ppm702 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Cześć, załączam przetestowany schemat modowania kierunków w RAMie po 2011r. Zastosowanie przekaźnika podaje sygnał do szyny CAN i mamy wolny sygnał +12V DC do użycia do dowolnego celu (światła dzienne, przygaszanie itd...). Ten sam schemat działa z tyłu jeśli chcemy zrobić światła na Europę. Czyli wsteczne przez rezystor 5W ok 47ohm do masy i przed rezystorem wolne +12V do sterowania dodatkowym światłem. Tę operację trzeba powtórzyć z lewej i prawej strony. Za światłem przekaźnik wg. schematu załączonego. To nam uspokaja CAN. Żeby mieć migacz z tyłu ciągniemy kabel +12V od przednich kierunkowskazów. Wówczas jest "prawie" Europa. Ja uspokajałem tym sposobem tez przednie kierunki żeby z lampy "wyjąć" kierunkowskaz i światło do jazdy dziennej (białe). W razie pytań postaram się pomóc w miarę możliwości. Może się komuś przyda... Cytuj Pozdrawiam Piotr 512776789 HONDA CIVIC VI (3D) SWAP na 1,8 mod na 240HP - zabawka weekendowa RENAULT ESPACE IV 2,0T 171HP bez modów silnikowych - auto żony 2014 DODGE RAM 1500 Sport 5,7 HEMI - lekkie poprawianie fabryki
Administrator Sebastian O. Opublikowano 17 Września 2015 Administrator Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 Chciałbym skorzystać z porady, W moim eFie kierunki chodziły szybko, były oddzielone stop od kierunku ale brakuje "rezystora" Kupiłem na allegro rezystor 50W 10 omów, podłączyłem pod to rozdzielenie, i kierunki zaczęły wolno pracować tak jak powinny, ale po odpaleniu auta i gdy napięcie wzrośnie powyżej 12.8 V na 13.8 V kierunki chodzą szybko :evil: Jakieś porady ? Cytuj
ppm702 Opublikowano 17 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 wygląda na to, że źle podłączyłeś rezystor. Zapnij go między "plus" kierunku i gołą masę gdziekolwiek, ale nie w lampie. Zrób nawet próbę kawałkiem kabla prosto do aku na postoju. Powinno pomóc. Jeśli nie to jak go "nie pomacam" to nie pomogę ;) Cytuj Pozdrawiam Piotr 512776789 HONDA CIVIC VI (3D) SWAP na 1,8 mod na 240HP - zabawka weekendowa RENAULT ESPACE IV 2,0T 171HP bez modów silnikowych - auto żony 2014 DODGE RAM 1500 Sport 5,7 HEMI - lekkie poprawianie fabryki
Administrator Sebastian O. Opublikowano 18 Września 2015 Administrator Zgłoś Opublikowano 18 Września 2015 Działa, brakował przekaźników do kierunków, system głupiał z żarówkami 18 W i rezystorem, teraz jest ok. Cytuj
maniaczki Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2017 Ktoś wie gdzie przerabiają tyle lampy bo moi elektrycy wg. tego schematu nie dają rady w Dodge Ram 2011... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi