Ozzi Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Cześć, jestem po drobnych modyfikacjach w moim Larami 5,7 2017...pytanie do Was... Czy ktoś wie? Na jakim układzie napędu powinno się jeździć? Czy na 4wd auto? Czy na sam tył? Czy też 4 WD lock? Mam na myśli normalne i długie użytkowanie bez problemowe pojazdu... Samochód używam do zwykłej jazdy po asfalcie.. Dom, praca, szkoła dzieci itp... Zjazdy po za asfalt owszem ale okazjonalnie na ryby itp. I w tedy wiadomo że można dowolnie mieszać z napędami na gruncie grzaskim i błotnistym nawet z 4wd LO. Pytam Was bo uzyskałem informację że "mój Maciupek" dostał po przez długa jazde na 4 WD auto ostro w kość.. I doszło do przegrzania tej części która to odpowiada za automatyczne dołączenie przodu... I ze naprawa tego jest kosztowna.. I ze to bolączka Rama. Nie wiem ile w tym prawdy? Pytanie.. Moze ktoś coś? W temacie... Powiem tylko informacyjnie bo może ktoś by był chętny, że zmieniłem oprogramowanie skrzyni na program z srt (ta sama skrzynia zf8 hp 70) Zdjolem kaganiec z obrotów i prędkości maksymalnej oraz zrobiona nowa mapa na hamowni bezpośrednio pod mój samochód. Przyznam choć nie ma czym się chwalić ze przed modyfikacja miałem 310 koni na silniku i 253 konie na kołach... Pomiar na benzynie oczywiście. Po modyfikacjach jest 396 na silniku i 293 na kołach. Tak więc to co podaje producent.. Możemy sobie wsadzić! Między wiersze. Dodam że samochód mam od 3, 5 roku.. Kupiłem gdy miał 18 tys kilometrów przebiegu a teraz ma 78 tys kilometrow. Tak więc wolny od wad i zajechania. Teraz zaczął jeździć.... Biegi zmienia jak trzeba... Nie muli.. Nie przeciąga... I spalanie spadło w dół.... Zrobił się dynamiczniejszy i bardziej drapieżny. Jadąc 50 mam zapięty 6 bieg a nie tak jak wcześniej 4.... No ale program skrzyni do Rama jest tak zrobiony aby mógł ciągnąć przyczepy ciężkie... Ja nie mam ciężkiej przyczepy i jak wspomniałem auto używam jako "cywil- mieszczuch" po asfalcie 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machony_1 Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Masz już taki temat na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 28 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Faktycznie... Dziękuję. Czyli reasumując nie prawda jest z tego co tu wyczytałem ze jazda na 4wd auto po czarnym może doprowadzić do awarii.. I można śmiało tak jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 To przeczytaj jeszcze raz😉 "AUTO" to w dalszym ciągu napęd bez centralnego mechanizmu różnicowego, tyle, że dołączany i rozłączany automatycznie. Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machony_1 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Jakiś czas temu oglądałem na YT program kolesia „Michu” z MK4 garage który miał Rama 4 gen i miał 2/3 awarie skrzyni biegów ….w skrócie jeździł na „auto” i to według niego było powodem . Zachęcam do obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi