RQF Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Witam kolegów po dłuższej przerwie mam pytanie odnośnie montażu haka do rama 1500 SLT z 2007 aktualnie w zderzaku mam tylko otwór na kule haka ale zdaję mi się że jest to za wysoko na przyczepę 2 osiową . Czy ktoś z was może ewantualne adaptery na te rozwiązanie. proszę o link również do elektryki płaska kostka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 13 Października 2009 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 musisz kupić adapter http://www.allegro.pl/item772292425_nowy_hak_kula_adapter_do_aut_usa_3500kg_homol_e20.html mój rozmiar prostokata był 51x51 ale dokupywałem w ASO samą przystawke do haka, musisz sam zmierzyć i zakupić, na allegro jest kliku dostawców , wystepuje rówież jako 50x50 wysokość idealnie pasuje pod jaką kolwiek przyczepe, sprawdz oferte allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 14 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Ja mam otwór 52x52 i tu jest problem, bo nigdzie nie mogę dostac adaptera w tym rozmiarze z homologacja. Sa takie z blaszkami dystansowymi, ale blaszki sa tylko na górze i na dole, wiec wymiar profilu to 52x50, czyli nie stabilne. Sa jeszcze polskiego producenta, ale wlasnie bez homologacji, a niechcialbym zgubic przyczepy... Sam juz nie wiem gdzie jeszcze szukac homologowanych. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 18 Października 2009 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 dospawaj na boki blaszki 1 mm i bedzie ok, nie będziesz miał luzów i hak z homologacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DPBART Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Witam, temat stary ale potrzebuje odgrzać tego kotleta. Na aledrogo są dostępne adaptery haka do samochodów z usa... Rozważam któryś z poniżej http://allegro.pl/hak-holowniczy-kula-adapter-usa-jeep-cherokee-nowy-i5208892574.html W tej aukcji sa 4 rodzaje na belce 51x51 (ale nacisk pionowy jest tylko 100g i sila D 14kN) http://allegro.pl/hak-holowniczy-adapter-usa-dodge-ram-ramcharger-i5029793686.html http://allegro.pl/auto-hak-holowniczy-kula-adapter-usa-hummer-51x51-i5287906089.html Pierwsza różnica, która rzuca się w oczy to to rozmiar belki 50x50mm czy 51x51mm do Ramidla. Kolejna sprawa to obniżenie kuli w stosunku do belki. Są haki które maja kule 34mm poniżej belki i te które maja kule 115mm poniżej belki. Czy ktoś z szanownych kolegów używa któregoś z haków Steinhofa, Auto-Hak Słupsk lub Hakpol. I który bardziej pasuje do standardowej lawety, w sensie wysokości kuli . Nie patrze na adaptery z usa względu na brak homologacji i różnice w rozmiarze kuli. Ja ciągam spora przyczepę podlodziowa i poza DMC 3500 przyczepy, ważny jest dla mnie nacisk pionowy na hak oraz siła sprzęgająca D. Zauważyłem ze te haki dłuższe czyli niższe maja maksymalny nacisk na kule tylko 100kg a Steinhof 140kg. Najmocniejsze są haki Steinhofa, ale produkowane są na profilu belki 50X50mm i z obniżeniem kuli tylko 34mm.... Niestety nie mogę sam pomierzyć u siebie bo jeszcze czekam na odprawę (już 3ci tydzień siek: ) mojego Ramika 3500 SRW(na pojedynczych tylnich kolach) i nie mam możliwości zmierzenia jeszcze jak wysoko jest mocowanie haka. A chciałbym zgłębić temat i poradzić się tych co już temat przerabiali. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba M. Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Oryginalne gniazdo USA ma wymiary 2x2 cale. Czyli w zasadzie ani nie 51x51 mm, a już na pewno nie 50x50 mm. Co do wysokości montażu, bez pomiaru tego co masz w rzeczywistości to jednak wróżenie z fusów - na Twoim miejscu wstrzymałbym się do czasu, aż będziesz miał Rama pod ręką. Cytuj F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞 Escalade 6.2😍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DPBART Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Dzięki za odpowiedz, wiem już na pewno żeby nie kupować profilu 50x50 . 2 cale to 50,799mm, nie pasujemy tu ze sobą walu i łożysk tylko belki, wiec chyba różnica 0,21mm nie ma tu żadnego znaczenia. i można kupić adapter na profilu 51 na 51mm. Mam jakiś zakres regulacji wysokości w przyczepie chyba plus minus 10cm, ale ruszyć to nie będzie łatwo bo bolce są ciasno pasowane i lekko przyprószone rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi