1500 Hemi, Laramie. Obecnie...Krajsler Grand Wojadżer :D http://kamar-tech.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Nie wyobrażam sobie majdać wajchą koło kierownicy jak w Moskwiczu heh ... raczej jak w każdym normalnym amerykańskim samochodzie. Bardzo wygodna sprawa. Dla mnie ma więcej zalet niż wad. W samochodach sportowych częściej spotykało się dziwgnie na środkowej konsoli... cóż taki styl. Zupełnie nie rozumiem dla czego odchodzi się od tradycji. To rozwiązanie sprawdzało się przez dziesięciolecia. Silnik Hemi - może ktoś napisze coś o tej legendzie ? Silniki hemi ze stajni Chryslera faktycznie są legendą i powstało ich wiele , ale 5.7 hemi magnum to zupełnie nowy silnik i na dodatek już są z nim poważne problemy, sądzę że kiedyś stanie się on legendą ...jak to pięknie można załatwić amerykański silnik durnumi wydumkami do zmniejszania spalania (mds). Mam nadzieję, że Hemi Magnum kolejnej generacji będą lepsze... na szczęście pozbyli się już tego idiotycznego MDSu. 4. Wpływ sugestii innych użytkowników ramów. Kieruj się głosem serca ;-) . Obejżyj sobie dokładnie wszystkie pickupy, przejedź się i zadecyduj. Jeśli chodzi o najnowsze taczki to faktycznie - RAM jest najładniejszy. 4 generacja jest piekna. Ale wnętrze :-/ ... jakbym siedział w jakimś Tułaregu czy innym badziewiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 ale 5.7 hemi magnum to zupełnie nowy silnik i na dodatek już są z nim poważne problemy, Paweł, Hemi Magnum właśnie nie ma MDSu, ale te były montowane tylko do 2006 roku lub na życzenie klienta. Ja przecież mam Hemi Magnum i MDSu nie mam. 2. Ram ma ładną sylwetkę, jest najładniejszy ze wszystkich pickapów oferowanych na rynku- ma to coś w sobie. Tutaj masz rację, mimo, że Fordy są wygodniejsze to ja wole rogacza. Nie wyobrażam sobie majdać wajchą koło kierownicy jak w Moskwiczu Ja z kolei nie wyobrażam sobie dźwigni zmiany biegów w podłodze przy automatycznej skrzyni. Do dźwigni dotykasz się rzadko, a nie przeszkadza Ci na podłodze. Porównanie do Moskwicza jest niefortunne, bo jak amcary miały dźwignie przy kierownicy to chyba jeszcze takiego auta jak moskwicz nie było, poza tym na czym ma polegać "majdanie wajchą" w automacie? Trzeba pojeździć z dźwignią przy kierownicy, żeby docenić jej ergonomię.5. Silnik Hemi - może ktoś napisze coś o tej legendzie ? Mam Hemi i stwierdzam, że to przereklamowana jednostka. Jest frajda z jazdy jak go troszkę podkręcisz, ale trzeba zauważyć, że Ram Hemi ze swoich 345KM wysyła na asfalt zaledwie 260, a reszta biega po skrzyni i napędach. Hemi z manualem byłby lepszy, ale mniej wygodny. Hemi jedzie żwawo, ale na pusto, a jak mu doładujesz pełny załadunek to cos zaczyna zadyszki dostawać. Jeśli chodzi o benzynowe silniki, to jednak najlepsza opcja, oprócz 8.0 V10 który może żwawszy nie jest, ale za to nie dostaje zadyszki pod obciążeniem, tylko, że 8.0 V10 był produkowany do 2003roku.Pomijam SRT 10 bo to kastrat z aluminiowym silnikiem, nie warto o nim mówić inaczej jak o zabawce, bo do ciężkiej pracy to on się średnio nadaje. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Hemi Magnum Chodziło mi o to by odróżnić ogólnie chryslerowskie silniki HEMI od ostatniego HEMI 5.7... dla tego dodałem magnum, ale wiem, że to błąd nazewnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 oprócz 8.0 V10 który może żwawszy nie jest Wystarczy wsadzić wyższe tłoki podnoszące kompresję do 11.... i zobaczysz czy nie jest żwawy ;-) . No wiem że to nie jest tanie, ale z drugiej strony jak by się zastanwowić to w kategorii koszt/procentowy zysk mocy dodatkowej, V10 magnum wypada o niebo lepiej. Sądzę, że taki zestawik hi compression pistons kosztowałby nie więcej niż 800$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojuz Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Cześć, myśle nad ostatnią generacją rama w wersji Crew Cab laramie z chemikiem 5,7. Powiedzcie mi czy na tylnej kanapie jest wygodnie - pytam ponieważ mam 2 dzieci. Tylna kanapa jest jakoś elektrycznie ustawiana ? Widziałem wersje z i bez chromowanego grila i zderzaków - są to doadatki chromowane na zamówienie. Mi się podobają te elementy w kolorze nadwozia. Do tego wyspawam sobie kangura, progi i na pake jakieś smyślne orurowanie w kolorze czarny mat. Znacie jakąś zaufaną osobe która sprowadza takie wozidłą z za oceanu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonko Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Sport - to wersja Ramika z elementami w kolorze nadwozia zderzaki itp, do wyboru chromowany lub w kolorze grill. Orurowanie a w szczególności kangur - litości :lol:, w celach praktycznych się sprawdzi ale kangur jak i orurowanie na pace potrafi jedynie oszpecić RAMika : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 kangur jak i orurowanie na pace potrafi jedynie oszpecić RAMika : ) Jonko, w wykonaniu polskim masowym oszpeci bez dwóch zdań, ale dedykowane grill guards firmy Westin są wg. mnie dopasowane stylistycznie idealnie, niestety zastosowania praktycznego to one raczej nie mają. Do zastosowania praktycznego to raczej całe zderzaki np. ARB, ale te z kolei nie są zbyt piękne. Jeśli chodzi o orurowanie na pace to nie ma takiego które by dodało blasku Ramowi, no i nie zakładaj DSDM, bo to już jest wiocha bez zastosowania praktycznego. :kasztan: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojuz Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 pisząc o kangurze myślałem właśnie o grill guards firmy westin, a ja właśnie wyspawał bym sobie takie delikatne orurowanie od spodu zderzaka - musiałbvym narysowac o co mi chodzi. Tak myślicie, że orurowanie na pace szpeci rama ? - nigdy nie widizałem w sumie więc gó...no wiem hehehe :-) Co to jest DSDM ? EDIT: Sojuz, staraj się pisać bez wulgaryzmów. - Drug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 DSDM - Dynamiczny System Doświetlania Maski, czyli halogeny na dachu :kasztan: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi