Vercy Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam, powoli rozglądam się za swoim pierwszym pickupem i mam pytanie który mnie dręczy, Otóż co wśród relatywnie małych pickupów można dostać w wersji AWD? Wiem, że Ranger takiego nie miał, wiem że S10 też nie, wiem, że Dakota ma wersję ale już RAM nie, Możecie podać co jest dostępne AWD w pieniądzach ok 30tysi? Ps interesują mnie tylko automaty z lat 85-2010, z prześwitem co najmniej 20cm, gdzie AWD jest fabrycznie Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Vercy Cytuj
Kuba M. Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Co masz na myśli pisząc AWD - stały napęd na obie osie, czy możliwość dopięcia napędu na przód? Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍
wiewioor.fm Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Jeśli pisząc AWD masz na myśli stały napęd, to w pickupach jest mało spotykane z jednego ważnego powodu - są ciężkie i często wożą dużo - to szybko niszczy łańcuch przekazujący napęd na przód oraz elementy przedniego napędu. Jeśli mocno ci na tym zależy, to w Dakocie można wszczepiś reduktory z Jeepów WJ lub ZJ (249OD lub 247), ale nie licz na długą żywotność. Cytuj moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]
Kuba M. Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Amarok, ale w automacie to dopiero od 2013 albo 2014 roku Cadillac Escalade EXT 3 generacji, ale to taki pickup-niepickup. Może w bogatszych GMC Sierra był ten sam napęd - Yukon miewał coś takiego w wersji Denali, więc może i pickup miał taką wersję. Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍
Vercy Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) 6 godzin temu, wiewioor.fm napisał: Jeśli pisząc AWD masz na myśli stały napęd, to w pickupach jest mało spotykane z jednego ważnego powodu - są ciężkie i często wożą dużo - to szybko niszczy łańcuch przekazujący napęd na przód oraz elementy przedniego napędu. AWD = zawsze spięty napęd 4WD = można go spiąć i rozpiąć Patrząc na to że nawet największe suvy i terenówki mają ten sam napęd to raczej nie jest kwestia trwałości; raczej zwyczajów; zasadniczo to nie wiem o jakim łańcuchu mówisz 6 godzin temu, wiewioor.fm napisał: Jeśli mocno ci na tym zależy, to w Dakocie można wszczepiś reduktory z Jeepów WJ lub ZJ (249OD lub 247), ale nie licz na długą żywotność. Akurat Dakota ma fabryczną wersję AWD (podstawowa jest 4WD), nie wiem tylko czy poza innym pokrętłem jest jak to rozpoznać (4WD ma 2hi-4hi-4low a AWD chyba zamiast 2HI ma Auto) 3 godziny temu, Kuba M. napisał: Amarok, ale w automacie to dopiero od 2013 albo 2014 roku Cadillac Escalade EXT 3 generacji, ale to taki pickup-niepickup. Może w bogatszych GMC Sierra był ten sam napęd - Yukon miewał coś takiego w wersji Denali, więc może i pickup miał taką wersję. Amarok wiem, ale to nowsze, chyba wolałbym już rangera wtedy, zresztą mam zaufanie do VW takie jak do pewnej partii politycznej... Sierra ma takie coś, generalnie wszystkie GMC Denali mają, ale akurat szukam pickupów więc nie wiem który konkretnie.... Escalade chyba w tej cenie nie kupię, plus zgodnie z tym co znalazłem nie miało AWD, Subaru Baja (bardzo podobne) ma taki napęd (w sumie dużo lepszy niż ktokolwiek inny) ale praktycznie nie do znalezienia u nas Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez Vercy Cytuj
wiewioor.fm Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2021 zasadniczo to o tym łańcuchu to akurat reduktor 249OD z jeepa ZJ, ma chyba najmocniejszy łańcuch w grupie chryslera, a i tak się wyciąga Cytuj moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT], Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136]
Rekomendowane odpowiedzi