croochy Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witajcie Pomyślałem, że ten temat byłby dobrym kompendium wiedzy dla osób świeżych w posiadaniu Rama. Pierwsza sprawa jak poznac jaki mam rodzaj skrzyni? Wg tabliczki znamionowej auto wyprodukowane w październiku 95r. Czyli 47RH? Podobno do tej skrzyni idzie jakaś 3 pinowa wtyczka. O to chodzi? Druga sprawa Reduktor. Ta zaślepka jest do PTO? Jakie oleje stosować do Rama z cumminsem 12V? Na jakich oponach jeździcie przy bliźniakach? Pogoda trochę nie sprzyja w leżeniu pod autem. Mozna jakoś sprawdzic przełożenia w mostach? Jakieś tabliczki znamionowe czy coś? Części kupujecie w kraju, czy import z Usa? Pewnie jeszcze jakieś pytania przyjdą mi do głowy i będę dopytywał :oops: Bądźcie wyrozumiali :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 23 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Pierwsza sprawa jak poznac jaki mam rodzaj skrzyni? Wg tabliczki znamionowej auto wyprodukowane w październiku 95r. Czyli 47RH? po stronie kierowcy powinna być tabliczka znamionowa na skrzyni, ostatnie 4 cyfry mówią co to za skrzynia Auto Trans code breaks down like this: 4 = 4 forward speeds 6 = strength of trans. (1-9, higher number, stronger trans.) R = Rear wheel drive H=Hydraulic controlled, E = Electronic controlled shift model '96 był produkowany w 95 a wtedy były już 47RE, sprawdź jeszcze obudowę rozrządu, będzie taka czerwona duża tabliczka na wysokości pompy wtryskowej, wybita moc silnika i inne dane , jeśli moc będzie podana jako 180 HP to na bank masz 47RE. Jeśli 160 HP to 47RH. Druga sprawa Reduktor. Ta zaślepka jest do PTO? modele 3500 były standardowo dostępne z reduktorem NV241HD wyjściem na przystawkę PTO, do obsługi pługu śnieżnego Jakie oleje stosować do Rama z cumminsem 12V? instrukcja mówi 10W-40 ja takiego używam. Przełożenie w mostach fabryczne 3.54 lub 4.10 fajny kalkulator http://www.f-body.org/gears/ wpisz obecny rozmiar kół wybierz skrzynie, wpisz przełożenie i sprawdź obroty oraz twoją prędkość z najlepiej GPS. To czego nie ma na allegro, kupuję w rockauto.com lub ebay.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 24 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 W łatwy sposób możesz zwiększyć moc swojego Cumminsa 12v, Ja ten gadżet z pewnością mam zamontowany bo przy fabrycznych 180 KM nie byłoby takiego powera jak mam teraz :-D . Fuel plate firmowy http://www.puredieselpower.com/catalog/dodge-9498-valve-cummins-tst-torquecamfuel-plate-p-451.html mniej firmowy: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=fuel+plate+cummins&_nkwusc=fuel+plate+cummis&_rdc=1 instrukcja instalacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Hmm w sumie jakbym miał tego wymiary to jestem w stanie sobie to zrobić na frezarce, chyba, że jest to z jakiegoś super hiper materiału :roll: Ale już wiem co będzie pierwszym modem :mrgreen: edit: tylko to mnie martwi Only Power Ratings up to 230/605 are EPA certified for highway use in North America. Power above 230/605 are shown for competitive applications only. Stock 94-95 automatics will not handle this rating Stock 96-98 automatics will not handle this rating Stock 96-98 clutch will not handle this rating Exhaust Gas Temperatures will run hot without airflow improvements The California 96 -98 manual and automatic are both EGR engines ( 180hp/420ft-lb ) may not be upgraded to 230/605. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Są w necie rysunki tego gadżetu. Każdy niehomologowany producent, bedzie się zabezpieczal w przypadku jakiegoś wypadku, kontroli, on Cię poinformował ze to jest niezgodne z normami spalin oraz ze Twoja stockowa skrzynia nie wykorzysta w pelni tej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 nie masz u siebie problemów ze skrzynią? Druga kwestia. Felgi i opony. Jestem wręcz przerażony tym jakie mam felgi 6j16 a opona 255/85r16 to max dla nich. Ma ktoś jakieś opony powiedzmy 35" założone na 3500 z bliźniakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 27 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Co jest nie tak z twoja skrzynia ? Podaj objawy Co do opon to nie pomogę, ja ma felgi 6,5x16 opony 305/70 r16 , wychodzi 33 cale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 na tak wąskiej feldze masz tak szeroką oponę? Nie spadła Ci nigdy? Jak się zachowuje w terenie? pokaż jakieś zdjęcie. To ori felgi? To czy cos dolega skrzyni sprawdze jak zrobię pakiet startowy, poprzedni user nie wymieniał w niej ingdy oleju :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 27 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 W moim avatarze stoi na oponach 315/75r16 ,nigdy nie spadły, ale ciśnienie mam 3 bary. Felgi oryginał. https://picasaweb.google.com/117776277715609652177/MazowieckaWOczega10122011#5684838331202503218 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 interesujące 8-) chociaż felgi masz zupełnie inne, ale szerokość mocno się nie różni [ Dodano: 2013-01-29, 17:47 ] Walcze dalej ze skrzynią, bo nie mogę odczytac kodu z tabliczki na skrzyni. Zrobiłem fotkę tabliczki na pasie przednim Jeżeli dobrze odczytałem jest to skrzynia DGB Znalazłem info, że to 46RE i teraz pytanie czy tak mogło być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 30 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 46re były montowane do modeli light duty z benzynowymi V6 i V8 47re do heavy duty z cumminsem oraz V10 sprawdziłem ta tabliczkę u siebie i tez mam ten kod DGB, Może to ci coś wyjaśni: http://dodgeram.org/tech/transmission/4xre.htm http://dodgeram.org/tech/Decoding/body_code_tag.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zadzwoniłem do kolegów po fachu czyli ASO z Doge'a w Lublinie. Sprawdzili mi po nr VIN jaka mam skrzynie 47RE. Od razu spytałem o ceny filtrów i byłem miło zaskoczony :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonko Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 croochy, odradzam robić cokolwiek w ASO Dodge'a w Lublinie. Nigdy mi nie pomogli, wiedza serwisantów na amerykańcach na zerowym poziomie, części tylko przez nich zamawiałem bo mają dostęp do oryginalnych, a tak poza tym polecam serwis Dodge'a 15 km za Lublinem na trasie w stronę Wawy, na placu zawsze stoi jakiś RAMik i serwisanci przynajmniej wykonują pracę z pasji i sporo od nich można podłapać, śmiało i bez strachu można u nich auto zostawić : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ja sam mechanikuje. Moje poprzednie auto też wymagało użycia kluczy i nie boję się tego :) Sam zawodowo zajmuję się częściami zamiennymi, dlatego zadzwoniłem do nich z pytaniem o części, bo w porównaniu do zamienników nie sa mocno drogie, a myślę, że jakościowo sa lepsze :) a to moje poprzednie auto :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Coś Ty mu tam wstawił? Silnik od Vipera? Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 31 Stycznia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Niezła torpeda :mrgreen: Z cumminsa spokojnie możesz zrobić Dragstera, ładnie bedzie palił gumę z tylnych 4 opon :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 no trochę go hmm zmodernizowałem :mrgreen: Coś się z podnoszeniem mocy w Ramiku na bank wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kassei Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Niezłe odejście Co tam jest pod maską i ile kucyków ? :twisted: Cytuj FORD F150 KING RANCH 5,4 V8 Triton 2007 FORD RANGER EDGE 4,0 V6 SOHC 2001 FORD FLEX SEL 3.5 V6 Duratec 2010 był - JEEP WG LIMITED 2.7 R5 CRD 2002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 japońskie 3,2 v6 :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtRybnik Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 jaka torpeda !! Cytuj Ram 5.7 hemi TRX4 2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Jak macie rozwiązany problem z korkiem wlewu paliwa? U mnie jest klapka bez zabezpieczenia. Korek nie ma żadnego kluczyka. Korek z kluczykiem od nowego Rama będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio93r Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Jak mnie pamięć nie myli był już na forum taki temat, można kupić zamienniki korka z kluczykiem na ebayu. [ Dodano: 2013-02-19, 17:03 ] http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=fuel+cap&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313&_nkw=fuel+cap+ram&_sacat=0 http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=fuel+cap+ram&rh=i%3Aaps%2Ck%3Afuel+cap+ram Albo coś takiego: http://www.ebay.com/itm/BLACK-BOLT-ON-GAS-FUEL-TANK-DOOR-COVER-CAP-LOCK-02-09-DODGE-RAM-1500-2500-3500-/221073652494?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&fits=Model%3ARam+1500&hash=item3379043b0e&vxp=mtr Cytuj Gdy deszcz pada a wiatr wieje. Słychać Hiluxa jak rdzewieje. :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Korek można kupić na jebaju. Cena niewielka a spisuje się dobrze. U mnie już ponad rok. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croochy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Świeci mi się cały czas światło od hamulca prakingowego, czy czjnik od hamulca "ręcznego" jest jakoś powiązany i ma wpływ na działanie skrzyni biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 raczej nie ma żadnego wpływu, sprawdz poziom płynu hamulcowego, czy hamulce działaja prawidlowo? jesli vacumpompa nie wytworzy podciśnienia to nie bdzie wspomagania hamulców a tym samym kontrolka nie zgaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi