Skocz do zawartości

Przewożenie psa a prawo drogowe?

Giozmo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytskich mam pytanko zwiazane z przewozeniem psow na tyle swojego trucka ? Ma ktos jakies info lub tez doswiadczenie "mandatwo ,policyjne " w tej kwestii? Jak odnosi sie do tego prawo drogowe. Moj piechol rosnie jak na drozdzach i za kilka miesiecy nie bedzie juz tak slodko wiec warto byloby sie dowiedziec czy mozna go wyprowadzic na tyl samochodu :) :-P

Duze nie Znaczy Brzydkie !!

Nie o prawo powinieneś się pytać, ttylko przeprowadziś ankietę z pytaniem: Jak sądzicie, czy policja polska prędzej mnie ukarze za brak homologowanych świateł, czy za psa na pace? Bez względu na to jak stanowi o tym prawo drogowe i tak jak już Cię zatrzyma Policja, bo będzie im się wydawało, że tak psa nie wolno przewozić, to mandat za coś na pewno zapłacisz. Takie realia są w naszej Ojczyźnie niestety.

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

Ja czasem wożę czworonoga (Border Collie) ale raczej w środku :-)

Polskie Prawo o Ruchu Drogowym nie precyzuje w jaki sposób powinien odbywać się przewóz zwierząt domowych. Zwierzę nie powinno jedynie utrudniać kierowania pojazdem ani ograniczać widoczności (co wynika z ogólnych przepisów) oraz jako "ładunek" powinno być zabezpieczone przed nagłą zmianą położenia, np. podczas gwałtownego hamowania.

W teorii więc można (nawet kiedyś abok założył taki wątek), w praktyce zaś na pewno znajdzie się ktoś (czytaj policjant lub jakiś przewrażliwiony miłośnik zwierząt), kto się zbulwersuje i - jak napisał drug - będzie zadawał trudne pytania. Ale podstaw prawnych nie nie ma żadnych.

Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:)

Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku...

Czyli wynika z tego ze nie ma na ta chwile mocnych podstaw prawnych zakazujacych przwozenia czworonogow na tyle trucka ale musze sie nastawic na ewentualna kontrole moze mandacik :mrgreen: Odezwe sie na forum i dam znac jak tylko niebiescy mnie zatrzymaja 8-)

Duze nie Znaczy Brzydkie !!

Jeśli chodzi o czworonogi to może nie ma, ale jeśli chodzi o ładunek to tak jak napisał Japacz, ładunek musi być zabezpieczony przed przemieszczaniem i mogę się założyć, że pies na pace będzie równo traktowany z workiem kartofli, mimo, że podpieprzający Cię miłośnicy zwierząt będą twierdzić, że to nie worek kartofli i z tego właśnie powodu będą chcieli, żeby Ci wlepić mandat. Jak w czeskim filmie. :-D

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui