Skocz do zawartości

czujnik "ciśnienia opon" - mały problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały problem, :-( otóż dzisiaj cały czas świeci mi się cały czas kontrolka ciśnienia opon

nie wiem czy ma to znaczenie, ale kilka dni temu założyłem nowe koła wraz z zimówkami.

I tak teraz mam fegli 17 calowe (oryginalnie 20)

Myślałem że może gdzieś brakuje powietrza - ale wszystkie koła trzymają 2,4 bara.

Może jakieś wskazówki drogich forumowiczów :?:

Czy ktoś spotkał się z czym takim w naszych kochanych Ramikach :idea:

życie jest za krótkie żeby jeżdzić samochodem z silnikiem rzędowym...

Opublikowano

ja też tak myślę że trzeba bedzie podjechać do serwisu

chociaż szukałem w tej instrukcji od Ciebie, ale tam nic nie mogłem znależć na ten temat

Opublikowano

już dawno myślałem o takim urządzeniu :

http://www.autotrucktoys.com/ram/Superchips-Dodge-Ram-Cortex-Performance-Tuner-04-08-57L-Hemi-P24597C2913.aspx

nie dość że można delikatnie podnieść moc, dodatkowo właśnie jest opcja ustawiania wielkości kół :-D

Opublikowano

Jak tylko zgłebicie problem to dajcie znać właśnie tez chcę załozyć 17-ki i kupiłem nowe czujniki ciśnienia co prawda jeszcze nie załozyłem zimówek ale moze się okzać że tez tak bedzie.

pozdrawiam

Krzysiek

Nie możesz zatrzymać żadnego dnia , ale możesz go nie stracić !!!

Ford kuga 2,0 '15

Opel vivaro 2,0 '11

Opublikowano

nie kumam

wiem że Wojtuś kilka razy tłumaczył amerykańskie opisy jak rozmawialiśmy o częściach

czekam na jakies wskazówki

pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

właśnie wróciłem z serwisu DODGE

okazuje się że przyczyną "sygnalizacji czujnika" sa nowe wentyle w zimowych kołach

po prostu są to zwykłe bez czujników :-(

i teraz trezba zamówić nowe, oczywiście tylko w serwisie cena okazyjna 140 zł szt :-x

znajomy wulkanizator podpowiedził mi że mogą (mowa o serwisie) włączyć tzw "usypiacza"

ale oczywiście gość w serwisie powiedział, że nie robią takich rzeczy ;-)

załamka, następne koszta

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Zgłebiłem temat czujników cisnienia w kołach .

Wymieniłem teraz koła letnie na zimówki kupiłem nowe czujniki koszt jeneego nowego 140 zł plus nakrętka mocująca (nie występuje w komplecie )10 zł

Założyłem nowe kóleczka i po przejechaniu ok 5 km zaświeciła się kontrolka cisnienia.

Zadzwoniłem do serwisu gdzie powiedziano mi ze nalezy rozebrac koła i spisać numery ID z czujników wtedy to skalibrują.

koszt w serwisie 450 zł

po czym uzyska łem jeszcze dwie rady równie bzdurne a zakończyło się tym że CZUJNIKI SAME SIE SKALIBROWAŁY PO PRZEJECHANIU KOLEJNYCH 3 KM ALE W MIEDZY CZASIE STAŁ PRAWIE GODZINKE

Reasumując w Ramie 2008 rok 5,7 po wymianie czujnika nie trzeba go kalibrować jak ma to miejsce w innych samochodach.

Fakt że czujniku kupiłem po nr VIN

Pozdrawiam

Krzysztof Tritrans

Nie możesz zatrzymać żadnego dnia , ale możesz go nie stracić !!!

Ford kuga 2,0 '15

Opel vivaro 2,0 '11

Opublikowano

Moze pare uwag dam skoro pracowalem przy elektronice w ASO Chryslera i duzy % tego czasu spedzalem zwalczajace TPMS.

1. System sam kalibruje TPMS. Nie wiem dlaczego ktos wam w ASO mowi ze trzeba za to placic ale to jest w 100% bujda. Modul ktory jest odpowiedni za Kalibracje TPMS nazywa sie WCM - Wireless Control Module (ogolnie kontroluje wieksza czesc systemu). Co za banda idiotow :pala:

2.

i teraz trezba zamówić nowe, oczywiście tylko w serwisie cena okazyjna 140 zł szt

Upewnij sie czy w ASO zamawiaja ci Amerykanskie czujniki TPMS czy Europejskie ktore uzywaja do eksportowych wersji Jeep/Dodge/Chrysler (wiadomo ze eksport Ram'a do Europy nie ma ale czujniki sa w wiekszosci uniwersalne). Amerykanskie czujniki dzialaja na fali 315mhz a Europeskie na 434mhz. Jak po VIN jechali to powinno byc ok ale czesto poprostu wala uniwersalne i nie sprawdzaja.

Czujniki Europejskie sa latwo ozpoznawane bialym owalem w lewym dolnym rogu tak jak w nr.3 na drugim zdjeciu.

3-2.jpg

3. Zmiana czujnikow tylko dla nowych opon jest absurdalna. Wyjmuje sie czujnik ze starego kola i wklada sie do nowego. Jedyne co polecam bo nie psuje to samego czujnika to jest nowy "valve stem" czyli tylko czesci od wentyla. W tym rysunku 1+2+3 i 4 jak jest potrzebna nakretka. W USA cos takiego kosztuje $3-10 od czujnika do Ram 1500 i jakby ktos potrzebowal to moge to spokojnie wam wyslac. Kompletna glupota kupowac nowe czujniki chyba ze lubi ktos wyrzucac kase w bloto. Za koszt tych 450PLN mozna to spokojnie zalatwic za 1/4-1/8 tej ceny. Za 450PLN to wam moge tego nakupowac do 40 kol :lol:

4-1.jpg

4. W Ramie 04-08 mozna TPMS wylaczyc 3950 Cortex + Superchips 3865. Jedna rzecz bo nie wiem jakie sa prawa w Polsce. W USA sprzedaja tylko to specjalnie na off-road. Prawo federalne mowi ze od 2008r modelowego wszystkie auta musza miec TPMS i nie wolno go wylaczac na drodze. Juz bylo pare przypadkow gdzie ludzie wylaczyli TPMS i mieli wypadki na drodze, nie dosc ze ubezpieczenie nie pokrylo niczego to do tego policja sie przyczepila i byly mandaty o astronomicznych wysokosciach bo jednak bylo lamane prawo federalne.

5. W ASO nie powiedza ze moga je wyaczyc (w wiekszosci autach Chrysler'a i tak ich nie mozna wylaczyc) bo w 99% nie znaja sie na tym o tyle dobrze i czytaja tylko z instrukcji serwisowej TPMS. Trudno jest znalesc czloweka z duza wiedza o TPMS. Dobrze ze na tym forum macie mnie :lol: :-D hehe.

Aint no Muscle like Detroit Muscle and there aint no replacement for displacement.

Opublikowano

ja już mam założone

ale trzeba było podpinać kompa i były 3 jazdy próbne w celu wykasowania błędu

najważniejsze że jest już ok :-D