corrado_vr6 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witam, panowie, może ktoś przerabiał już ten temat.. Sprawa dotyczy DOdge Ram 2500, w oryginale 265/70/17. Jak w tutule chce przejść na 20 cali, nie do końća jestem pewien jakie opony dobrać. wedle przeliczników wychodzi 295/50/20, ale nie wiem jak to się ma w rzeczywistości. Felga 20 cali, 8,5 cala szerokości, nie chcę mieć balona na feldze, co by to jakoś wyglądało wizualnie. Chciałby, trochę niższy profil niz w fabryce, zeby wós troszkę lepej prowadził, bo teraz troche buja. Jednocześnie zeby nie było za dużych oporów na szerokości. zerkałem za 295/50/20 305.50/20 295/45/20.. wielkie dzięki z góry za pomoc. Łukasz Cytuj NO RAM, NO FUN..... Cummins 4x4 HD 06' MEGA CAB - był :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moo Moo Ram Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jeżeli chcesz, żeby opony na felgę 20" miały taka samą szerokośc i wysokośc jak orginały 265/70/17 to musiałbyc kupic opony 265/55R20. Szerokośc ta sama 265mm (10,43:), wysokość orginalnych 31,6", wysokość tych na felgę 20" 31,48". Jak dasz oponę 295/50R20 to będzie miała szerokość 11,6", więc będzie o ponad 1" szersza, natomiast wysokościa będzie zbliżona do orginału 31,6". Co do szerkości to musiałbyś zmierzyć czy opony szersze o 1" nie będa obcierać, ale raczej nie powinno byc z tym problemu. Ja u siebie włożyłem opony szersze o ponad 2" od orginału i tylko lekko obciera przy skręcie o plastiki błotników. No, ale ja mam Ramam 1500 2005, a tym masz Rama 2500 rocznik nie znany ;-) Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę odsadzenie obu felg, starej i nowej. Jeżeli nowa będzie bardziej wsunięta w nadwozie to opona przy skręcie może obcierać o wnękę koła albo elementy zawieszenia. Jeżeli będzie wysyunięta na zewnątrz to może zacząc obcierać o błotniki lub ich plastiki, tak jak u mnie. Cytuj Voytek Na asfalt - 2005 Ram 1500, Quad Cab, Hemi 5.7L, 4x4, Nitto Terra Grappler W teren - 1996 Cherokee, 2-drz, 4.0L, Manual, NP231, Lift RE 5,5", 33"Nitto Mud Grappler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado_vr6 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 teraz pytanie czy szerokość felgi jest ta sama, 20 cali ma szer. 8.5 a jaka ma fabryczna felga?? Bo jeśli fabryka jest węższa, to opona na 20 cali powinna być teoretycznie szersza??? chyba, ze się mylę??? a jak zmieniamy rozmiarem w górę, to i chyba szerokość rośne??? teraz to już zgłupiałem.... :shock: :shock: :shock: :shock: Cytuj NO RAM, NO FUN..... Cummins 4x4 HD 06' MEGA CAB - był :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Podjedz do mnie to zrobimy zamiane na 1 tydzien, bo ja wlasnie chce 17 stki, ale chyba nici z tego pomysłu, bo ja mam 6 srub :cry: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 a jak zmieniamy rozmiarem w górę, to i chyba szerokość rośne???Niekoniecznie. W przykładowym oznaczeniu 295/65 R 17 masz po kolei:295 - to szerokość opony w MILIMETRACH 65 - to profil (wysokość) opony wyrażony w PROCENTACH. W tym przypadku wysokość opony to 65% z 295 mm czyli mniej więcej 192 mm 17 - to średnica felgi w CALACH Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Wpadł mi taki pomysł. Widać, że rozmiary opon na naszych Ramach różnią się znacznie od siebie. Niech każdy pochwali się "laćkami". Zobaczymy jakie najpopularniejsze. Moje 315/70/R17 Cytuj DODGE RAM 1500, 2006 5,7HEMI TRX4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Cooper DISCOVERER H/T PLUS 275/60R20 119 T XL i są to opony wielosezonowe, a nie jak to sugeruje opony.pl , że letnie. U mnie mają 9 w skali do 10. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Felga 20 cali, 8,5 cala szerokości, nie chcę mieć balona na feldze, co by to jakoś wyglądało wizualnie. Tu będę sie spierał o wygląd , bo takie samochody wygląd mają tylko na dużych wysokoprofilowych oponach :-P . A jeśli ma być juz niski profil to nich to np tak wygląda : Ja na Twoim miejscu nie schodziłbym poniżej profilu 60, bo bardzo stracisz na komforcie jazdy. Jeśli już chcesz bardzo, to od razu pomyśl o wymianie amortyzatorów na lepsze. A najlepiej zapodaj felgę 20 i oponę 33"-35". Moim zdaniem RAM Heavy Duty będzie wyglądał komicznie na takiej malutkiej oponce i to na dodatek o niskim profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 a czemu tylko 20" może lepiej 26" i spinnery, wtedy będzie się woził jak 15 cent :mrgreen: zróbmy konkurs jak bardzo można oszpecić pikapa :kasztan: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARECKI Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 W miom Ramie są felgi 8,5 X 20 ET nie znam , opony mam 275/55R20 ale w orginale powinno być 275/60R20 Cytuj DODGE RAM 1500 5,7 HEMI Jeep Grand Cherokee WJ 4,7 Mercedes G 300TD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 a ty jakoś liftujesz forda ?? jak tak to jakim zestawem :?: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Właśnie Mario... strasznie tajemniczy jesteś :-P . A felgi? zostawiasz czy jakieś nowe chcesz zapodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Właśnie Mario... strasznie tajemniczy jesteś :-P . A felgi? zostawiasz czy jakieś nowe chcesz zapodać? no przecie , już pokazywał w innym wątku, takie czarne ładne :mrgreen: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado_vr6 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 dzieki za miłe słowa krytyki i lekko zgryźliwe uwagi... ale czy oprócz tego, czy krytycy potrafia pomóc i odpowiedziec na pytanie odnosnie takiej zmiany?????? p.s. dobry pomysł z podaniem rozmiaru opon jaki kto ma na aucie, pozdro Ł. Cytuj NO RAM, NO FUN..... Cummins 4x4 HD 06' MEGA CAB - był :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolmetal Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 dzieki za miłe słowa krytyki i lekko zgryźliwe uwagi... ale czy oprócz tego, czy krytycy potrafia pomóc i odpowiedziec na pytanie odnosnie takiej zmiany?????? p.s. dobry pomysł z podaniem rozmiaru opon jaki kto ma na aucie, pozdro Ł. Poczytaj, obejrzyj - dział OPONY, FELGI http://www.cumminsforum.com/forum/tires-wheels-forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 dzieki za miłe słowa krytyki i lekko zgryźliwe uwagi... ale czy oprócz tego, czy krytycy potrafia pomóc i odpowiedziec na pytanie odnosnie takiej zmiany?????? p.s. dobry pomysł z podaniem rozmiaru opon jaki kto ma na aucie, pozdro Ł. http://www.net-comber.com/tirecalc.html kalkulator rozmiarów, jak by Ci się chciało choć trochę poszperać w necie to byś wszystko znalazł i nie byłbyś narażony na zgryźliwe uwagi. Zwłaszcza że chcesz zrobić z auta dla farmera auto dla rapera z teksasu :mrgreen: p.s. pamiętaj o spinnerach :kasztan: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado_vr6 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 dzieki za miłe słowa krytyki i lekko zgryźliwe uwagi... ale czy oprócz tego, czy krytycy potrafia pomóc i odpowiedziec na pytanie odnosnie takiej zmiany?????? p.s. dobry pomysł z podaniem rozmiaru opon jaki kto ma na aucie, pozdro Ł. http://www.net-comber.com/tirecalc.html kalkulator rozmiarów, jak by Ci się chciało choć trochę poszperać w necie to byś wszystko znalazł i nie byłbyś narażony na zgryźliwe uwagi. Zwłaszcza że chcesz zrobić z auta dla farmera auto dla rapera z teksasu :mrgreen: p.s. pamiętaj o spinnerach :kasztan: rozumiem, ze Twoje uwagi dotyczą wszystkich użytkowników, którzy maja koła 20 cali?? Nawet jeżeli tak wposażone wyjechały z fabryki?? p.s. dzięki za kalkulator, ale nie o to chodziło, za spinnerów jednak zrezygnuję(jeżeli pozwolisz....))) pozdro Ł. Cytuj NO RAM, NO FUN..... Cummins 4x4 HD 06' MEGA CAB - był :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudder Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 do @corrado, ja też miałem 20" i zmieniłem na 17" jeżeli ktoś ma fabrycznie to inna bajka, bo tak ma a nie bo tak chce mieć, a jak chce tak mieć to jego sprawa mi się to kompletnie nie podoba, dla mnie to jest jakby zamiast polędwicy z grilla ktoś wybrał wieśmaka :mrgreen: Cytuj Smoderator :mrgreen: "... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..." no replacement for displacement nima pałerstrołka jest wanna kółkach ? Masz dżipa jesteś... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 corrado_vr6, to nie jest ram 1500 , który ma miękkie amortyzatory i sprężyyny a przednie zawieszenie niezależne. Jak myslisz dla czego w Ramach Heavy Duty seryjnie występują telgi 16 lub 17? Po prostu opona o wyższym profilu uzupełnia amortyzację, ktora jest bardzo twarda. Spokojnie możesz przejść na większe felgi np 20", ale pomyśl też o zmianie wielkości samej opony a najważniejsze wymień amortyzatory na lepsze. Jeślichciałeś sportowego asfaltowego konia wyścigowego to trzeba było kupować 1500 hemi , albo SRT10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolmetal Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 corrado_vr6, to nie jest ram 1500 , który ma miękkie amortyzatory i sprężyyny a przednie zawieszenie niezależne. Jak myslisz dla czego w Ramach Heavy Duty seryjnie występują telgi 16 lub 17? Po prostu opona o wyższym profilu uzupełnia amortyzację, ktora jest bardzo twarda. Spokojnie możesz przejść na większe felgi np 20", ale pomyśl też o zmianie wielkości samej opony a najważniejsze wymień amortyzatory na lepsze. Jeślichciałeś sportowego asfaltowego konia wyścigowego to trzeba było kupować 1500 hemi , albo SRT10. Mam w 3500 profil 235/80R17 i jest twardo - w Jueseju pakują nawet 22,5" i placki z profilem 40 :mrgreen: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Moje zdanie na ten temat jest takie. Każdy może montowac to co mu sie podoba, ale 2500 to taczki, a montowanie na nim niskoprofilowej opony spowoduje, że bedą to taczki na drewnianym kole bez gumy. Co zyskasz? Ano to, że auto nie bedzie chodziło na boki, nie bedzie tak myszkowac, ale i tak twarde i niekomfortowe zawieszenie, bedzie jeszcze bardziej dawac sie we znaki. Kwestię estetyki zostawiam dokonującym takich zmian. Po ostatnich jazdach 2500 bullteriera, pozostał bym przy oryginalnych rozmiarach. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi