Texo Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Witam wszystkich Przez ostatnie miesiące noszę się z zakupem pickupa 4x4 do holowania przyczep. Zależy mi na autku żwawym z dużą przestrzenią ładunkową (quad+motorek) do 30k PLN. Pod względem ekonomicznym rozsądnie byłoby kupić jakiegoś DIESLA, niestety nienawidzę tych silników i lubię dynamiczną jazdę. W związku z tym postawiłem na coś benzynowego z CHARAKTEREM i pojawił się pomysł na Dodge'a Dakotę. 1)Co myślicie o tym pomyśle i ew. jakiego Pickupa polecicie? 2)Jak wygląda serwisowanie amerykańców w Polsce i czy faktycznie stosowane są śruby calowe? 3)Jakie Pickupy maja <9 0-100[km/h] poza HEMI ;-) Pozdrawiam Przyszły Pickupowiec Cytuj
Texo Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Miałem edytować poprzedni post, jednak sporo nikt nie raczył odpisać... Liczyłem, że ktoś będzie w stanie wyrazić swoja opinie, jednak się przeliczyłem. Pozdrawiam Cytuj
Administrator Sebastian O. Opublikowano 9 Czerwca 2009 Administrator Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 .... i pojawił się pomysł na Dodge'a Dakotę. 1)Co myślicie o tym pomyśle i ew. jakiego Pickupa polecicie? 2)Jak wygląda serwisowanie amerykańców w Polsce i czy faktycznie stosowane są śruby calowe? 3)Jakie Pickupy maja <9 0-100[km/h] poza HEMI ;-) Pozdrawiam Przyszły Pickupowiec Witam, 1.Dakote odradzam bo mało u nas ich jeżdzi. Wybierz Ramika II generacji, lub Ford F-150 2. Z serwisowaniem nie ma problemu, podstawowe części eksploatacyjne leżą na półkach w sklepie, a w każdym większym mieście są warsztaty które specjalizuja się w amerykańcach. Śróby są i calowe i metryczne. 3. Dodge Ram II generacji z silnikiem 5,9 magnum powinien mieć koło 9 sekund do setki, ma spory apetyt na paliwo, dzwięk silnika V8 bezcenny ;-) Pozdrawiam Sebastian Cytuj
Gość Anonymous Opublikowano 9 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2009 Miałem edytować poprzedni post, jednak sporo nikt nie raczył odpisać...Liczyłem, że ktoś będzie w stanie wyrazić swoja opinie, jednak się przeliczyłem. Pozdrawiam Ogólnie to dość mały ruch na naszym forum jest, a ja jakoś przeczyłem twój post. Też polecam Rama 1500 2 gen z silnikiem 5.9 magnum. Z częściami nie będzie problemów jak pisał już Sebek, a tym bardziej, że to ten sam silnik co w Jeepie ZJ. Jak Znajdziesz mało używany egzemplarz to powinien spalać w granicach 16 trasa (przy 90km/h) a w mieście 25. Proponował bym jednak sporwadzić ze Stanów... u nas baaardzo ciężko będzie Ci znaleźć takiego Rama w dobrym stanie. Tylko poczekaj jeszcze parę miesięcy aż dolar spadnie poniżej 3zł. Spokojnie możesz go zagazować, ale jeden warunek... musisz znaleźć dobrego gazowanika , bo większość gaziarzy to partacze i tempaki niestety. Ogólnie ładnie się gazują te silniki i nie ma problemów z ich eksploatacją. Czy chcesz wozić quada i motocykl jednocześnie? Bo jeśli tak to szukaj z długą paką. Cytuj
Texo Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Dzięki czyli będzie RAMik poszukiwany. Co do V8 to jestem przyzwyczajony bo pracowałem kiedyś u fana Amerykańców i jeździłem podniesionym Chevroletem Suburban'en lub Caprice. I co do przyspieszenia to jest co zarzucać ale dźwięk fenomenalny :-D A co do gazowania, to jest miejsce na butle pod nadwoziem czy tylko "na pakę" A i ostatnie pytanie: Co w tych autkach najczęściej psuje (albo sprawia najwięcej trudności)? Pozdrawiam Cytuj
bodano Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Bierz Rama 2gen i tak jak pisze bullterrier szukaj z ta najdłuższą paką (chyba 250cm) Ja żałuję ze własnie z tą długa nie szukałem,mam 198cm a przydała by sie dłuższa :evil: Cytuj Odważni nie żyją wiecznie, ostrożni nie żyją wcale.
Gość Anonymous Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 A co do gazowania, to jest miejsce na butle pod nadwoziem czy tylko "na pakę" A i ostatnie pytanie: Co w tych autkach najczęściej psuje (albo sprawia najwięcej trudności)? Pozdrawiam Butla zamiast koła zapasowego pod paką 80 litrów, ewentualnie można usunąć zbiornik paliwa i wsadzić dodatkową butlę zamiast niego a na benzynę pozostawić zrobiony od zera taki mały na 30l, lub, ewentyalnie przebydować wydech i dać butlę równolegle do zbiornika benzyny , tylko po drugiej stronie wału. Natomiast na pace możesz kombinować dowolnie. Hmm ciężko powiedzieć co się najczęściej psuje. To są w sumie dość bezawaryjne samochody i nie posiadają jakiś szczególnie czulych punktó jak na przykład wybuchające silniki w nissanach patrolach , czy rozlatujące się całkowicie silniki diesla w Jeepach cherokee . Jednak silniki magnum 5.9 są dość wrażliwe na małą ilość i zurzyty olej, oraz na przegrzanie więc trzeba zawsze dbać by był właściwy poziom płynów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi