Amilus Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2017 Witam, Mam RAM 2500 z 2011 i delikatny problemik, ze wzgledu na fakt zamontowanych dwoch zbiornikow gazu jeden 180 drugi 103l masa pojazdu z w polowie napelnionymi zbiorbikami to 3300kg, jest to tzw crew cab 6 osobowy z dluga 8 stopowa paka, stad w praktyce jakikolwiek wyjazd z rodzinka bedzie wiazal sie raczej z przekroczeniem tych 3500kg. Czy ktos z was mial z tego tytulu problemy? Chodzi mi o przypadki raczej czysto turystyczne a nie przewozenia 2x palet kostki na pace ;P Czy ktos podrozowal z was za granice swoim ramem? Jestem jego drugim wlascixielm w Polsce i w dowodzie mam 2400 kg jako mase wlasna i 3499 dmc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irontom Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Tak w PL, jakbys mial duzego pecha i faktycznie ktos sprawdzil: "Kierowanie pojazdem do 3,5 tony DMC w przypadku przekroczenia dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu jest sankcjonowane mandatem karnym na kierującego w kwocie od 20 do 500 zł. Ponadto, w przypadku przekroczenia DMC pojazdu, osoba kontrolująca ma prawo nie dopuścić pojazdu do ruchu do momentu ustania przyczyny zatrzymania, czyli „pozbycia” się ładunku w takim stopniu, że DMC pojazdu nie będzie w żaden sposób przekroczone." Powiem tak - baba z wozu, koniom lżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zieluch666 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 a teraz z innej beczki czy orientuje się ktoś jak sprawa wygląda z wydechem. Bo na tą chwile mam magnaflow wypuszczone przed tylne prawe koło(od strony pasażera ) zrobił to jeszcze poprzedni właściciel. Ponoć przepis się zmienił i nie jest już zakazany, usiłowałem to znaleźć w kodeksie drogowym ale mi się nie udało nic na ten temat znaleźć. Więc proszę o pomoc może ktoś będzie wiedział co i jak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irontom Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Przy okazji rozmowy z diagnosta, spytaj sie jego - maja ksiazki z takimi patentami. Ale dopiero po podbiciu przegladu, albo z innym autem ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheriff Opublikowano 13 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Mój waży tak samo.. 3300 na pusto, przez ostatnie 9 lat miałem 2 kontrole policji, pierwsza bo się panom rzuciło, że opony wyłażą poza obrys a druga z ciekawości bo gliniarz patrolem śmiga prywatnie.. obie oczywiście bezmandatowo :) Na codzień jeżdżę sam na pusto ale na wycieczki z rodziną też się zdarza. Ram fajnie jedzie jak ma tak z 500kg na pace, przy 1-2 tony komfort jak w prawdziwym krążowniku, przy 3,5 tonie na pace już trochę gorzej hamuje :) Cytuj Dodge Ram'98 3500 HD CTD czarno go widzę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba87 Opublikowano 8 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 hmmm, tak sie zastanawiam czytajać ten temat czy dodge to auto dla mnie. skoro waga na pusto to 2500 + paliwo + 12 psów(250kg) + skrzynia na psy 300kg nie licząc bagażu. Może być srednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machony_1 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Musiałbyś trafić na inspekcję i zostać skierowany ma wagę a jak jeżdżę 23 lata po drogach to jeszcze nie trafiłem takiej kontroli w przeróżnych samochodach. Wydaje mi się że możliwość trafienia przeładowanego tira o kilka ton jest bardziej łakomym kąskiem niż pick up przekroczony o 100-200 kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi