fouourson Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 No właśnie, jak już napisałem w swoim powitaniu, poszukuję Ramika. Od III generacji każda nastepna wersja powala mnie na kolana. Trochę przez to, że wychodzę z zasady, że im większe, tym piekniejsze, a najbardziej dlatego, że jak już raz sie tak zakocham, to nie ma odwrotu. O ile model z 2011 roku, taki 2500 byłby bardzo mile widziany, to jednak nie mogę sobie na to pozwolić; dlatego aktualnie poszukuję reprezentanta III generacji. Oczywiście interesuje mnie tylko 4x4, 5.7 HEMI, bo z tego co wyczytałem, to jednak warto do tego dopłacić. Hmm, co by tu jeszcze... Aha, samochód będzie wykorzystywany zgodnie z przeznaczeniem, czyli będę jedźił nim po wertepach, po lasach, po polanach, pewnie czasem trochę błota, (to z uwagi na fakt, że będę pracował w terenie); nie mam zamiaru pakować setek kilogramów na pakę, myślę, że coś w stylu lodówki czy pralki w tym roku, a reszta wyglądać będzie trochę jak drewno, czasem kilka cegieł, (to w związku z przeprowadzką i jakimiś mniejszymi pracami wokół domu). Na teraz szacuję, że będę pokonywał około 300-400 kilometrów tygodniowo przez nastepnych kilka miesięcy. Z czasem może trochę mniej, ale generalnie z uwagi na charakter mojej pracy, będę dojeżdżał do pracy te 120-150 kilometrów w jedna stronę, plus powrót do domu, plus kilkadziesiąt kilometrów w weekendy. Najczęsciej z pustą paką. Nie jestem pewnien, czy chcę gołą benzynę, czy może już z LPG; mam dziwne wrażenie, że gdyby było juz LPG, to miałbym z głowy koszt zakupu, instalacji, czas potrzebny do zestrojenia tego wszystkiego. Niestety/stety muszę kupic samochód w Polsce i pewnie byłoby najlepiej, gdyby ktoś z Małopolski zechciał coś takiego sprzedać. Zależy mi na czasie i wiem, że to trochę szybko, ale jest opcja, że już w przyszłym tygodniu byłbym gotowy do zakupu auta i w nastepny weekend zrobiłbym sobie 'jazdę testową' do Londynu; jeśli sztuka byłaby warta zobaczenia, to jestem w stanie zjechać z gór :-) Kolor nie ma znaczenia, jednak Quad cab to jest to minimum. Skrzynia biegów musi być automatyczna. I teraz najważniejsza sprawa. Niestety nie/dobra Bozia nie użyczyła mi wiedzy 'mechanicznej'. Wiem, posprawdzać zawieszenie, komorę silnika, czy coś było odrywane i wklejane z powrotem, czy śruby były wykręcane/wkręcane, jak tam panele, lakier, pojeździć, sprawdzic VIN... Wiem. Mam jednak może trochę nie typową prośbę; czy znalazłby się tutaj ktoś, kto podjąłby się ewentualnej oceny organoleptycznej wybranego samochodu? Nie owijając w bawełnę, wiem, że sam nie byłbym w stanie ocenić w jakim mechanicznie stanie jest samochód i bardzo chętnie zabrałbym jakiegoś znawcę tematu na przejadżkę celem oceny auta. Oczywiście rozumiem, że czas i wiedza = pieniądz, więc negocjacje jak najbardziej wskazane. Nie ukrywam też, że najlepiej by było, gdyby odezwał się ktoś chcący odstąpić swojego Rama za przystępną cenę około 50.000PLN; wyskakując tutaj z takim tekstem wychodzę z założenia, że na tym forum ciężko byłoby wcisnąć komuś trefną sztukę, więc że tak powiem ufam, że jeśli ktoś z użytkowników coś zaproponouje, to będzie można szybko i łatwo zweryfikowac ofertę. Przeglądając Google wydedukowałem już, że ze swoim portfelem nie zakupię wersji z 2006 roku, dlatego celuję w rocznik 2005. To będzie mój pierwszy samochód i pierwszy pickup i generalnie mam zamiar na tym samochodzie wiele się nauczyć, zanim dorwę w ręce rocznik 2015 czy nie wiem, 2020 :-D No nic. To tak na szybko wysmażony tekst. Na wszelkie pytania odpowiem, wszelkie propozycje rozważę. Aha... tak przy opkazji... czy ktoś wie coś może o tych sztukach: http://allegro.pl/show_item.php?item=2181836379#tabsAnchor http://otomoto.pl/dodge-ram-C23086564.html http://allegro.pl/dodge-ram-magnum-5-7-hemi-lpg-03-ciezarowy-kola-i2160846352.html http://allegro.pl/dodge-ram-2500-cummins-diesel-2004-10-12l-100km-i2170911434.html Dziekuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Pisz do Druga. On ma coś w sam raz dla Ciebie. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eazy Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Właśnie miałem to samo napisać - Drug ma bardzo ładnego i doinwestowanego RAMa z masą dodatków w Twoim przedziale cenowym :-) Naskrob do niego PW - może akurat się dogadacie :-) Edit: http://pickupklub.pl/viewtopic.php?t=1481 Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 7 Marca 2012 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Fajnie że podoba ci się Ramik ;-) ale czy wiozłeś pod uwagę jego wielkość? Jesteś z Londynu? , Kolejna sprawa napisałeś że będzie to twój pierwszy samochód :shock: ? Fullsize będzie dla ciebie dużym wyzwaniem, nie oceniam twoich umiejętności prowadzenia dużych samochodów, ale stwierdzam fakt jakim pojazdem jest RAM. Nie chciałbym oglądać zdjęć w internecie jak młody człowiek zginął w Ramie i zabił przy tym przypadkowych uczestników ruchu, tylko dlatego że poniosła go fantazja i 345 koni mechanicznych :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fouourson Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Wiem. Pierwszy samochód... zapomniałem dodać, że mam 30 lat (za dwa tygodnie) i już od jakichś 15stu prowadzę. Aktualnie jeżdżę Porsche Cayenne S od kilku miesięcy, więc wydaje mi się, że mam jakieś pojęcie o tym, jak prowadzić auto, które ma więcej niż 80KM pod maską :-D . Ale wiem też, że pickup to inna bajka. Niemniej wydaje mi się, że im wcześniej, tym lepiej. I tak, aktualnie jestem w Londynie ale wkrótce będę się woził po Małopolsce (przeprowadzka) i głównie po jakichś wsiach (przeprowadzka na wieś :-D ). Dzięki za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Sebastian O. Opublikowano 7 Marca 2012 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Nie zrozum mnie źle, ale to co napisałeś nie trzyma się kupy :shock: : Kończysz 30 lat i od 15 lat prowadzisz pojazdy? A prawo jazdy ile masz lat ? Kupisz swój pierwszy samochód, ale aktualnie jeździsz Porsche Cayenne S? Masz taką pracę że jeździsz służbowym Porsche ? Czy to samochód tatusia? W każdym twoim zdaniu zauważam sprzeczność, dlatego moje pytania. i się nie obrażaj bo mnie pozostali admini będą napiętnować :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fouourson Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Spoko. Rozumiem skąd Twoje pytania. Sam namotałem, ale to dlatego, że w pewne sprawy nie chciałem wnikać... Tak, za chwilę kończę 30 lat i tak, prowadzę pojazdy od około 15stu; oczywiście nie od razu wskoczyłem w 'malucha'. Prawo jazdy mam od około roku i wiem, nie powinienem się tym chwalić, bo wychodzi na to, że X lat jeździłem nielegalnie, ale w praktyce wyglada to tak, że prawo jazdy mam od lat czterech, z czego tzw. provisional driving license to były 3 pierwsze lata. Poczytaj sobie, jak robi prawko w UK. I wiem, późno, ale z tego tłumaczył się nie będę. Dodge ma być moim pierwszy samochodem, ponieważ do tej pory nie mam swojego samochodu. Porsche też nie jest mój, ja go po prostu używam i bez wbijania się w szczegóły mojego życia osobistego zatrzymajmy się na tym, że to samochód rodzinny. Mój tatuś nie ma samochodu, a nawet gdyby miał, to mieszkam za dalego, aby go używać :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Po prostu ma bogatą łajf ;-) Cytuj DODGE RAM 1500, 2006 5,7HEMI TRX4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Wal do Druga, on ma auto iedalne dla Ciebie :-P Wprost stworzone dla Twoich potrzeb ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fouourson Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 :-D Dodge zakupiony :-D Podziękował :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdoc Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Poniekąd jestem zrozpaczony :cry: Ale - każdy znajdzie swoje - Może Mario eFa będzie akurat sprzedawał :twisted: Cytuj Jeep V8 WJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdoc Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 ile dasz za eFa? :shock: Niewiem - ale to bliżej wakacji - Ale teraz jestem pozytywnie zaskoczony :-D Cytuj Jeep V8 WJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ja bym wolał seryjnego zmotać niz męczyć się z czyjąś zmęczoną zmotą :twisted: Ciekawe ile Mario wystawi swojego złomka. ;-) Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdoc Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Ja bym wolał seryjnego zmotać niz męczyć się z czyjąś zmęczoną zmotą :twisted: Wiesz to zależy - jeden zrobi "ulep" jak bądź, z czego bądź - a druki profi. Ja jestem ten 3 - niemam czasu ;-) Cytuj Jeep V8 WJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Nieee, no, gwarantuję Ci, że zmota MKmario to pełen wypas i profesjonalizm, widziałem i robi wrażenie ... ale swoje przeżył i to miałem na myśli. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 ale swoje przeżył i to miałem na myśli. Oj tam, oj tam!!! Przesadzasz. Znam pojazdy z naszego forum, do których miałbym większe obawy przy kupnie, niż Niebieskie Jajo MKmario. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdoc Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Wiem wiem - nieużywany w terenie ;-) Cytuj Jeep V8 WJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 No niestety fur bitych na wszystkie strony na naszym rynku nie brakuje ... :-/ Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 ale swoje przeżył i to miałem na myśli. Oj tam, oj tam!!! Przesadzasz. Znam pojazdy z naszego forum, do których miałbym większe obawy przy kupnie, niż Niebieskie Jajo MKmario. Oj tam Misiek już się nie przypier..aj do mojego :lol: Cytuj DODGE RAM 1500, 2006 5,7HEMI TRX4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek69 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 ale swoje przeżył i to miałem na myśli. Oj tam, oj tam!!! Przesadzasz. Znam pojazdy z naszego forum, do których miałbym większe obawy przy kupnie, niż Niebieskie Jajo MKmario. Oj tam Misiek już się nie przypier..aj do mojego :lol: Adamie!!! Nie bądź taki samokrytyczny i nie wychodź przed szereg. Ja nie myślałem o kimś konkretnym, lecz tak ogólnie. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 ale swoje przeżył i to miałem na myśli. Oj tam, oj tam!!! Przesadzasz. Znam pojazdy z naszego forum, do których miałbym większe obawy przy kupnie, niż Niebieskie Jajo MKmario. Oj tam Misiek już się nie przypier..aj do mojego :lol: Adamie!!! Nie bądź taki samokrytyczny i nie wychodź przed szereg. Ja nie myślałem o kimś konkretnym, lecz tak ogólnie. :kasztan: Cytuj DODGE RAM 1500, 2006 5,7HEMI TRX4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi