Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ogólnie muszę kupić pickupa do ciągania lawety z autem.Zalezy mi głównie też na dużej pace więc kabina wchodzi tylko w grę tzw. 1,5 nie pełna.Na początku myślałem nad fordem f150 11 generacji z silnikiem 5,4 Triton ale słyszałem dużo opini złych o tym silniku że jest przekombinowanyn i kłopotliwy.Teraz zastanawiam się też na f150 ale 12 generacji bo silniki są niby mniej awaryjne kumpel poradził też Nissana Titan oczywiście silniki muszą chodzić na LPG.

Czy mogę prosić o jakieś rady co kupić co jest mało awaryjne i spalanie nie powala z nóg.

Za odpowiedzi dzieki

Opublikowano

Każdy z full size-ów będzie tak samo dobry do ciągania lawety pod warunkiem, że nie kupisz dobitego trupa - w sumie to do tego są przeznaczone.

Inna sprawa, że przy takim zastosowaniu bardziej obawiałbym się o przeniesienie napędu (skrzynia, mosty) niż o silnik.

Co do spalania, to pytanie jaka wartość powala Cie na kolana? Bo przy około 20-25l/100km kilka w tą , czy w tamtą to już żadna różnica.

F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞

Escalade 6.2😍

• Administrator
Opublikowano

Z mojego doświadczenia,

paka w Dodge Ram 1500 z lat 2002-2008 ma długość około 2 m, kabina quad cab, czyli taki półtorak+ , z 4-ma drzwiami. Ja takim z 2007r Hemi ciągałem Jacht na przyczepie 3 osiowej 3,5 t DMC, mocy nie brakowało, problem w modelach 1500, 150 to zbyt miękkie zawieszenie. Ideałem są modele HD 2500, SD 250, ale ciężko znależć.

Ram 2500 CTD , paka 2,40m typowy półtorak.

FB_IMG_1621010859651.jpg

FB_IMG_1621010869840.jpg

FB_IMG_1621010893321.jpg

• Administrator
Opublikowano

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, silnik 5,7 Hemi dostał tytuł sinika roku 2004, skrzynie 5 biegowe dość wytrzymałe, wszystko zależy od przebiegu i serwisu. W modelach 1500 ukręcał sie tylni wałek atakujacy w moście, Ram II gen z Cumminsem to prawdziwa bestia,słabe skrzynie,  problem tej generacji to brak ocynku blach ruda zjada je na potęge. 

Opublikowano

Miałem dokładnie takiego jak ty Sebastian ale z silnikiem 4.7 i nawet w tej wersji mocy mu nie brakowało. 

Pewnego razu załadowałem pełną, kopiasta pakę granitu,(chyba półtorej tony) wydawało mi się ze da radę bez problemu. Napędowo i silnikowo zero problemu ale zawieszenie koszmar, resory miałem płaskie i na autostradzie przy 80km/h czułem się jakbym płynął motorówką. 

Ogólnie mega polecam ta wersję z racji dużej paki! Z rdzą miałem problem tylko na tylnym nadkolu i to jednym;)

Opublikowano
19 godzin temu, Sebastian O. napisał:

Ram II gen z Cumminsem to prawdziwa bestia

Nigdy nie umiałem się przekonać do dizli. 

Houdini-garage jak będziesz chciał ciągnąc przyczepę takim Cumminsem to nastaw się na 20-25 litrów deasla, a nie jak przy 5.7 hemi tej same ilości gazu. Kosztowo to robi ogromną różnicę! 

Opublikowano

Jest to sporo fanów Efki z tego co widzę, ale jakoś umilkli. 

Z tego co wiem już z doświadczenia do Rama dostaniesz każdą części na miejscu, wszystko mozesz kupić u setek sprzedawców lub w każdym serwisie Fiata! 

Popularnośc Ramow w Polsce(nie wiedzieć czemu) jest znacznie większa, wystarczy zobaczyć ilość oferowach Ram 1500 i F150 na otomoto. To daje pewien obraz, ale absolutnie nie oznacza że jeden jest lepszy od drugiego 😉