XyeXon Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów a przy tym proszę Was o pomoc. Otóż mój brat posiada Ram-a 1500 4.7 V8 z 2004 roku, i przy spokojnej jeździe i spokojnym dodawaniu gazu auto jedzie normalnie problem zaczyna się przy gwałtownym dodaniu gazu gdzie silnik po prostu się zacina i brakuje mu mocy. Autko jest w holandii i tam nie mogą go zdiagnozować a tylko polecają wymianę silnika :(. Pytanie do Was jest takie że może ktoś z Was ma namiary na dobrego mechanika w woj. Warmińsko-mazurskim lub gdzieś w okolicach. Samochód będzie w polsce w przeciągu miesiąca. Cytuj
Misiek69 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ale czym tłumaczą ci mechanicy, tą wymianę silnika? :shock: Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
XyeXon Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 No sęk w tym że brak jakielkowiek diagnostyki biorą tylko kase za diagnozowanie i nic więcej jak problem był tak dalej jest. Słychać lekki pukanie po lewej stronie silnika. Zmienione zostały juz sonda lambdy, świece, jakieś uszczelki. Brat ma firmę budowlana i samochód jest mu niezbędny a nie chce nim jeździc żeby nic więcej nie walnęło, dlatego chce je dać do Polski do mechanika i tutaj zdiagnozować i naprawić. I dlatego proszę Was o namiary na dobrego mechanika najlepiej w moich okolicach. Cytuj
drug Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Skoro przy gwałtownym dodaniu gazu, to ja bym stawiał na powietrze, a nie na paliwo czy zapłon. 1. To jest najprostsze - sprawdzić filtr powietrza i dolot. 2. Sprawdź czy poprawnie działa Ci przepustnica. Tutaj w Ramach zdarzały się różne rzeczy. Czasem zacina się i jest brak mocy, a raczej niepoprawna reakcja przepustnicy na wciśnięcie gazu. 3. Sprawdź potencjometr pedału przyspieszenia. To mi przychodzi na ten moment do głowy i to można sprawdzić tanio lub samemu bez wymiany silnika, ale są tutaj mądrzejsi, może coś dopiszą. :-D Silnik zawsze zdążysz wymienić, gorzej jak problem nie zniknie. ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
XyeXon Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wielkie dzięki drug już dzwoniłem do NL i będą sprawdzać w tygodniu a póki co to namiary na dobrego mechanika nadal mile widziane. Cytuj
Misiek69 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mój mechanior jest z mazowieckiego, jeśli nie jest dla Ciebie za daleko, to mogę was skontaktować. EDIT: Ja bym szukał w elektronice. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
XyeXon Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 no to bardzo bym prosił o namiary. A z w tym że w NL za samo podpięcie pod komputer kasują około 100-150 euro. A i tak mówią że nie ma błędów. Cytuj
ARTURO R1 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Auto jest zagazowane ? Mechanior którego poleca Misiek69 , naprawdę jest DOBRY , ale do LPG się nie dotyka ! :-/ Gdy miałem Junaka M10 , było identycznie gdy zapłon się przestawił , Transit tak reagował gdy filtr paliwa się zapchał , co do filtra powietrza , gdy wyjąłem z DODGa , to powiem że nigdy takiego syfu nie widziałem , a sporo już aut miałem :-x Cytuj Pontiac Fiero , Trans-Am GTA , Chevrolet Camaro x4 od2.8 do 5.0 , JEEP 4.0 , obecnie MB 412 , BMW 745 i Ford Ex II 4.0 i GSXR 1300 ;-)
Misiek69 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2014 Namiary poszły na PW Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
Administrator Sebastian O. Opublikowano 12 Stycznia 2014 Administrator Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Niech sprawdza w ilu procentach otwiera się przepustnica przy pedale w podłodze, potem learn ETC, ja bym ci to zrobi gratis ze swoim kompem, jestem z Łódzkiego. P.s Nie gwarantuje naprawy :mrgreen: Cytuj
XyeXon Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Z góry wszystkim dziękuję i od razu weźmiemy sie za sprawdzanie tych elementów, ale i tak najlepiej będzie jak już Ram będzie w PL na miejscu jest inaczej. Cytuj
zyga Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 A to rownie dobrze moga byc zapchane katalizatory. Wykrecie sonde przed katem tylko bez wypinania wtyczek. Nie sprawdzalem w ramie ale w innych do podstawowego odczytania bledow starcza modol z alegro za 60 pln i torque pro na android. Jak tam chlopaki tylko odczytuja bledy to moze lepiej tak. Albo przez kluczykowanie.(jezeli dziala) -- chwilowo zabrali literki pl Cytuj tdi engines are for senior citizens
XyeXon Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dzisiaj dowiedziałem się że katalizatory zostały juz ununięte, a do tego doszło wachlowanie wskazówki ciśnienia oleju. Już załatwiam dużą lawete i na początku lutego wyprawa po Ram-a. Cytuj
Misiek69 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 A jakie kody błędów wyskakują przy kluczykowaniu? Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
XyeXon Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 No sęk w tym że w Holandii po diagnostyce komputerowej ponoć nie ma żadnych błędów i tu tkwi problem. Cytuj
Michał_CTD Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 XyeXon, brat może sam sprawdzić kody: Kody błędów (kluczykowanie RAMIKA) - w niektórych sytuacjach możecie sami odczytać i zdiagnozować błędy CHECK ENGINE - przekręćcie stacyjkę 3 razy w krótkim odstępie czasu i obserwujcie wskazanie licznika, jeśli są zapisane błędy w pamięci to będą wyświetlano kolejno i np. P xxxx, aż do napisu done. Spiszcie kody błędów i poszukajcie w"manual service" strona od 9255 w/w czynności róbcie przy zamkniętych drzwiach. w/w czynności sprawdzone w Dodge Ram III generacji po liftingu. Cytuj 2006 CTD HD MegaCab
bigRam Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 moze byc problem z przepływomierzem. dziwne, ze nie pokazuje błedów :-| Cytuj Pikuś, Vandzia, bigRam, Raptus...tylko ameryka
XyeXon Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Dziekuję wszystkim za odpowiedzi. Na dzień dzisiejszy wskaźnik ciśnienia oleju spada na dół i nie chce drgnąć. Co rusz dochodzi coś nowego. A sam Ram-ik za tydzień będzie już w polsce. i wtedy dopiero będe wiedział co dokładnie go boli. Cytuj
robisum1 Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 Podepnę sie pod temat Mam na oku Dodge RAM 1500 4.7 z LPG ,wedle sprzedającego do zrobienia uszczelka pod głowicą- silnik pracuje równo (dostają się spaliny do układu chłodzenia) .Czy wiecie jakie moga byc konsekwencje takiej awarii i jakie orientacyjne koszty naprawy . Jesli znacie dobrego fachmana od takich napraw to prosze o kontakt z takim gosciem . Cytuj
mercg Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 Podepnę sie pod temat Mam na oku Dodge RAM 1500 4.7 z LPG ,wedle sprzedającego do zrobienia uszczelka pod głowicą- silnik pracuje równo (dostają się spaliny do układu chłodzenia) .Czy wiecie jakie moga byc konsekwencje takiej awarii i jakie orientacyjne koszty naprawy .Jesli znacie dobrego fachmana od takich napraw to prosze o kontakt z takim gosciem . czy na pewno to spaliny ? , sprawdz czy przypadkiem , nie gaz z uszkodzonego reduktora lpg Cytuj dodge"caravan" :-) 1500/Hemi 04
XyeXon Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Temat problemów Ram-a rozwiązany :) podczas transportu auta dużą lawetą kierowca nie zmieścił sie do tunelu w Belgi i autko uległo sporemu obniżeniu wyskości dachu na chwilkę obecną toczy sie postępowanie z naszą kochana Wartą. Ale i tak wszystkim serdecznie dziękuje za poświęcony czas i dobre chęci. Cytuj
drug Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 No to sobie pojeździłeś. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
mrB Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ram cabrio - bedziesz pierwszy na forum wykorzystaj te okazje :kasztan: a na serio - laczymy sie w bolu i trzymamy kciuki za odzyskiwanie pieniazkow od ZU Cytuj 5.7L ECONOMY PACK
pit373 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ram cabrio - bedziesz pierwszy na forum chyba raczej hot rod Cytuj Był Ram 2500 '97 Magnum Była TUNDRA [glow=red]5.7[/glow] LTD DC 4X4 BIG BAD & BLACK
drug Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 ... ja bym powiedział Rat Rod hehe ;) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
Rekomendowane odpowiedzi