Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pogmerałem trochę na necie, wyszperałem kilka części z carparts.com, nacisnąłem proceed, żeby zanabyć w uczciwy sposób i przekierowało mnie na jakieś bongo-bongo żeby zapłacić...

wszystko fajnie, ale koszt części (150$) mniejszy niż koszt przesyłki (200$) więc tak sobie myślę, że jeszcze kilka części dogrzebię, powiedzmy w ciągu dwóch tygodni

a propozycja moja jest taka, że może ktoś też chce coś ściągnąć z USA, to można by jednym transportem szarpnąć i zrobić ściepę na koszt transportu

no, chyba że ktoś zna inne sposoby lub ma inne pomysły?

pozdrowienia, Przemek

Opublikowano

Robiliśmy takie rzeczy na forum o broni, ale jak turbany wylądowały w dwóch wieżach wszystko się pokićkało i nie było już takie proste i oczywiste. Ale tu masz racje taki zakup zbiorowy jest tańszy w transporcie, co nie zwalnia od innych kosztów takich jak cło ?. Ktoś się tym musi zająć od początku do końca i potem w Polsce rozesłać to, do wszystkich zamawiających.

Nie zawsze wyglądało to tak kolorowo :-/ .

Jak zorganizujesz taki zakup to ja pewnie się też do tego przyłączę, bo potrzebuję kilka rzeczy, które tu w Polsce nie są dostępne :-/ .

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja też się dołączę. Potrzebuję pare gratów do mojego żuka. Jeśli jest taka możliwość to bardzo chętnie skorzystam.

Pozdrawiam

SIMAX

F150 LARIAT 2007 5.4 V8! Jest POWER - sprzedany...

RAM 1500 SPORT 5.7 HEMI - Teraz jest MOC!!!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja to widzę tak: każdy chce się podłączyć, ale nikt nie chce tego ogarniać

hehe

a ja z Tadeuszem się dogadałem :)

ale mogę wam podpowiedzieć

jak macie jakieś pierdy z rock np z rock auto to zakupy grupowe są bez sensu

bo tam trzeba liczyć tak, że jak jest mały pierd to wysyłka do PL to 8.5$

każdy kolejny dokładany do koszyka podnosi cenę wysyłki

jak pierdów jest dużo to momentalnie koszty wysyłki przewyższają koszty detali do tego dochodzi jeszcze wysyłka z różnych magazynów czyli jeden chce pierd A drugi B trzeci C i jak dobrze się trafi to jedno zamówienie jest wysyłane 3 osobnymi przesyłkami czyli jak by każdy sobie sam kupił

Można tez zrobić tak

zmontować konto na kurier us wysłać to na adres w stanach przesyłka po stanach w rock auto przy pierdach to 2-5$ jak już nazbieramy tych fantów to w kurier robimy konsolidację przesyłki

najtańsza przesyłka lotnicza z 10% odsetkiem kontrolowanych na cle to 23$ za 4 funty każdy następny funt 3$

ewentualnie znaleźć interesujące nas fanty na ebay z darmową wysyłką po US i przesłać je sobie skonsolidowane przez kurier us

z ciekawostek to wysyłka z rock auto gołych drzwi do RAM'a to 2500$ :)

ale jeszcze takich manewrów nie robiłem więc na razie mogę tylko pomóc przy kartonach :)

tdi engines are for senior citizens

Opublikowano

dobra, dobra, ja to mogę poogarniać, tylko ludziów szukam, Waldek się zgłosił, więc jakoś możemy powoli coś myśleć - proszę na priv jakieś info, powymieniamy się telefonami, jeden kolega z 3city na razie gdziesik wyjechał, a może też by chciał coś konkretnego - jak się nie pali nikomu, to za 2-3 tygodnie można zacząć tak na poważnie :)

Przemek

pozdrowienia, Przemek

Opublikowano

Hej.

Panowie nie wiem jak to wygląda w USA, jakie są procedury, co i kto gdzie wysyła.

Wiem tylko jedno, że aby coś takiego się udało jeden z Nas musi to robić od początku do końca, bo inaczej jest bałagan.

Wspominałem Wam w pierwszych postach tego tematu o tym, że na innym forum tak robiliśmy i działało.

Na PW tu na forum uzgodniliśmy co i kto chce. potem nasze zamówienia zostały na forum skompletowane przez jednego z kolegów i złożył zamówienie w USA.

Przesyłka była jedna na jego adres, po otrzymaniu przesyłki każdy indywidualnie odbierał sobie towar, lub zlecał wysłanie w Polsce na adres który podawał.

W sumie jest to proste, teoretycznie, w praktyce już nie do końca, bo wiem, że na koniec były zgrzyty o koszty przesyłki z USA.

Przesyłkę (cenę) podzielono na równe części wśród zamawiających, i tu zaczęły się schody :-| . Jeden miał zamówioną pierdołę, która mieściła się do koperty, drugi zamówił paczkę 30 kg a koszty były równe :roll: , więc powstał lekki kwas, ale rozeszło się po kościach i wszyscy byli zadowoleni.

Sprowadzaliśmy rzeczy które w Polsce nie były dostępne, a jak już komuś udało się coś znaleźć to z prywatnego eksportu w chorych pieniądzach, więc i tak każdy z Nas wyszedł do przodu i było po sprawie.

Pozdrawiam

Waldek

Opublikowano

najlepiej zrobić tak - wszystko zamowic na kupujemywusa.com - tam już się zajma tym, żeby to jedna paczka lub kilkoma dotarlo do polski, lotniczo lub morska droga - a jak pierdoly to z rockauto.com do polski idzie w kilka dni - pisze z doswiadzenia bo kupowałem wszytkimi tymi sposobami, nawet skrzynie biegow... teraz opony musze kupic wiec mogę i ja się dorzucić do wspólnej przesylki...

Opublikowano

Tak więc, jeśli chodzi o koszty przesyłki to rzeczywiście proponuję procentowo od wartości zamówienia zrobić, żeby nie było zgrzytów.

Kombinuję, żeby zamówienie składać w poniedziałek 7 marca, jeżeli kupujemywusa.com Wam pasuje, to działajmy

Pozdrawiam Przemek

pozdrowienia, Przemek

Opublikowano
W sumie, jeśli zasady są omówione zawczasu, to tylko debil będzie się żołądkował. Chyba, że nie były... :lol:

Potrafisz podczas procesu składania zamówień wyeliminować - debili - :lol: .

Z doświadczenia wiem, że to trudna sprawa, tak samo jak w życiu co dziennym.

Ale należy być optymistą, i wierzyć w to, że podczas składania zamówień, ani podczas rozliczeń końcowych przesyłek nikt nie zasłuży na miano - debila - :-/ .

Opublikowano

Oj, ja też całkiem filozoficznie odpowiedziałem koledze, a nawet starałem się odpowiedzieć jak Ferdek Kiepski - Fizjonomicznie :lol:

Jutro przekręcę do Ciebie, dziś już mi głowa pęka od problemów :evil: .

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

drodzy moi klubowicze :-)

grupowy zakup części z USA udał się nadzwyczaj - okazało się jedynie przy okazji, iż potrzebuję numer EORI, którego nie miałem, ale dało się załatwić.

jankesi wysłali części na drugi dzień, załatwienie EORI zdjęło tydzień z życia,

opłata cła jednak lepsza jest według faktur, gdyż zależności celne dla normalnego człowieka są nie do zrozumienia, części silników, jak reaktory nuklearne, zawiasy to części gumowe, super zabawa generalnie :)

i wbrew malkontentom - zgrzytów żadnych nie było, silna grupa w postaci jednego kupującego, pełny i sprawiedliwy podział kosztów (cło/VAT), na wszystko fakturki i - pięknie poszło, nikt się nie kłócił, nikt nie wydziwiał :-P

tak więc zachęcam resztę do podobnych eksperymentów :p

w przyszłym miesiącu być może będę ściągał felgi...

a może i nie :p

z podrowieniami

pozdrowienia, Przemek

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Odgrzewam temat 

Bede kupowal pare gratow w usa jak ktos co potrzebuje to moge pomoc w zakupie ,sprowadzeniu ,zainereswanych zapraszam na priw,od razy nadmienie - czas oczekiwania uzalezniony od kilku czynnikow ja wysylal bede droga morska czyli okolo 4 tygodnie plus ew czas dla UC - A Z TYM BYWA ROZNIE 

@VOLEN   A po co  jest ten numer eori ,kupowalem w usa i do tej pory nie potrzebowałem tego numeru 

Edytowane przez robisum1
  • 2 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano

Taki odpowiednik naszego polskiego NIP ?

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

GRUPA SPEED CAR

Multiagencja Ubezpieczeniowa

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...