Skocz do zawartości

10 najlepszych silników DIESEL'a w historii motoryzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

najwiekszy magazyn diesel'a na swiecie opublikował w 2009 r 10 najlepszych wg nich silników diesel'a na świecie. stary temat ale dotyczy wiekszosci z nas, bo podejrzewam ze mało kto z naszych forumowiczow moze miec diesel;a powyzej 2009r.

na 10 miejscu CUMMINS B-series 5.9

... na 6 miejscu GM DURAMAX 6.6L ktorego mialem przyjemnosc ujezdzac w GMC SIERRA:)

5 miejsce INTERNATIONAL POWER STROKE 7.3

3....uwaga 5.0 v10 VW ...

wiecej ponizej:

http://www.dieselpowermag.com/tech/general/0607_dp_10_best_used_diesel_engines/viewall.html :kasztan:

nie doczytałem ale kolejność zdaje sie byc przypadkowa

Chevy Silverado K3500 97r

Chevy Corvette c3 Stingray 75r

"..trzeba kolekcjonować mocne wrażenia..."

Opublikowano
nie wspomniałeś o pozycji nr8 ;-)

a no nieznany mi silnik z samochodow bynajmniej

Opublikowano

Hehehe podoba mi się klasyfikacja z naszego podwórka:

miejsce 10 - Cummins 5.9

miejsce 6 - Duramax 6.6

miejsce 5 - Power Stroke 7.3

2 Million Owners Can't Be Wrong... :mrgreen:

icon_ford.gif

Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:)

Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku...

Opublikowano

miejsce 10 - Cummins 5.9

miejsce 6 - Duramax 6.6

heheh no reszta motorow z tej listy to serca jakis kilkudziesiecio-tonowych potworów zapewne ;-) ciezko by wlozyc do komory np dodga. no za wyjatkiem 5.0 vw :kasztan:

• Administrator
Opublikowano

miejsce 10 - Cummins 5.9

miejsce 6 - Duramax 6.6

ja rozumiem więcej sprzedało się Forda niż Dodge i stąd ta popularność, ale żeby jakiś TDI 5.0 v10 VW wyprzedził PSD :mrgreen: , co ci amerykanie palą :kasztan:

Opublikowano
ja rozumiem więcej sprzedało się Forda niż Dodge i stąd ta popularność, ale żeby jakiś TDI 5.0 v10 VW wyprzedził PSD :mrgreen: , co ci amerykanie palą :kasztan:

nie wiem wlasnie skad tego vw wzieli. on na rynku jakos 10 lat chyba. wtedy byl moze jakies 7lat...moze faktycznie zywotny mocny i godny polecenia...ale na touareg'a sie nie przesiade nigdy :lol:

Opublikowano

Ta klasyfikacja jest listą o przypadkowej kolejności, a o Touaregu ostatnio myślałem, ale raporty są bezwzględne i tym bardziej nie wiem co on robi na tej liście.

Sporo czytam ostatnio o Excursion 7.3 i 6.0PSD i zadziwiają mnie te silniki i te auta. Nadal jednak nie wiem co ew. było by lepszym wyborem na dzisiejsze czasy.

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

Opublikowano

7.3 jak najbardziej :) podobno petarda zywotnościowa i jakościowa :lol:

Opublikowano

nie wiem wlasnie skad tego vw wzieli. on na rynku jakos 10 lat chyba. wtedy byl moze jakies 7lat...moze faktycznie zywotny mocny i godny polecenia...ale na touareg'a sie nie przesiade nigdy :lol:

Widać nie wiesz co tracisz :-)

Akurat 5.0 TDI nie jest najlepszym wyborem - padają w nim turbiny (bez znaczenia czy montowany w Phaetonie czy w Touaregu), a żeby niektóre czynności przy tym silniku zrobić, trzeba go całego wyciągać.

Touaregi z pierwszych lat produkcji mocno się sypały, później nie było aż takich problemów jeżeli się unikało pneumatyki. Również kręciłem się wokół Touarega 4.2 z US, ale znajomy ma takiego i milion z nim kłopotów (2004 bodajże - co tłumaczy sprawę). Natomiast za rocznik 2007+ trzeba zapłacić tyle, że można kupić coś fajniejszego.

A lista silników co najmniej zaskakująca... Kolejność uargumentowana głęboko jak przesłanie w Modzie na Sukces, czy jak to się tam nazywa.

No replacement for displacement