dejwitt Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 W koncu odebralem dodga :) i zrobilem moje pierwsze 752 km z Frankfurtu am Main do Wiednia :)...chcialem sei pare rzeczy dopytac :) i dowiedziec...otoz moja predkosc z poczatku przeletowa na tempomacie wynosila 80mil, kilka razy byl gaz w podloge, plus wzniesienia i calkiem niezle podjazdy spalanie gazu wynioslo 24 litry czy to normalna norma przy tej predkosci zakladam ze MDS byl wylaczony :)....MDS dziala do 2 tys obrotow? a czemu pytam o norme spalania bo chcialbym wiedziec czy w waszych sprawdzonych instalacjach do tych aut jest podobnie, bo jesli moim spalaniem zawyzam srednia to bede musiaol cos zrobic LPG w moim dodgu :)...po tych km mam usmiech od ucha do ucha podobnie jak zrobilem pierwsza trasa fbody :) heheh,wrazenia neisamowite :)...nei wiem jak u was ale u mnie na kierownicy czus kazda nierownosc na drodze bede musial sprawdzic pewnie sprawdzic zawias aaaa jeszcze jedno po miescie jezdzicie z OD czy z wylaczonym OD? szkoda ze na zlot mi sie nie uda przyjechac :(pozdro dla all i zgory dzieki za nastepne info dla laika :) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Moim zdaniem to za dużo. Ale niech wypowiadają się chłopaki trzygenowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 OD - to chyba jak w jeepie - włącza się przy ciąganiu przyczep. Cytuj Był Ram 2500 '97 Magnum Była TUNDRA [glow=red]5.7[/glow] LTD DC 4X4 BIG BAD & BLACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Przy 80mph to spalanie będzie normalne, bo nasze kioski ekonomiczną jazdę kończą po przekroczeniu 70mph. Ja nie mam MDSu, ale nie liczyłbym na niego po przekroczeniu tej 70-tki. Poza tym kiedyś już była dyskusja na temat MDSu i określiliśmy, że w mieście go nie ma , a na trasie tylko przy ekonomicznym stylu jazdy i ekonomicznej prędkości można odczuć oszczędności. Ekonomiczna prędkość zaczyna się od 50 mph, a kończy max na 65 mph. Jeśli chodzi o zawieszenie to miałem to samo uczucie po zakupie Rama. 20 cali koła (zakładam, że takie masz) nie dają komfortu na dołkach, są za to doskonałe w trasie. Do twardości przywykniesz po pewnym czasie, a jak będziesz miał okazję przejechać się kiedyś 2500 lub 3500 to zobaczysz, że i tak jest bardzo miękki. :-D Jeśli chodzi o/d to ja go nie używam w mieście, bo przy o/d wkręca się na wyższe obroty i więcej przy tym pali, służy to wkoncu do jazdy pod obciążeniem. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodano Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 tow/haul słuzy do jazdy pod obciazeniem,holowanie ciężkich przyczep O/D off wyłącza 2 ostatnie biegi ,wiec skrzynia przerzuca biegi od 1 do 3. Tryb ten przydaje sie do jazdy w miescie w korkach, warto wspomiec ze w tym trybie po zdjeciu nogi z pedału gazu następuje hamowanie silnikiem. Cytuj Odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Właśnie, czemu ja mam Tow/Haul, a mój kumpel w Ramie z tego samego roku ma O/D, czy to nie jest to samo? Pozatym, jeśli O/D wyłącza dwa ostatnie biegi, to w czym jest lepszy do miasta, przecież w naszych miastach i tak więcej się stoi niż jedzie, a jak nawet możesz jechać to nie szybciej niż 60km/h, więc i tak nie włączy Ci 4i5 biegu na normalnym trybie? Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodano Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Właśnie, czemu ja mam Tow/Haul, a mój kumpel w Ramie z tego samego roku ma O/D, czy to nie jest to samo? Pozatym, jeśli O/D wyłącza dwa ostatnie biegi, to w czym jest lepszy do miasta, przecież w naszych miastach i tak więcej się stoi niż jedzie, a jak nawet możesz jechać to nie szybciej niż 60km/h, więc i tak nie włączy Ci 4i5 biegu na normalnym trybie? drug przeczytaj ten temat http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=536 Cytuj Odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Przeczytałem i zgadzam się z częścią dotyczącą niepotrzebnego włączania 4biegu, lecz wg. mnie zwiększa to spalanie, ale to moja luźna opinia. Poza tym nie dotyczy to mnie bo ja nie mam O/D tylko Tow/Haul. ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v8city Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Po przeczytaniu tego posta przypomnial mi sie 29 Lipca : ) (odebralem autko w Miastku na pomorzu i lecialem do Wroclawia. Ja mialem pierwsze 550 km : ) ) Spalanie - Nie mam pojecia jak to z gazem jest ale bez LPG na trasie kolo 20 pali przy troszke bardziej dynamicznej jezdzie. Na spokojnie (110km/h) mozna do 16-17 zejsc. MDS to chyba sciema - albo moj nie dziala ; ) Co do komfortu jazdy - Sposob Druga dziala - Przejedz sie jakims Heavy Duty a docenisz komfort jazdy 1500:D a ze auto dopiero co kupione to mowic nie trza ze warto by przegladnac zawieszke z przodu. Ja musialem z 1k zl wrzucic na poczatek ale warto bylo. Nic nie stuka, nie puka wiec radosc z jazdy ogromna. Gratuluje Zakupu ! Cytuj You can't snort a line of coke off a woman’s ass and not wonder about her hopes and dreams, it's not gentlemanly. 2006 Dodge 5.7 Hemi Ram Quad Cab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Na spokojnie (110km/h) mozna do 16-17 zejsc To bardzo dużo. Ale to świadczy tylko o chu.owym paliwie w naszym pogańskim kraju :pala: :evil: :evil: . Poczytajcie ile w Stanach palą ludziom te samochody. Z resztą co tam...gaz jest nie lepszy u nas.Sposob Druga dziala - Przejedz sie jakims Heavy Duty a docenisz komfort jazdy 1500:D Dokładnie! Potwierdzam, tylko ja przesiadałem się z HD do 1500 :-P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Gratulacje nowego nabytku, ale coś słabo z tymi kemami :mrgreen: ja już 1700 zrobiłem od zeszłej środy :mrgreen: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 mudder czy ja wiem czy cienko w tym tygodni jest nastepne do zrobienia cos okolo 2tys a w przyszlym takze wiec spokojnie hehe :)...co do tow/haul i O/D off mam mozliwosc wlaczenia pierwszego i wylaczenia drugiego :). czyli spalanie przy 70-80 mph w normie :) to mnie cieszy hehe wczoraj tez jechalm w granicach 115 km/h i chyba wtedy MDS dzialal bo nawet srednie spalanie na kompie prawie mi zeszlo ponizej 17 litrow tylko zabraklo mi drogi przed wiedniem ehhe :)....hm...czyli z tymi zawiasami wszstko ok w takim badz razei pewnie te zludzenie przez 20 calowe felgi :)...a i jakis blad mi dzisiaj wyskoczyl narazie nie wiem co to jest jak bede w zorach to podlacze go do kompa :) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Mimo wszystko sprawdź czy istalacja jest poprawnie założona i zestrojona. Czasem jest tak, że może nie ma żadnych niepokojących objawów a spalanie odbywa się na uboższej mieszance i przypieka się silnik stopniowo. Pojeździsz sobie ze 100.000 i okaże się , że silnik do kapitalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Mimo wszystko sprawdź czy istalacja jest poprawnie założona i zestrojona. Czasem jest tak, że może nie ma żadnych niepokojących objawów a spalanie odbywa się na uboższej mieszance i przypieka się silnik stopniowo. Pojeździsz sobie ze 100.000 i okaże się , że silnik do kapitalki. jaka mieszanka tylk oak to sprawdzic? u jakiegos gaziarza? Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Nie jestem spec , ale to najczęstrzy powód załatwienia silnika gazem. Jak skontaktujesz się z odpowiednią osobą to ona wszystko będzie wiedzieć. Generalnie jest wielu instalatorów, ale niewielu z nich zna się na tyle dobrze by sktutecznie poprawić po kimś instalacje a niestety większość z gaziarzy nie radzi sobie z takimi silnikami za dobrze. Namiary wyślę Ci na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolmetal Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 u mnie na kierownicy czus kazda nierownosc na drodze bede musial sprawdzic pewnie sprawdzic zawias Twardo ?? Hmmmmm Co ja mam powiedzieć :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 po wyskoczeniu bledu silnik jak by zaczal bez gazu deliktanie szarpac(w korku jak sie go pusci z hamulca przy podjazdach bez gazu) hm...ciekawe co to, moze egr jak ten typ to jeszcze ma :) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 a chcialem jeszcze nadmienic ze swiatla w moim ramie sa naprawde bardzo ale to bardzo dobre :) na pewno lepsze jak soczewki w passacie...moze dlatego ze sa chyba nowe zupelnie klosze, wiec jak narazie nic ze swiatlami kombinowac nie bede :) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonko Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 a chcialem jeszcze nadmienic ze swiatla w moim ramie sa naprawde bardzo ale to bardzo dobre :u mnie dopiero wtedy dobrze świecą kiedy naładuję 1,5 t na pakę :-) , spalanie może z "deczka" przyduże, mój bez MDSu pali średnio 21l w trasie, przy wyprzedzaniu, przy 120-140 km/h w tym trochę cyklu miejskiego, bywa jadąc spokojnie, że zejdzie do 17l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 24 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 to co moze byc przyczyna ze u mnie takei spalanie bylo ? Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Pdstawowa sprawa, zmierz salanie za pomocą licznika, lub GPSa samodzielnie a nie ufaj komputerowi. A potem będziemy się zastanawiać co robić. Bo tu był kiedyś taki co miał SRT i twierdził, że spala mu 15l przy 160hm/h w trasie. A próbowałeś spalania na benzynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 to co moze byc przyczyna ze u mnie takei spalanie bylo ? Dla mnie nie ma się nad czym zastanawiać, bo wpędzicie chłopaka w wydatki, a i tak nic nie poprawi. Przyczyną jest to, że jechałeś 130km/h, a Jonko przy wyprzedzaniu miewał taką prędkość. Zacznij jeździć 90-100km/h to Ci zejdzie do 15l. Ja nie mam MDSu i jak butuje 130km/h i więcej to mi pali 25-30l i mnie to nie dziwi, bo jak schodzę do 80-90km/h to przy tempomacie w trasie spalił mi nawet 13l bez MDSu, tylko jazda takim zamuleńcem doprowadza do szału i wolę spalanie rzędu 17l przy 100km/h lub 22l przy 120km/h. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodano Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 A ja w miescie cały czas mam 26,5L :-P A teraz dziwna sprawa, Drugowi przy prędkosci 130/h komputer pokazuje 25-30L, a ja jak wyskocze poza warszawę,np kierunek Gdansk i lece srednio 130-150km/h spalanie spada stopniowo do 17L i wcale umiarkowanie nie jadę ;-) Cytuj Odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 A kasujecie co jakiś czas te wasze "komputry"? Bo średnia z np. 100000 mil może być mało miarodajna hehehe... :-) Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 Drugowi przy prędkosci 130/h komputer pokazuje 25-30L Nie używam komputera, to moje obliczenia po tankowaniu do pełna i przejechaniu 100km. Poza tym dotyczy to gazu, więc spalanie beny będzie nieznacznie mniejsze. A kasujecie co jakiś czas te wasze "komputry"? Bo średnia z np. 100000 mil może być mało miarodajna hehehe... Japacz, wytłumacz mi dlaczego tak uważasz, bo wg. mnie jest to najbardziej miarodajne średnie spalanie auta z kilku tys. km., jeśli chodziło Ci o spalanie przy 130km/h to się zgodzę, że trzeba kasowac, ale przejechac należałoby minimum 20km z taką prędkością, żeby wziąć pod uwagę wzniesienia, zakręty i sytuacje spowalniające i wyprzedzanie, wtedy będzie to miało ręce i nogi. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi