iwickip Posted November 27, 2016 Report Share Posted November 27, 2016 Witam forumowiczów. Wiem, że temat drażliwy więc liczę na spory odzew;] Mam Dakotę z 1999 roku 3.9 automat, 4wd. Przejrzałem kilka amerykańskich forów i pickupklub.pl (już przed zakupem), wiedziałem, że nie kupuję matiza w gazie. Problem z moim autem polega tym, że nie mogę się zbliżyć do standardowego jakby się wydawało 15mpg. Amerykanie piszą nawet o 17-18 mpg i 20-22 mpg na autostradzie, co moim zdaniem stawiałoby pod znakiem zapytania opłacalność instalowania gazu w moim aucie. Aktualnie robię 13mpg, bez względu na styl jazdy. Z oczywistych rzeczy: wiem, że mam do zmiany opony z 31x10,50x15 na 215/75. Czy ktoś może potwierdzić, że taka zmiana będzie miała wymierne skutki i po prostu się opłaci? Inne kwestie, o których piszą często amerykanie - czujniki (powietrza, MAP,itp,), przewody, ciśnienie na pompie paliwa - czy ktoś ma doświadczenie z taką (dla mnie) czarną magią? Czy jest sens zmieniać takie rzeczy na samym początku eksploatacji? Wymieniałem katalizator, przy okazji sprawdzono sondę lambda, emisja spalin w normie (nie znam wartości). Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irontom Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Sonda lambda, opory toczenia, magia warsztatow u nas w kraju. Jak sprawdzono sondę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwickip Posted November 29, 2016 Author Report Share Posted November 29, 2016 W sumie nie wnikałem;/ po prostu uwierzyłem, zwłaszcza że jak miałem uszkodzoną w innym aucie, to paliło 3 razy wiecej niż powinno... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts