yan Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Drodzy użytkownicy taczek. Czy ktoś spotkał się z jakąś metodą przeróbki licznika aby wskazywał prawidłową prędkość po wymianie kół na większe. Jak to jest rozwiązane w F-150 2011r ? Przerabiałem to we wranglerze - inne przełożenie przekładni ślimakowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Z racji rocznika to chyba tylko jakieś przeprogramowanie wchodzi w grę :-| Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yan Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Licznik jest elektroniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek bartnik Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 A jak to wychodzi :?: Większe koła czyli pokazuje 50 a jedziemy 70 i pstryk :?: Cytuj Fuck the fuel economy YUKON XL DENALI 05 6.0L EXPLORER 94 4.0L OFF ROAD ŁOTR BYL W200 76 5,2L FLEETWOOD 87 5,0L KAPPA 98 3.0L BYL GAZ 69 3,0L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cymek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ogolnie, przy wiekszych laczach sa przeklamania, ale raczej mie o 30km/h :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek bartnik Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ale ogólnie grzejemy szybciej niż pokazuje Cytuj Fuck the fuel economy YUKON XL DENALI 05 6.0L EXPLORER 94 4.0L OFF ROAD ŁOTR BYL W200 76 5,2L FLEETWOOD 87 5,0L KAPPA 98 3.0L BYL GAZ 69 3,0L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cymek Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ale ogólnie grzejemy szybciej niż pokazuje I lapiemy kazdy nabity fotoradar :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 16 Stycznia 2015 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 musisz kupić sobie programer, np. taki http://www.ebay.com/itm/Bully-Dog-GT-Platinum-40417-Programmer-Tuner-FORD-F150-4-6L-5-4L-5-0L-3-5L-6-2L-/390946188719?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&fits=Year%3A2011|Model%3AF-150&hash=item5b06356daf&vxp=mtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek bartnik Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 PSTRYK zasilamy konto wójta PSTRYK radni sie cieszą PSTRYK 12 strażników gminnych ma robote 4 dni przy jednym zdjęciu a na koniec wychodzi że Dodge jechał na lawecie 160 ciągniętą przez 25 letniego VW :twisted: :twisted: :twisted: Dobra ale poleciałem :pala: :pala: Cytuj Fuck the fuel economy YUKON XL DENALI 05 6.0L EXPLORER 94 4.0L OFF ROAD ŁOTR BYL W200 76 5,2L FLEETWOOD 87 5,0L KAPPA 98 3.0L BYL GAZ 69 3,0L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yan Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 musisz kupić sobie programer, np. taki http://www.ebay.com/itm/Bully-Dog-GT-Platinum-40417-Programmer-Tuner-FORD-F150-4-6L-5-4L-5-0L-3-5L-6-2L-/390946188719?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&fits=Year%3A2011|Model%3AF-150&hash=item5b06356daf&vxp=mtr Cześć Sebastian. Czy mógłbyś napisać w dwóch zdaniach co on robi ? Jak widzę jest to dodatkowe urządzenie. Mnie raczej interesuje aby odbyło się to bez dodatkowych rzeczy. Może istnieje jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 17 Stycznia 2015 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Dopatrzyłem się że masz Raptora 8-) , jakie gumy zalożyłeś skoro tam już są wielgasne prawie 35 calowe ? , daj fotkę . Ten programer podłączasz do portu obd2 i możesz przede wszystkim obserwować prace skrzyni biegów silnika, temperatury oleju skrzyni wszystko to co widzi komputer silnika a nie jest widoczne na twoich zegarach. Ma tez funkcje zmiany wielkości kół , możesz zdjąć ogranicznik prędkości albo ustawić np 60 mil/h max . Funkcji jest bardzo dużo, dodatkowo można wgrać ich program silnika i dojdzie Ci pare koni mechanicznych . Czyta kody błędu i je kasuje. Wada to wielkość ekranu (paczka zapłek), uchwyt na szybę nie trzyma, i cena obecnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yan Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jeszcze nie założyłem - są oryginały. Rozgryzam sprawę. Wracając do tematu . Jak dobrze zrozumiałem jest to komputer który zaktualizuje mi zmianę wielkości kół w wozie i będzie można jego odłączyć a wskazanie na liczniku będą prawidłowe. Tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 17 Stycznia 2015 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jest to programer, tuner, nie aktualizuje on tylko zmienia parametry, w każdej chwili możesz cofnąć zmianę. Na rynku USA jest cała masa tych gadżetów http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=tune+f150+ford+2011&_from=R40&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xford+raptor+2011+programer&_nkw=ford+raptor+2011+programer&_sacat=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yan Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 A może wiesz kto by taką usługę wykonał . Kupować programer dla jednej zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 17 Stycznia 2015 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Serwis Forda tez powinien miec taka możliwość, nie wiem ile biorą ale np w Jeepie podpiecie kompa kosztuj 200 zł netto :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Serwis Forda tez powinien miec taka możliwość Nie da rady. Historia w pigułce: W zamierzchłych prehistorycznych czasach można było dopasować wskazania prędkościomierza wymieniając zębatkę (ślimaka) napędzającego linkę prędkościomierza. Potem przyszła elektronika co znacznie ułatwiło sprawę i np. w moim Bronco (i porównywalnych rocznikowo eFach) można samodzielnie przeprogramować prędkościomierz. Jest jednak ograniczenie do 6 razy, potem trzeba wymienić moduł prędkościomierza. W najnowszych eFach zmiany, owszem, można dokonać przez komputer serwisowy Forda (IDS) ale jest kilka ograniczeń. Po pierwsze, zmiany można dokonać jedynie w zakresie przewidzianym przez Forda czyli wybierając z menu konkretny rozmiar. Po drugie w sterowniku jest zapisany numer VIN konkretnego auta i na jego podstawie w menu są dostępne jedynie rozmiary dostępne dla danej wersji. Po trzecie, masz Raptora, a największy w ogóle dostępny w menu rozmiar to właśnie raptorowe 315/70R17. Sprawa jest o tyle istotna, że przy zmianie rozmiaru opon niewłaściwe wskazania prędkościomierza to najmniejszy problem. Dużo ważniejsze jest to, że głupieje sterowanie skrzynią biegów, która próbuje zmieniać biegi po staremu, a w rzeczywistości dzieje się to przy zupełnie innych prędkościach. Jedynym rozwiązaniem - tak jak napisał Sebastian - jest aftermarketowy programer, bo fordowski IDS tego nie ugryzie. Nie wiem niestety czy zmiany nim wprowadzone pozostają na stałe w sterowniku i można odpiąć urządzenie, czy też musi być podpięte na stałe. Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yan Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dzięki japacz za wyczerpującą odpowiedź. Rozjaśniłeś mi jeszcze bardziej problem. Znalazłem trochę inny programmer - tylko do korygowania licznika i wielkości kół - i jego kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi