Perugia Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Panowie, Jak widzicie jestem nowy i potrzebuję trochę wskazówek. Jak to jest? Znajomi mi mącą, że po zakupie Navary będę jak normalny samochód ciężarowy, ale mnie się wydaje, że jednak nie mają racji. Przecież np. taki znak zakazu B5, dotyczy samochodów powyżej masy całkowitej 3,5t. Tak samo znaki ograniczenia prędkości na drogach ekspresowych i autostradach... I tu dochodzimy do nieszczęsnego parkowania na chodniku, że niby nie będzie mi wolno parkować. Wolałbym się dowiedzieć jak jest w rzeczywistości, z autopsji. Macie jakieś zatargi z policją/strażą miejską? Pozdrawiam, P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Jedyne co może być problemem to parkowanie na chodniku: Prawo o ruchu drogowym: Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że: 1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju; 2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m; 3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru, roweru lub wózka rowerowego. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi. Przez kilkanaście lat jeżdżenia samochodami o dmc większym niż 2.5t nigdy nikt nie zwrócił mi za to uwagi, ale to, jak wiadomo, żaden wyznacznik. Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 To zależy co masz wbite w dowód. jak masz wbite "samochód ciężarowy" to dotyczą cię przepisy o ciężarówkach i nic nie zrobisz. Wiadomo jak widzi policjant, strażnik miejski osobówkę, suva, terenówkę cz pickupa nie sprawdza czy to osobówka czy ciężarówka bo domyślnie zakłada że to osobówka bo gdzie flotowej skodzie fabii do cięzarówki - więc olej to i parkuj jak osobówka... no chyba że trafisz na upierdliwego policjanta. Tak mnie pouczał znajomy policjant i przekazuję to tutaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 To zależy co masz wbite w dowód. jak masz wbite "samochód ciężarowy" to dotyczą cię przepisy o ciężarówkach i nic nie zrobisz. Tylko wtedy, gdy przepis nie dzieli samochodów ciężarowych według dmc (tj. na takie poniżej i powyżej 3.5 tony) Akurat przepisy dotyczące dopuszczalnych prędkości, jak zresztą i w ogóle większość przepisów RD dzieli ciężarówki ze względu na dmc - te poniżej 3.5t z reguły traktowane są tak jak samochody osobowe. W przypadku parkowania, tj. art. jaki podałem wyżej nie ma znaczenia czy samochód jest ciężarowy, czy osobowy, ważne, czy dmc mieści się w 2.5t, czy nie. Inna sprawa, że to chyba jedyny przypadek, kiedy granica dmc wyznaczona jest na inną niż 3.5t Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perugia Opublikowano 30 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Dzięki za odpowiedzi Panowie, dokładnie o coś takiego mi chodziło. Sam, trafiałem mniej więcej na takie wnioski, ale co innego teoria żółtodzioba, a co innego praktyka kogoś kto jeździ parę lat. Trochę mi szkoda pieniędzy na mandaty z niewiedzy. To jeszcze dopytam czy komuś zdarzyło się zostać "wyproszonym" z parkingu wielopoziomowego, który w regulaminie ma zakaz samochodów dostawczych? Czy po prostu nie zaprzątać sobie tym głowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Parkuję jak osobówki i nigdy problemu nie było. Ale ja dowodu nie mam. ;-) Cytuj FORD F350 SUPERDUTY CORVETTE C4R PONTIAC TRANS AM WS6 300C SRT8 GMC TYPHOON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 na parkingach wielopoziomowych czy podziemnych parkuję jak chcę i czy jest przede wszystkim miejsce... ważne żeby nie było LPG... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perugia Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 na parkingach wielopoziomowych czy podziemnych parkuję jak chcę i czy jest przede wszystkim miejsce... ważne żeby nie było LPG... Ja też bym tak chciał ale niestety się nie mieszczę. :-/ Cytuj FORD F350 SUPERDUTY CORVETTE C4R PONTIAC TRANS AM WS6 300C SRT8 GMC TYPHOON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boniu Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 a to dlaczego się nie mieścisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 A dlaczego w parkingach podziemnych nie może być LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Nie jestem pewien, ale chyba wynika to z jakiś przepisów p-poż. Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 15 Listopada 2016 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 A dlaczego w parkingach podziemnych nie może być LPG? jesteś botem ? :roll: jeśli nie odpiszesz to znaczy że tak :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parker Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Miałem swego czasu jeep'ka z gazem i nigdy nie miałem problemu z parkowaniem w parkingach podziemnych, głównie galerie handlowe. Mam wrażenie, że zakaz wjazdu w takie czy inne miejsca z butlą gazową powinien być oznaczony odpowiednim znakiem lub informacją w widocznym miejscu........ wszystkiego nie wiem, więc mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W.W. Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 U nas nie bardzo, ale np. w Austrii bardzo tego pilnują. Żaden parking podziemny czy zabudowany nie przyjmie samochodu zgazowanego - wszędzie zakazy wjazdu. Kara za złamanie zakazu jest bardzo wysoka. Cytuj Pozdrawiam WW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaccuss28 Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 No tak, tam to pilnują wszystko konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 a to dlaczego się nie mieścisz? Bo Icek posiada Forda F350';) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi