Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Od kilku lat używam przyczepy tego producenta i jestem mega zadowolony. Co do serwisu to szczęki da się zregenerować natomiast magnesy trzeba już zamawiać za wielką wodą. Zawieszenie naprawisz bez problemu, w większości pasują od ciężarówek do 12 ton. Nietypowe elementy albo trzeba u tokarza dorobić albo tak jak magnesy z za wielkiej wody. Co do samej przyczepy, raz w roku przeprowadzam konserwacje pokładu, oświetlenie dopasowane do naszych wymogów w pełni ledowe. Generalnie oryginalna instalacja została rozbita na dwie jedna do oświetlenia i jedna do hamulców. Co do minusów, stopy podporowe na najazdach nie są zbyt dobrze ustawione i podczas załadunku potrafią się niestety składać, kolejna sprawa to (bynajmniej w moim modelu) na szerokich "śpiących policjantach" tył potrafi mocno zahaczyć. Tak na szybko to w zasadzie tyle, wklej jakieś zdjęcia i napisz coś więcej jaki model posiadasz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Co do zdjęć to trzeba chwilkę poczekać.

Z przyczepy pozostała sama rama. W przyszłym tyg pewnie pójdzie do piaskowania.

Ale to jest taki model

Pierwszego dnia odbył się test. Ok 2,5 T drewna załadowane i jadę.

Fajnie się prowadzi nie szarpie samochodem tylko jak by hamulce słabawe.

Nawet po podkręceniu, różnicy prawie nie było.

Ciekawi mnie czemu w tej przyczepie osie są mocno przesunięte do tyły w stosunku do europejskich ale na samochód jakoś to nie wpłynęło negatywnie.

Po rozładunku sprawdzam hamulce, laweta w górę i hamuje a tu delikatny zonk.

Na przedniej osi nie ma w ogóle hamulcy a tylne tylko trą magnesem.

Elektryka też ma jakieś przebicia i się robi choinka.

Więc decyzja szybka rozbiórka do zera.

Lałem różne odrdzewiacze ale i tak większość śrub się poddała. No nic wymienię na metryczne.

Plan jest taki całe szczęki z magnesami zamawiam za wielką wodą koszt ok 300 zł a sama regeneracja szczęk u nas ok 100.

Elektryka cała robiona od nowa

Nie wiem jeszcze tylko czy cynkować ją czy malować.

Deski mimo iż przyczepa od 2008 roku stoi na dworze są w super stanie tu pewnie nic nie będę zmieniał.

Zawieszenie to tylko dorobię tuleje z odpowiedniego tworzywa coś na styl ertalonu tylko że nie chłonącego wody.

Tak więc serwisowanie tego to żaden problem.