mat1 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam was koledzy. Jestem na etapie kupna pickupa. Zdecydowany byłem na rama 1500 laramie oczywiście 5.7 hemi 2010-2012 ale teraz po głowie chodzi mi GMC sierra 2013r 5.3. Muszę was poprosić o opinie i poradę. Jak z awaryjnością tych 2 autek? Jak z dostępem części do GMC? Te motory 5.3 są dobre? Co byście wzięli na moim miejscu patrząc od strony technicznej? Zamierzam sporo jeździć i koniecznie potrzebuję pickup (z wyżej wymienionych.) Towar ok 300-400KG. GMC skłania mnie do siebie bo jest prawie nowy ale nic nie wiem o tej marce. Jak z dostępem do części? Planowany roczny przebieg to 40 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natryskowy Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 A no to pytanie z przywitalni nieaktualne ;) Cytuj www.natryskowe.com European Size- Felicia Pickup Azia Size- Mitsu L200 Full Size- odkładam do skarbonki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppm702 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 od strony technicznej to obecnie części do RAMa masz dostępne w każdym salonie FIAT/LANCIA/JEEP itd. Więc pod względem dostępności części + ich dostępność z pełną FV przemawia w kierunku RAMa. Jeśli chodzi o awaryjność porównawczą niestety nie jestem w stanie Ci pomóc Cytuj Pozdrawiam Piotr 512776789 HONDA CIVIC VI (3D) SWAP na 1,8 mod na 240HP - zabawka weekendowa RENAULT ESPACE IV 2,0T 171HP bez modów silnikowych - auto żony 2014 DODGE RAM 1500 Sport 5,7 HEMI - lekkie poprawianie fabryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat1 Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Czyli chyba jednak zostane przy ramie. model po 2009 każdy hemi 5.7 ma MDS? Jakie sa najczęstsze awarie tego autka? Na co zwracać uwagę kupując? Mam na oku autko po uderzeniu w tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 20 Października 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Te auta nie mają większych awarii, no może od czasu do do czasu jakiś most albo skrzynia pada :mrgreen: wszystko uzależnione jak kto dbał i czy nie przeciążał auta, duże znaczenie ma wypadkowa przeszłość auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat1 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dzieki za pomocne sugestie. Jeszcze nie wiem jak z tym mds? jak rozpoznac czy ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 od strony technicznej to obecnie części do RAMa masz dostępne w każdym salonie FIAT/LANCIA/JEEP itd. Więc pod względem dostępności części + ich dostępność z pełną FV przemawia w kierunku RAMa. Jeśli chodzi o awaryjność porównawczą niestety nie jestem w stanie Ci pomóc A jak wybierzesz Sierrę to wszyscy będą oglądać bo to rzadki przypadek. Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 20 Października 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dzieki za pomocne sugestie. Jeszcze nie wiem jak z tym mds? jak rozpoznac czy ma ? III generacja od 2006-2008 ma MDS 345KM IV generacja od 2009 ma MDS i zmienne fazy rozrządu co zwiększyło moc do 390 KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisuk Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 A jak wybierzesz Sierrę to wszyscy będą oglądać bo to rzadki przypadek. Przypadek rzadki ale z czesciami nie ma zadnych kłopotów. co do wyboru modelu to trzeba sie dobrze zastanowic bo w razie checi sprzedazy ciezko chetnego na takie auto. PZDR Cytuj Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3" Był: WJ Laredo 04' 4.0 2" Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0 Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat1 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Autko zostało by przynajmniej 6-8 lat więc odsprzedażą się nie martwie. Bardziej częściami. Od czego ewentualnie podchodzą części zawieszenia i osprzęt silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Części na pewno pokrywają się w wielu wypadkach z Chevroletem Silverado, Suburbanem i częściowo z Tahoe, ale marne to pocieszenie, bo i tak większość dostępna w US. Dobrze, że zakupy w US to już nie problem, a większość poważnych firm w US wysyła do Polski bez pośredników. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisuk Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 drug, i tu sie mylisz. Cala eksploatacje jest dostepna w PL, tak samo czesci do zawieszenie czy hamulce. Ja za amory do przodu w IC placilem 2 lata temu po 90zl/szt. Poza tym to nie jest auto ktore psuje sie co tydzien, ja na swojej Sierrce mam nalatane 211 tys. km i nie mam narazie zadnych powazniejszych awarii. zamontowalem lift 3 cale do tego body lift tez 3 cale, nowe amory Skyjackera, i pare innych pierdulek :-D :-D :-D :-D . Ma byc wielka czarna i zła :twisted: :twisted: :twisted: Cytuj Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3" Był: WJ Laredo 04' 4.0 2" Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0 Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 chrisuk , jest wielka, jest czarna ale ten różowy kolor mówi że ona nigdy nie będzie zła przecież to jest kolor dobroci. Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisuk Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tadeusz_B, po pierwsze to nie róż tylko pomarańcz (wina aparatu), po drugie jest zła, a po trzecie ta w drugim planie to moja przed liftem :-x :-x Cytuj Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3" Był: WJ Laredo 04' 4.0 2" Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0 Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Chrisuk no ona już mi się zaczynała podobać.A Ty mnie sprowadziłeś na ziemię. Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat1 Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Dzieki koledzy za podpowiedzi. Padło na rama. Mam okazje kupić laramie z 2010 w dobrej cenie. Ale jest bez 4x4. Często w normalnej jeździe zapinacie 4x4? Jak to wyglada w zime? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppm702 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Powiem Ci tak... Na forum już o tym było i głosy były różne, jak to mówią "każda myszka swój ogonek chwali". Doświadczeń z RAMem mam raptem z 6tys km. Niemniej jednak jednostka 5,7 z bieżącego roku po dodaniu wydechu, dolotu i zmiany programu silnika i skrzyni (skrzynia 8 biegów ZF) ostatnio mnie zaskoczyła. Ja bez 4x4 bym nie chciał auta. Ostatnio (półtora tygodnia temu) na dojazdówce do Wielunia od Bełchatowa wyprzedzałem dwie ciężarówki. Godzina ledwo po 8 rano, mokra nawierzchnia, po obu stronach las, opony fabryczne, napęd włączony tylko na tył. Samochód na pace ok 300kg z tyłu pusta przyczepa masa własna około 700kg. Rozpocząłem wyprzedzanie dodając delikatnie gazu, w połowie wyprzedzania stwierdziłem, ze czas przyspieszyć mocniej i wdepnąłem pedał gazu do oporu. Skrzynia zrzuciła biegi, silnik wszedł na obroty i przy prędkości 110km/h zerwał mi przyczepność tylnych kół mimo włączonej kontroli trakcji. Zrobiło mi się ciepło i prawdę powiedziawszy ledwo go opanowałem... Także wybór jest Twój. Doświadczeń z jazdy serią z 6 biegową skrzynią nie mam, ale po tym co ostatnio przeżyłem w obecnych warunkach jeżdżę w trybie 4x4 auto (z dopinanym przodem w razie potrzeby). Cytuj Pozdrawiam Piotr 512776789 HONDA CIVIC VI (3D) SWAP na 1,8 mod na 240HP - zabawka weekendowa RENAULT ESPACE IV 2,0T 171HP bez modów silnikowych - auto żony 2014 DODGE RAM 1500 Sport 5,7 HEMI - lekkie poprawianie fabryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Myślę że z 2 razy może Ci się przydać ale dasz radę tak jak ja i bez tego , wszyscy ci którym wydaje się że drugi napęd ujmuje im lat zaraz na mnie skoczą a Tobie powiedzą ze bez napędu na 4 niema jazdy.Chyba że masz zamiar jechać po oranym to kup Unimoga . Jeżdzisz tylko po czarnym?I żebyś był świadomy powiedzą że masz kastrata. Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Mam 4x4 i myśle że dałoby się bez tego napędu jeździć. Ja włączam go w gorach jak jeżdże na narty, w tereniu jak chce sie troche pobrudzić, zimą jak trzeba wyciagnać plug sniezny z rowa, albo innego kamaza i jak chce jechac lewym pasem zasypanym calkowicie przez snieg :P...ale gdybym tego wszystkiego nie chcial robić to pewnie napęd na jedną oś w zupełności by mi wystarczyl heh :) pozdro Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz_B Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ty normalnie jesteś rozsądnym człowiekiem. Cytuj Nie bądź łosiem jeździj V8. Zdrófka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Ty normalnie jesteś rozsądnym człowiekiem. :mrgreen: Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat1 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Mi bedzie służył do jazdy tylko po czarnym. Oby tylko w zime pod górki nie sprawiał problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dejwitt Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Mi bedzie służył do jazdy tylko po czarnym. Oby tylko w zime pod górki nie sprawiał problemów... Przy dobrych oponach (zdecydowanie nie na Goodyear Wrangler) i dociążonym tyle powinieneś dać rade na normalnych drogach w miare odsnieżonych :) Cytuj Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie Chevrolet Camaro SS :> SSman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 3 Listopada 2014 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Mi bedzie służył do jazdy tylko po czarnym. Oby tylko w zime pod górki nie sprawiał problemów... będzie sprawiał problemy, osobówka cię objedzie podaj linki do tej sierry i rama, ocenimy czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japacz Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Mi bedzie służył do jazdy tylko po czarnym. Oby tylko w zime pod górki nie sprawiał problemów... będzie sprawiał problemy, osobówka cię objedzie Sebastian dobrze mówi. Bo jechać w zimie to jedno - owszem, jak najbardziej da się, choć często jedyną taktyką będzie "ogniem naprzód", a w takiej sytuacji trzeba sobie zdawać sprawę, że przy tylnym napędzie tył żyje własnym życiem. I zapewnia przednią zabawę, naturalnie o ile ktoś to lubi :mrgreen: Natomiast ruszyć z miejsca... Ooo, to zupełnie inna bajka. Nawet przy dobrych butach zapewne nie raz wymsknie Ci się nieprzyzwoite słowo, kiedy odruchowo będziesz szukał gałki/wajchy od przedniego napędu. ;-) Stare przysłowie pszczół mówi: Lepiej mieć jak nie mieć. Chyba, że sprawa dotyczy długu albo choroby wenerycznej... :kasztan: Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi