Skocz do zawartości

hak montaż

RQF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów po dłuższej przerwie mam pytanie odnośnie montażu haka do rama 1500 SLT z 2007 aktualnie w zderzaku mam tylko otwór na kule haka ale zdaję mi się że jest to za wysoko na przyczepę 2 osiową . Czy ktoś z was może ewantualne adaptery na te rozwiązanie. proszę o link również do elektryki płaska kostka. Pozdrawiam

• Administrator

musisz kupić adapter

http://www.allegro.pl/item772292425_nowy_hak_kula_adapter_do_aut_usa_3500kg_homol_e20.html

mój rozmiar prostokata był 51x51 ale dokupywałem w ASO samą przystawke do haka, musisz sam zmierzyć i zakupić, na allegro jest kliku dostawców , wystepuje rówież jako 50x50

wysokość idealnie pasuje pod jaką kolwiek przyczepe,

sprawdz oferte allegro

Ja mam otwór 52x52 i tu jest problem, bo nigdzie nie mogę dostac adaptera w tym rozmiarze z homologacja. Sa takie z blaszkami dystansowymi, ale blaszki sa tylko na górze i na dole, wiec wymiar profilu to 52x50, czyli nie stabilne. Sa jeszcze polskiego producenta, ale wlasnie bez homologacji, a niechcialbym zgubic przyczepy...

Sam juz nie wiem gdzie jeszcze szukac homologowanych.

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

• 5 lat później...

Witam, temat stary ale potrzebuje odgrzać tego kotleta. Na aledrogo są dostępne adaptery haka do samochodów z usa...

Rozważam któryś z poniżej

http://allegro.pl/hak-holowniczy-kula-adapter-usa-jeep-cherokee-nowy-i5208892574.html

W tej aukcji sa 4 rodzaje na belce 51x51 (ale nacisk pionowy jest tylko 100g i sila D 14kN)

http://allegro.pl/hak-holowniczy-adapter-usa-dodge-ram-ramcharger-i5029793686.html

http://allegro.pl/auto-hak-holowniczy-kula-adapter-usa-hummer-51x51-i5287906089.html

Pierwsza różnica, która rzuca się w oczy to to rozmiar belki 50x50mm czy 51x51mm do Ramidla. Kolejna sprawa to obniżenie kuli w stosunku do belki. Są haki które maja kule 34mm poniżej belki i te które maja kule 115mm poniżej belki. Czy ktoś z szanownych kolegów używa któregoś z haków Steinhofa, Auto-Hak Słupsk lub Hakpol. I który bardziej pasuje do standardowej lawety, w sensie wysokości kuli . Nie patrze na adaptery z usa względu na brak homologacji i różnice w rozmiarze kuli.

Ja ciągam spora przyczepę podlodziowa i poza DMC 3500 przyczepy, ważny jest dla mnie nacisk pionowy na hak oraz siła sprzęgająca D. Zauważyłem ze te haki dłuższe czyli niższe maja maksymalny nacisk na kule tylko 100kg a Steinhof 140kg.

Najmocniejsze są haki Steinhofa, ale produkowane są na profilu belki 50X50mm i z obniżeniem kuli tylko 34mm....

Niestety nie mogę sam pomierzyć u siebie bo jeszcze czekam na odprawę (już 3ci tydzień siek: ) mojego Ramika 3500 SRW(na pojedynczych tylnich kolach) i nie mam możliwości zmierzenia jeszcze jak wysoko jest mocowanie haka. A chciałbym zgłębić temat i poradzić się tych co już temat przerabiali. Z góry dzięki.

Oryginalne gniazdo USA ma wymiary 2x2 cale.

Czyli w zasadzie ani nie 51x51 mm, a już na pewno nie 50x50 mm.

Co do wysokości montażu, bez pomiaru tego co masz w rzeczywistości to jednak wróżenie z fusów - na Twoim miejscu wstrzymałbym się do czasu, aż będziesz miał Rama pod ręką.

F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞

Escalade 6.2😍

Dzięki za odpowiedz, wiem już na pewno żeby nie kupować profilu 50x50 . 2 cale to 50,799mm, nie pasujemy tu ze sobą walu i łożysk tylko belki, wiec chyba różnica 0,21mm nie ma tu żadnego znaczenia. i można kupić adapter na profilu 51 na 51mm.

Mam jakiś zakres regulacji wysokości w przyczepie chyba plus minus 10cm, ale ruszyć to nie będzie łatwo bo bolce są ciasno pasowane i lekko przyprószone rdza.