Administrator Sebastian O. Opublikowano 19 Marca 2008 Administrator Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 hej, jak ATeki to tylko - BF goodrich All Terrain mam w rozmiarze 31 cali i jestem bardzo z nich zadowolony, śnieg - dobry lod - dostatecznie piach - dobry błoto - dostatecznie asfalt - dobry miałem też Goodyear WRANGLER MTR, śnieg -( gruba warstwa) bardzo dobrze lod, mokry asfalt - porażka, bardzo ślizkie piach - dobry błoto - dobry asfalt - jak na MT bardzo dobry( oczywiście je słychać że się toczą) od MTR-ów polecam BF goodrich MT, są lepsze w błocie. ale jak błoto sporadycznie, to będziesz zadowolony z AT BF Cytuj
Administrator Sebastian O. Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 thx za poprawe :oops: no ja mam obecnie GF AT, ale sa na wykonczeniu i spotkalo mnie to: klik, dlatego mysle teraz o MT i wlasnie na poczatku myslalem o BF, ale znalazlem te YOKOHAMKI i mi sie wizualnie bardziej spodobaly nie znam Yokohamy, ale GY MTR ma najlepsze właściwości na asfalcie z MT, cene też ma najwyższa :roll: do twojego pickupa weź BF AT, to najlepsze ateki na rynku 8-) P.S fajnie sie tam bawicie na północy :mrgreen: Cytuj
Administrator Sebastian O. Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 fajnie sie tam bawicie na północy :mrgreen:ano fajnie i dlatego jednak chyba beda MT, jak bedzie na nich tragedia na mokrym asfalcie to przemysle kupno drugiego kompletu... zapraszam na polnoc - posmigamy po kaszubskich bezdrozach czy tez plazach :D oj z miłą chęcią , zrobimy jakieś spotkanie na północy to możemy zaliczyć plaże, to takie moje małe marzenie :-D , ale bez osoby która wprowadzi to chyba niewykonalne :-> MT-ki mogą być niezastąpione na piasku :mrgreen: zazdroszczę fajnych fotek :lol: Cytuj
smoczyca aga Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Sebastian przyjeżdżaj! Mario robi fajne fotki a w wyciąganiu jak widziałeś mamy doświadczenie :-> a do plaży mamy parę metrów :-) Cytuj
KAMELEON Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Witajcie. Przejechłem na BFGoodrich MT 60.000 km w różnych warunkach od wiosny do jesieni.Są głośne na asfalcie ale to jedyna wada.W terenie za to zawsze dojadę tam gdzie mam ochotę :mrgreen: .Są to mocne opony,wytrzymują bez problemu tonę ładunku na pace 8-) . Cytuj L200 07 SS+R/D Lock
KAMELEON Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 W zimie tylko zimówki,pozwalają hamować i skręcać . MT na oblodzonej i zaśnieżonej drodze to błąd :!: Cytuj L200 07 SS+R/D Lock
Gość Anonymous Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Mario, powiem tak, aktualnie są dużo większe możliwości zakupu dobrych markowych opon 4x4 niż jeszcze 3 lata temu, a polski łofrołd dalej żyje mitem martki BFG. Oczywiście , że są to niezłe opony, szczególnie MT ale pod względem uniwersalności ustępują Yokohamie geo mt pod kazdym wzgledem, jedynie na asfalcie sa lepsze i to nieznacznie. Jesli już musisz kupować BFG to trudno , ale zapewniam, że jest wiele lepszych opon i amerykanie znają się na tym o wiele lepiej niż polacy wiec poszukaj opinii na amerykańskich grupach dyskusyjnych i w amerykańskich rankingach. hej, jak ATeki to tylko - BF goodrich All Terrain Seba nie zgodzę się z Tobą, jest dużo lepszych opon , ale jak już wspomniałem BFG nie są kiepskie , jednak BFG MT są ogólnie lepiej oceniane w swojej klasie niż AT w swojej. W zimie tylko zimówki,pozwalają hamować i skręcać . MT na oblodzonej i zaśnieżonej drodze to błąd Zgadza się, ale takie warunki na tyle rzadko u nas występują, że ja postawiłbym na całoroczne. Jak są kiepskie warunki drogowo, typu oblodzenie czy błoto pośniegowe to trzeba wolniej i uważniej jechać. Jedank to już kwestia indywidualna. Mario, jeśli na asfalcie jeździsz spokojnie, w miarę wolno i nie przeszkadza Ci hałas, to kup Geolandery MT :) a jak bardziej cenisz sobie komfort na drodze to tak jak chłopaki powiedzieli - BFG Jednak ja osobiście poleciłbym Toyo Open Country Mud Terrain. To jedna z najpopularniejszych uniwersalnych opon w USA. Cytuj
Gość Anonymous Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Brawo :!: Bardzo dobry wybór. Jaki rozmiar zamówiłeś? Cytuj
Administrator Sebastian O. Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Seba nie zgodzę się z Tobą, jest dużo lepszych opon , ale jak już wspomniałem BFG nie są kiepskie , jednak BFG MT są ogólnie lepiej oceniane w swojej klasie niż AT w swojej. a jakie AT są lepsze od BFG AT :?: sam szukam do Rama AT-eków i się zastanawiam jakie :?: Cytuj
Gość Anonymous Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Wiesz Seba, myślę że zależy co od nich oczekujesz. Poszukaj na amerykańskich forach. A tu masz link do popularnej w usa stronki z rankingiem opon http://www.offroaders.com/tech/AT-MT-Tires/AT-All_Terrains.htm ...wcale nie twierdzę, że BFG są do bani Cytuj
GregMar Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 O kurcze no to będzie ekstra wyglądał na takich kapach :-D ofkors wstawisz foteczki? :lol: Cytuj Życie to nie bajka... Nie głaszcze nas po jajkach...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Niestety stwierdzam, że ATeki do RAMa to porażka :-/ zamiast być złotym środkiem pomiędzy czarnym a "brązowym" łączą w sobie wszystkie najgorsze cechy obu tych typów opon. Na mokrym asfalcie leeecą , że strach (masa RAMa robi swoje) a w błocie to prawie jak szosówki. Jedyna zaleta to, że w piasku dobrze robią. Moje zdanie jest takie: albo zwykłe szosówki 4x4, albo MT (takie w miarę normalne a nie np simex czy bogger) Ewentualnie Toyo OC AT ( http://www.toyoeditor.com/images/highrez_tires/highreztires_rgb/opencountryat_hi.jpg ) Czytałem troche na amerykańskich forach i chwalą je sobie ludzie. Oglądałem je też na żywo i wygląda na to, że bieżnik jest dość agresywny a z drugiej strony wypełnienie duże. Pytanie tylko jaka miesznka. Ale z tego co wyczytałem i obejżałem to na czarnym powinny robić lepiej niż BFG AT. Cenowo też jest ok bo w USA rozmiar "ramowy" to około 170$ za sztukę. Cytuj
engel Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 WItam, jakby ktos byl zainteresowany mam dojscie do "KUMHO".. wiem moze marka nieimponuje, ale cena i owszem.. zblizona do nalewek :-) pozdr. g. Cytuj
Gość Anonymous Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 WItam, jakby ktos byl zainteresowany mam dojscie do "KUMHO".. wiem moze marka nieimponuje, ale cena i owszem.. zblizona do nalewek :-) pozdr. g. A czemu sądzisz , że nie imponuje? KL71 to fajne , uniwersalne gumki, a przede wszystkim właśnie niedrogie. Niestety nie ma dla mnie rozmiaru bo chetnie bym kupił za przyzwoitą cenę:) Mario bardzo dobrze :-D !!! MT są dużo lepsze od AT bo przynajmniej w błocie działają a na asfalcie to samo... Cytuj
Wodzu Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Witam mam pytanie szukam opon na których można by bezpiecznie przejeździć zimę i od czasu do czasu pojedzie po ter :-> enie Cytuj http://img379.imageshack.us/img379/9164/aparat028mf3.jpg
Administrator Sebastian O. Opublikowano 1 Września 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Ja przejeżdziłem zime Wranglerem na oponach AT BFG , bardzo sobie je chwale, w terenie to tylko duże błoto dla nich jest najgorsze, MT na zimowe warunki asfaltowe nie polecam Cytuj
Wodzu Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 właśnie sie nad nimi zastanawiam i szukałem potwierdzenia ze dają rade myślałem tez o Cooper -ach. Seba mam jeszcze jedno pytanie o co chodzi z tym odsadzeniem w felgach ET 10.15 .20 itd.. :-| Cytuj http://img379.imageshack.us/img379/9164/aparat028mf3.jpg
Administrator Sebastian O. Opublikowano 2 Września 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 jeśli dasz opony o wiekszej szerokości na fabryczne felgi to może być przypadek że przy maksymalnym skręcie opony mogą obcierać, wtedy kupujesz felgi z wiekszym odsadzeniem niż fabryczne. Można też zastosować dystanse przykrencane na piaste. Odsadzenie jest mierzone od piasty do krawędzi felgi (chyba) Ale trzeba wiedzieć że felgi z wiekszym odsadzeniem lub założony dystans powoduje przyspieszone zużycie łożysk w piastach. Cytuj
Wodzu Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Dzięki za profesjonalne wyjaśnienie w aucie mam założone oryginalne alu i nie za bardzo mi sie podobają i chciałem kupić teraz stalowe nawet już upatrzyłem sobie tylko właśnie nie wiedziałem z jakim odsadzeniem pasują do mojego auta nie mam do niego książki i nie wiem jakie jest standardowe odsadzenie :-( Cytuj http://img379.imageshack.us/img379/9164/aparat028mf3.jpg
Administrator Sebastian O. Opublikowano 2 Września 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 na oryginalnych felgach masz wybite rozmiar oraqz odsadzenie ET, jeśli nie widać z zewnątrz to musisz zdjąć całe koło i przeczytać od wewnątrz. Cytuj
Wodzu Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2008 Dzięki jutro sprawdzę ;-) Cytuj http://img379.imageshack.us/img379/9164/aparat028mf3.jpg
Gość Anonymous Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Witam mam pytanie szukam opon na których można by bezpiecznie przejeździć zimę i od czasu do czasu pojedzie po ter enie Aaaaa...no właśnie mam ten sam problem. Ja przejeżdziłem zime Wranglerem na oponach AT BFG , bardzo sobie je chwale, Naprawdę? Uważasz, że to dobre opony na zimę? Może ja mam już zjechane, ale na mokrym asfalcie jest katastrofa.Ja szukam czegoś takiego jak zimowa opona 4x4 o troszkę bardziej agresywnym bieżniku. Cytuj
Gość Anonymous Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 http://www.tirerack.com/tires/surveyresults/surveydisplay.jsp?type=ORAT fajna stronka może się przyda w doborze opony Cytuj
Administrator Sebastian O. Opublikowano 8 Września 2008 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 [Ja szukam czegoś takiego jak zimowa opona 4x4 o troszkę bardziej agresywnym bieżniku. jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :mrgreen: kolega miał opony zimowe oczywiscie 4x4, i po małym upalanku w terenie stwierdził że klocki gdzie były na nich lamem poprostu sie powykrzywiały a tym samym znisczył opony, Jeśliby je użytkował tylko na asfalcie starczyłyby mu na 4 mks 5 sezonów a tak tylko jeden sezon. Ja miałem kiedyś Mastercraft MSR to taki zimowy AT-ek bardzo wytrzymały -polecam Cytuj
jarek10 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 I mam ten sam problem... Szukałem TOYO A/T open Country, ale w moim rozmiarze w PL nie osiągalne. Po dłuższym zastanowieniu, i przetestowaniu na ostatnich śniegach i mrozach BFG A/T całoroczne (mam założone na Pajero), stwierdzam, że chyba te będą na dzień dzisiejszy optymalne do Rama. W sezonie letnim, nie miałem z nimi żadnych problemów i w terenie i na płaskim. Na śniegu, błocie pośniegowym radzą sobie przyzwoicie, na oblodzeniach - bardzo słabo, trzeba uważać, - to jest moje zdanie :-) Nigdzie się nie zagrzebałem tak abym musiał, zapinać 4x4, droga hamowania również akceptowalna. Opona uniwersalna całoroczna,w lecie na lekki teren, piasek bardzo dobrze - gorzej w błocie, słabo się samooczyszcza.... Ale nie ma super uniwersalnej opony, która znakomicie robi w błocie, super trzyma się na mokrym i dodatkowo jest cichuteńka na asfalcie - trzeba znależć tzw. złoty środek i wybrać co dla nas jest najważniejsze. Jeżeli - głównie jazda terenowa i mniej płaskiego to zdecydowanie MT - jeżeli trochę terenu i więcej płaskiego to AT - jeżeli tylko płaskie i lekki szuterek, a reszta asfalt - to szosowa 4x4 pzdr.Jarek10 Cytuj Dodge Ram 1500 HEMI 5,7 MegaCab - Pajero II V6 Super Select
Rekomendowane odpowiedzi