Skocz do zawartości

wałek odbioru mocy PTO

kissmy...

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie,

jestem rolnikiem i prowadzę małe specjalistyczne gospodarstwo gospodarstwo, poszukuję samochodu którym mógłbym wykonać również prace polowe (ze względu na duże odległości pomiędzy polami oraz siedzibą), skupiłem swoją uwagę na pojazdach typu pickup (z napędem na obie osie), ze względu na koszt przedsięwzięcia (50 tys zł netto) chciałbym aby auto miało jak najbardziej uniwersalny charakter, szczerze mówiąc największe zainteresowanie wzbudza u mnie tata xenon (ze względu na to, iż za wskazaną kwotę mogę nabyć auto nowe o prostej konstrukcji z korzystną gwarancją) ale jeszcze lepiej byłoby gdybym znalazł auto używane z WOM

wracając do tematu wskażcie mi proszę czy istnieją pickupy z wałkiem odbioru mocy (jest to element pozwalający na przekazanie napędu dla innych maszyn - zazwyczaj mocowany z tyłu pojazdu - montowany seryjnie w ciągnikach rolniczych) słyszałem, iż taki system nazywa się PTO, jednak nie znalazłem żadnego przykładu potwierdzającego te przypuszczenia, proszę o komentarze

• Administrator

gdzieś czytałem że starsze duże Pickupy Dodga miały PTO, ale raczej był to wałek na przód do odśnieżania.

W polsce raczej takiego pickupa z wałkim na tył to nie znajdziesz.

Nie wiem co chcesz robić takim pickupem w polu , ale jak masz do przejechania wiekszą odległości i potrzebujesz przewiść sprzęt to najlepszym rozwiązaniem byłby mały traktorek np. Kubota z belką tylnią i wałkiem. Wieżdzasz na przyczepke i go transportujesz gdzie chcesz.

Co do Tata to ci nic nie powiem, cena kusi , gwarancja niby jest , ale jednak to nie znane auta i raczej kiepskiej jakości. A jak uszkodzisz w terenie to ci gwarancji nie uznają

Poszukaj sprawdzonych konstrukcji, Izuzu Mazda ma w ofercie podstawowe proste modele pickupów do cięzkiej pracy.

Moim zdaniem Tata to nie najlepszy pomysł na auto, a jako maszyna do pracy w polu to chyba niewypał. Pomijając, że nie ma PTO to dyskwalifikują go nawet kąty natarcia i zejścia, a prześwit poprzeczny 200mm to chyba ciut za mało. Sporo kasy trzeba było by włożyć, żeby mieć odwage wjechać w suche pole, a żeby wjechać po deszczu to lepiej poszukać czegoś innego.

DANE TECHNICZNE TATA Xenon Double Cab 4x4 DLE

Silnik

rzędowy, czterocylindrowy z doładowaniem

Zapłon

samoczynny

Pojemność skokowa

2179 cm3

Moc maksymalna

140 KM (103 kW) / 4 000 obr/min

Maks. moment obrotowy

320 Nm / 1 700 - 2 700 obr/min

Stopień sprężania

17,2:1

Skrzynia biegów

ręczna, 5-biegowa

Skrzynia redukcyjna dwubiegowa (1:1, 2,48:1)

Przeniesienie napędu na tylne koła, sztywny na cztery koła

Przełączanie napędu

pokrętłem (tryby 2H, 4H, 4L)

Dyferencjał

samoblokujący w trybie 4L

Zawieszenie przednie

niezależne z podwójnymi wahaczami poprzecznymi i drążkiem skrętnym

Zawieszenie tylne

sztywny most zawieszony na (progresywnych) resorach piórowych

Układ kierowniczy

ze wspomaganiem, kolumna regulowana w płaszczyźnie pionowej

Opony

215/75 R16C (Kleber)

Kąt natarcia

24°

Kąt zejścia

21°

Kąt rampowy

15°

Prześwit poprzeczny

200 mm

Długość 5 125 mm

Szerokość

1 860 mm

Wysokość

1 765 mm

Rozstaw osi

3 150 mm

Rozstaw kół (przód/tył)

1 571 / 1 571 mm

Skrzynia ładunkowa (dł./szer.)

1 429 / 1 414 mm

Masa własna

1 950 kg

Masa dopuszczalna całkowita

2 950 kg

Ładowność

1 000 kg

Pojemność zbiornika paliwa

65 l

Średnie zużycie paliwa

8,5 l/100km (w teście wyniosło około 9 l/100 km)

Prędkość maksymalna

160 km/h

Przyspieszenie 0-100 km/h

brak danych

Cena

79 900 zł

Idealna maszyna do takich zadań to Mercedes Unimog, za podobne pieniądze co za nowego Tata można kupić Unimoga w bardzo dobrym stanie z niewielkim stażem motogodzinowym jak na te auta. Unimog nie wymaga żadnych przeróbek, bo fabrycznie jest wyposażony w wyjścia pneumatyczne, hydrauliczne i PTO na przód i tył. Unimog został stworzony dla rolników jako UNIversal MOtorGerat czyli uniwersalna maszyna silnikowa ze wskazaniem na rolników. Jego uniwersalność dotyczy szerokiej gamy sprzętu jaki można do niego podłączyć. Niestety jego uniwersalność nie dotyczy niedzielnych wypadów za miasto, bo to wół roboczy, a nie samochód osobowy, ale pisałeś że chodzi o w miare szybkie przemieszczanie się miedzy jednym polem a drugim, a Unimog jest zdecydowanie szybszy od Ursusa c 360 :)

post-183-15323754446998_thumb.jpg

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

dzięki za odpowiedzi,

unimog to super sprawa ale raczej dla większych gospodarstw, ze względu na wykorzystanie funduszy UE (które są ograniczone max wartość inwestycji to 45 tys zł netto i maszyna może mieć max 5 lat) zdecyduję się raczej na taniego pickupa, proszę jednak o wskazanie dodatkowych zastosowań tego rodzaju pojazdu w rolnictwie, gdyż mam małe problemy z uzasadnieniem słuszności poczynienia tego rodzaju inwestycji w moim gospodarstwie

PTO czyli Power Take Off można zamontować do większości amerykańskich pick-up'ów klasy 2500-3500.. a większość z wyższych klas 4500-5500 mają to w standardzie np. wywrotki..http://www.allpar.com/model/ram/medium-duty.html

z gotowym autem tego typu będzie ciężko za taką kasę ale warto kupić porządne auto bazowe czyli pick-up klasy minimum 2500 a jeśli nie chcesz amerykana to jakiegoś neverend japończyka czyli np. hi-lux i zamontować do tego PTO.. popatrz jeszcze na pick-up LR Defender, mają bardzo dużo akcesoryjnych dupereli łacznie z pługami na przód i tył, zamiatarkami, polewaczkami i co tylko przyjdzie komu do głowy :mrgreen:

szczerze zazdroszcze komuś kto kupuje pick-upa i wykorzystuje go do pracy (nie mylić z dojeżdżaniem do pracy) a nie do lansowania na parkingu pod kościołem czy galerią handlową..

bo pick-up bez rys na pace jest jak facet bez zarostu.. podoba się padałom a kobiety wolą drani

Dodge Ram'98 3500 HD CTD

czarno go widzę..

Sheriff dobrze pisze. Najlepszym rowiązaniem jest jakiś picku heavy duty. To bardzo polularne samochody na amerykańskich farmach. Mają potężny uciąg (6-7t lub więcej) i spore możliwości rozbudowy/aranżacji wyposażenia dodatkowego. Są jakby namiastką traktora z dużym komfortem jazdy po drogach utwardzonych. Niestety za 45 tyś nie kupisz auta 5-cio letniego.

Mają potężny uciąg (6-7t lub więcej) i spore możliwości rozbudowy/aranżacji wyposażenia dodatkowego. Są jakby namiastką traktora z dużym komfortem jazdy po drogach utwardzonych.

ktoś musi zacząć.. jeszcze w Polsce nie było tractor pulling!! :mrgreen:

żartuje oczywiście ale stąd to się wzięło.. farmerzy z braku laku po paru hot-dogach zapitych budwaiserami wszystko z pick-upem zrobią żeby się nie nudzić.. szacun ;-)

Dodge Ram'98 3500 HD CTD

czarno go widzę..

• 1 miesiąc temu...
witam serdecznie,

jestem rolnikiem i prowadzę małe specjalistyczne gospodarstwo gospodarstwo, poszukuję samochodu którym mógłbym wykonać również prace polowe (ze względu na duże odległości pomiędzy polami oraz siedzibą), skupiłem swoją uwagę na pojazdach typu pickup (z napędem na obie osie), ze względu na koszt przedsięwzięcia (50 tys zł netto) chciałbym aby auto miało jak najbardziej uniwersalny charakter, szczerze mówiąc największe zainteresowanie wzbudza u mnie tata xenon (ze względu na to, iż za wskazaną kwotę mogę nabyć auto nowe o prostej konstrukcji z korzystną gwarancją) ale jeszcze lepiej byłoby gdybym znalazł auto używane z WOM

wracając do tematu wskażcie mi proszę czy istnieją pickupy z wałkiem odbioru mocy (jest to element pozwalający na przekazanie napędu dla innych maszyn - zazwyczaj mocowany z tyłu pojazdu - montowany seryjnie w ciągnikach rolniczych) słyszałem, iż taki system nazywa się PTO, jednak nie znalazłem żadnego przykładu potwierdzającego te przypuszczenia, proszę o komentarze

każdego forda superduty można wyposażyć w taką przystawkę(fabryczną)

Smoderator :mrgreen:

"... jak go nie zgaszę, to nie zatankuje do pełna..."

no replacement for displacement

nima pałerstrołka jest wanna kółkach ?

Masz dżipa jesteś... :mrgreen:

najsilniejsze znaczy które :?: do każdego można zamówić skrzynie z pto ale z tego co wiem to żaden jeżeli sobie tego nie zażyczysz nie jest w pto wyposażany

Gość Anonymous

Najsilniejsze czyli te najcięższe z najmocniejszymi elementami napędu, czli inaczej odpowiedniki rama 3500. Po prostu tak je sobie nazwałem . Nie jestem pewien na 100% ale chyba te wyposażone w reduktor NV241HD miały fabrycznie wyjście PTO. Dla tego wydawało mi się, że w Fordach też

Najsilniejsze czyli te najcięższe z najmocniejszymi elementami napędu, czli inaczej odpowiedniki rama 3500. Po prostu tak je sobie nazwałem . Nie jestem pewien na 100% ale chyba te wyposażone w reduktor NV241HD miały fabrycznie wyjście PTO. Dla tego wydawało mi się, że w Fordach też

mają fahbryczne wyjście do montażu PTO samo PTO trzeba dokupić