mojeski Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Witam, Tydzień temu udało mi się kupić moją wymarzoną eFkę :) Dzisiaj odebrałem ją z serwisu amerykanów i się zdziwiłem. Ogólnie fordzik jest ok ale zdziwił mnie mechanior, który powiedział, że nie podejmie się wymiany świec bo często się łamią. Słyszął ktoś o takim problemie? A może znacie jakieś warsztaty w wawie i okolicach które by się tego podjęły. Aha warsztat to Mustang Trading, w sumie spoko ale zdziwiłem się trochę. Wlali mi jeszcze do silnika Petro Canada 5W20 wiecie coś o tym oleju? Chciałem motorcrafta albo royal purple ale nie mieli. Cytuj Ford F150 Lariat 5,4 Triton V8 2005 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stebel Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Witam, .... nie podejmie się wymiany świec bo często się łamią. Słyszął ktoś o takim problemie?. Tak slyszal. W silnikach 4.6L, 5.4L i 6.8L w latach 2004–2008 ford fabrycznie instalowal troche nieprzemyslane swiece ktore czesto lamaly sie podczas wykrecania. Ford nawet wyplacil TSB opisujacy problem i jak postepowac. Jesli mechanik nie potrafi sobie z tym poradzic czas na nowego mechanika. Cytuj www.stebel.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyga Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Stebel, ale plus dla niego, że coś niecoś wie gorzej jak by złamał i udawał że nic się nie stało :roll: koleś wymieniał na 8 3 zostały w głowicy więc coś w tym jest jeszcze jak nie były nigy wykręcane to prawie jak wtryski w A clasie wymieniasz razem z głowica : ) Cytuj tdi engines are for senior citizens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mojeski Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Sprzedający poinformował mnie, że jak zalał kiedyś do niego Pb98 to zrobił się nagar na świecach i musiał je wymienić, u kolegi w warsztacie. Skoro kolega w warsztacie dał radę je wymienić myślałem, że fachowiec od amerykanów nie będzie miał problemów. A tu zonk :) Cytuj Ford F150 Lariat 5,4 Triton V8 2005 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIMAX Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Mojeski, Ja sobie sam wymieniłem świece w moim żuku, a żadnym mechanikiem nie nie jestem, tylko miłośnikiem... ;-) Więc wniosek nasuwa się tylko jeden: zmień jak najszybciej mechanika lub wymień sobie sam bo to niezła satysfakcja jest... :-D pozdro SIMAX Cytuj F150 LARIAT 2007 5.4 V8! Jest POWER - sprzedany... RAM 1500 SPORT 5.7 HEMI - Teraz jest MOC!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kassei Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeśli były wkręcane na paście miedziowej to nie powinno być żadnego problemu z wymianą. Problem był raczej nie z samymi świecami, ale z ich zapiekaniem w gwincie bloku. Generalnie jak się świeca ułamie to jest masakra. Mechanik do którego jeżdżę miał jakieś autorskie urządzonko na takie okazje, więc mimo obaw podjął się wykręcenia fabrycznych świec. Akurat w moi przypadku wyszły bez najmniejszego problemu, tyle, że ja mam ostatni rocznik tej generacji eFki i możliwe, że fabryka już wtedy wyciągnęła wnioski. Cytuj FORD F150 KING RANCH 5,4 V8 Triton 2007 FORD RANGER EDGE 4,0 V6 SOHC 2001 FORD FLEX SEL 3.5 V6 Duratec 2010 był - JEEP WG LIMITED 2.7 R5 CRD 2002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus30 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 No to się pocieszyłem :cry: Mam mieć ściągany kolektor dolotowy z wymiana uszczelki i jakiegos sterownika klapek w kolektorze dolotowym i myslalem zeby wymienic swieczki od razu a tu podobno się łamią. Może ich nie wymieniać ? Co jak się złamie świeca ? wyciąganie całej głowicy ? nowa głowica(używana) ? Teraz się zastanawiam czy zlecać to mechanikowi, bo się okaże że potem wymiana bedzie mnie kosztowac pare tyś i auto uziemione na lata świetlne :roll: Cytuj Ford F-150 2005 Lariat 5,4 V8 Triton Jeep Commander 2006 Laredo 3,7 V6 Sprzedam Mechanizm opuszczania kola zapasowego Dolot stożkowy do 5,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukpo Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Tak, łamią się! Kolega wymienial i ukrecil 3 sztuki. Mam zestaw do ich wykrecania po ulamaniu... Cytuj Ford F-150 5.4 2005 rok Lift 2.5" 315/70/17 black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parker Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Ja musiałem wymienić uszczelki pokryw zaworów i od razy wymieniłem świece, dochodził ich czas. Wszystko poszło bez bólu. Zrobili mi ten zabieg w Norauto Bielsko- Biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus30 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Tak, łamią się! Kolega wymienial i ukrecil 3 sztuki. Mam zestaw do ich wykrecania po ulamaniu... Dobrze wiedzieć :) ile kolega życzył by sobie za wypożyczenie w razie W takiego zestawu ? widziałem te zestawy na amazonie tylko czekać 7 dni az przyślą z us to troche nie wesoło. Troszke poczytałem na ten temat i radzą żeby popuścić świece o 3/8" na ciepłym silniku i pozniej popryskac dobrym penetratorem i zostawic na jakis czas, a pozniej odkrecac kluczem udarowym do kol na najnizszej mocy na 60psi, podobno maja wyjsc wszystkie bez urwania... Cytuj Ford F-150 2005 Lariat 5,4 V8 Triton Jeep Commander 2006 Laredo 3,7 V6 Sprzedam Mechanizm opuszczania kola zapasowego Dolot stożkowy do 5,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukpo Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ja u siebie wymienialem i wszystkie poszly bez problemu, ale wczesniej ktos juz wymienial. Kolega wymienial pierwszy raz. Na noc zalal wd40 a i tak ukrecil 3 sztuki. Dzieki zestawowi wykrecil resztki w 5 minut. Moge wypozyczyc zestawik za flaszke Jacka, ale nie ma mnie w Polsce do konca wrzesnia. Jak wroce mozemy sie zdzwonic i dogadac. Cytuj Ford F-150 5.4 2005 rok Lift 2.5" 315/70/17 black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus30 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 o santa masakra, hehe swiece maja mi wymieniac poniedzieli bo bedzie wymieniany sterownik manifold control unit sory ale nie wiem jak to po polski sie zwie :) w kazdym razie beda sciagac kolektor dolotowy. Chyba ze sie wstrzymam do konca wrzesnia i wtedy dogadamy :) a tak jak sie wykreci ulamana swiece to co z resztkami ceramiki ktore wpadna do cylindra ?? odkurzaczem ?? Cytuj Ford F-150 2005 Lariat 5,4 V8 Triton Jeep Commander 2006 Laredo 3,7 V6 Sprzedam Mechanizm opuszczania kola zapasowego Dolot stożkowy do 5,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukpo Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Jak sie ukreca to nic nie wpada do cylindra. Jak bedziesz wymienial w porzadnym zakladzie to powinni miec uniwersalny zestaw do wykrecania ulamanych swiec... Cytuj Ford F-150 5.4 2005 rok Lift 2.5" 315/70/17 black Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktus30 Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 świece wymienione na szczęście wyszły całe bez kłopotu ;-) Cytuj Ford F-150 2005 Lariat 5,4 V8 Triton Jeep Commander 2006 Laredo 3,7 V6 Sprzedam Mechanizm opuszczania kola zapasowego Dolot stożkowy do 5,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 generalnie ze świec HT1 to wiele nie zostaje wyciągnięte wszystkie ale trwało to 2dni ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi