Skocz do zawartości

Awaria wspomagania RAM 95r 5.9

kiepas96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, taka sytuacja

Podjeżdżam pod sklep , wracam ze sklepu, pale samochód i nagle brak wspomagania.

Dojechałem kilka set metrów do domu, dźwigam maskę a tam wylewa się płyn przez korek zbiorniczka podczas gdy kręcę kierą. Pompa i płyn zagotowany.

Wyciągłem pompę, rozebrałem na części pierwsze i nie znalazłem żadnego widocznego uszkodzenia. Jedyne co to luz na wałku wzdłużny. Wycieków brak.

Poskładałem spowrotem, odpowietrzyłem na lewarku tak jak w serwisówce.

Wspomagania brak ale pompa już się nie gotuje, po poluźnieniu przewodu wysokiego ciśnienia nic się nie dzieje. Z węża powrotu też nic się nie leje. Cały układ wypłukany.

W pompie jest zaworek, wie ktoś może jak on dokładnie działa?

Spotkał się ktoś z takim tematem?

Wie ktoś gdzie pytać o taką pompe w pl, jeżdżę ramem na codzien jest mi potrzebny.

Pompa o której mowa

https://www.youtube.com/user/arobaid/videos

Mialem tak w Ramie 2004r. Pompa wyzionela ducha i konieczna byla wymiana. Ja swoja zamowilem na rockauto, dotarla z Usa do domu w ciagu 2-3 dni. Nie wiem jak w Ramie 2gen ale w 3gen lepiej zamawiac pompe razem z kolem pasowym, ciezko jest zdjac stare i rownie ciezko jest je wcisnac bez uszkadzania pompy a roznica w cenie nie jest jakos bardzo powalajaca.

Pozdrawiam

Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja

www.ogrodyzpasja.com.pl

605 497 015

Wejdz na strone www.rockauto.com wyszukaj w katalogu swoje auto.

Pompa wspomagania bedzie w dziala "steering". Sama pompa to "steering pump"

I wtedy bedzie kilka roznych pomp do wyboru z roznych firm, do ceny jest doliczana cena za tzw "core" czyli chodzi o zastaw jesli nie oddajesz starej pompy, oczywiscie nie oplaca sie wysylac starej pompy z Polski wiec nas interesuja ta cena w ostatniej tabelce.

Jesli w opsie pompy jest no "w/o reseoirvoir" to znaczy bez zbiorniczka

"W/o" czyli with out- czyli "bez"

"W" czyli with - czyli "z, ze"

Popróbuj, poklikaj, nic tam nie popsujesz. Jak cos nie bedziesz wiedzial to pytaj

Pozdrawiam

Ogrody - projekty, wykonanie, pielegnacja

www.ogrodyzpasja.com.pl

605 497 015

Niestety tylk RAM , RAM VAN, D1500

Pasuje pompa z jeepa granda zj 5,2 lub 5,9. A takich jest od metra (nowych i tanich) w polskim necie. Tylko.. trzeba zdobyć i wymienić mocowanie pompy do bloku silnika. I może być tez mały problem z przewodami - zastosowałem jeepowskie - u mnie jeden jest wykręcony o 180 stopni, wygląda dziwacznie ale działa i nic się nie dzieje.

"Ptaki i zwierzaki pod drzewami stały,

jak do nich strzelano - umierały..."

"zrobiłem" != "zleciłem"

--

http://i190.photobucket.com/albums/z155/Madcatw/WhereIHideMostofMyMoney3.jpg

Pompa doszła ale niestety nie potrzebnie, więc jak co to mam na sprzedaż.

Zanim dostałem pompę to wymieniłem uszczelki w środku starej pompy i zaczęła chodzić po chwili znów zagotowała płyn. Wyszło na to że jest zator w układzie, dalej szukając, znalazłem pod wężem wysokiego ciśnienia w przekładni malutki zaworek tzw. check valve który był uszkodzony (sprężynka sie rozwinęła) i zaworek tamował przepływ, wywaliłem zaworek i wspomaganie wróciło. Niestety nie widzę nigdzie tego zaworka do kupienia, w serwisówce z rama na schemacie go niema, a w serwisówce z durango jest, może ktoś założył złą przekładnię.

Teraz z innej beczki jak kupujecie z rockauto to płacicie z góry cło? (prepaid customs)

Jak to robicie ,zamawiając pompę zapłaciłem, teraz potrzebuje zrobi zakupy na 130$ z wysyłką wychodzi 280$ i zastanawiam się czy płacić od razu czy czekać na wezwanie?