Quarter Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Jako, że kryzys jeszcze szalej, więc systematycznie odkładam zakup węglary. Natomiast rozgorzała domowa dyskusja, co ze zwierzakami? Mamy 3 koty i psa (do końca roku pewnie będą 4 koty i 2 psy) i jakoś z tą całą menażerią trzeba się poruszać, także w zimie i w Bieszczadach. I tu już węglara, nawet z zabudową, odpada bo paka zimna no i zwierzaki muszą mieć kontakt z człowiekiem. Przyciśnięty do muru zacząłem zastanawiać się nad alternatywą w niewielkich pieniądzach. Z węglary oczywiście nie zrezygnuje, ale (po odrzuceniu mega caba) żadna nie spełni tu zadanej funkcji. Ponieważ musi być 4x4 i SUV/Terenówka, więc albo Grand Cherokee ZJ (I gen), albo Dodge Durango (też I gen) albo..... http://allegro.pl/ford-expedition-5-4-xlt-eddie-bauer-gaz-auta4x4-pl-i1850847243.html Co o tym sądzicie? Tahoe jakoś mi się nie podoba a ten i owszem (mimo, że to eF ;-) ) Jakieś doświadczenia, opinie? Cytuj były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM! "A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););) www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów
chrisuk Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Quarter, a moze cos takiego: http://otomoto.pl/ford-excursion-C20811147.html Cytuj Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3" Był: WJ Laredo 04' 4.0 2" Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0 Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift
Quarter Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Piękny tylko....diesel i kastrat :mrgreen: No i 2 razy za drogi ;-) Cytuj były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM! "A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););) www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów
chrisuk Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 To moze taki: http://otomoto.pl/ford-excursion-8-osobowy-4-x-4-310km-C14860132.html Cytuj Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3" Był: WJ Laredo 04' 4.0 2" Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0 Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift
Datex Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Quarter, ja dużo śmigam pickupem z zabudową a mam dwa owczarki i jeżdżą ze mną na szkolenia. Jest to bardzo duża wygoda bo gdy psy brudne i mokre to tylko zamiote na pace po nich i spokój. Moje psy są przez cały rok na dworzu czy +35 czy -25 więc mróz na pace im nie przeszkadza :-) Cytuj
drug Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 . Moje psy są przez cały rok na dworzu czy +35 czy -25 więc mróz na pace im nie przeszkadza :-) Psom nie przeszkadza, ale żonom owszem, a tutaj już dyskusji nie ma :kasztan: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
Eazy Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 To moze taki:http://otomoto.pl/ford-excursion-8-osobowy-4-x-4-310km-C14860132.html Wygląda super :-) Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl .
Datex Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 To może żona chce nowe autko pod pretekstem wygody dla piesków 8-) Cytuj
drug Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 To może żona chce nowe autko pod pretekstem wygody dla piesków 8-) Kupno nowego auta jest już dla faceta czymś fajnym, teraz trzeba go przekonać, że auto które podoba się żonie jest jego wymarzonym. :kasztan: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
blacksmoke Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 to może jakieś webasto na pakę i po problemie będą miały cieplej niż w kabinie :) Cytuj 00' Chevrolet Silverado 5.3 V8 4x4 LT
Quarter Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Większym problemem są zdecydowanie koty - zazwyczaj Aga siada z nimi z tyłu i wypuszcza z transporterów, żeby mogły pohasać. W związku z tym drugi rząd to nie może jednak być ławeczka a la QC tylko coś konkretnego, na czym i koty będa miały trochę miejsca i Aga. A psy muszą mieć potężny bagażnik, szczególnie jeśli ma się w nim znaleźć butla LPG albo koło zapasowe (ja niestety nie umiem jeździć bez zapasu). Aga raczej nie wyobraża sobie 6-7 godzin w Bieszczady przeżytych przez naszego Labka w samotności, bez kontaktu z nami. Znając jego psyche, ja zresztą też nie :). Paka jest dobrym rozwiązaniem na krótkie dystanse (mozliwość zmycia wodą nie do przecenienia), ale na długi dystans chyba nie do końca. Inna sprawa, że ta nieszczęsna zabudowa...psuje mi 90% przyjemności patrzenia na pickupa :-/ Więc wymyśliłem jakieś bydle, zostawiając sobie RAMa jako pomysł dla siebie - czekać mnie będzie trochę jeżdżenia po kraju z próbnym towarem, więc może znajdę uzasadnienie :-D I tu już zaczyna kusić mnie W200, ale boję się o awaryjność gdzieś na drugim końcu Polski. Rozwiązaniem jest dokupienie 3-4 psów - tego już nic poza pickupem nie wytrzyma :-D Ale nasz dom też tego nie wytrzyma :-( A czemu sugerujecie Excursion zamiast Expedition? Coś jest nie tak z tym drugi modelem? Cytuj były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM! "A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););) www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów
drug Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 A czemu sugerujecie Excursion zamiast Expedition? Coś jest nie tak z tym drugi modelem? Pewnie dlatego, że jest mega wielki :-D ,ale apetyt Rama na paliwo przy Excursionie to pikuś, Excursion jest dłuższy od 1500, manewrowość fatalna. Excursion zawsze mi się podobał. :twisted: Expedition przy Excursion to grzeczny chłopanio. :-P , ale w naszych warunkach przy zdrowym rozsądku wybrałbym Expeditiona. :-> Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
Misiek69 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Słuchajcie!! Mam takie przemyślenie, że chyba jesteśmy jednymi z najbardziej popieprzonych ludzi w polsce. Świat tonie w kryzysie, o euro, dolarz i franku możemy wszystko powiedzieć, tylko nie to, że są constans. W juesej samochody zmieniają na jakieś hybrydowe mydelniczki. Paliwo kosztuje więcej niż żarcie, za każdy centymetr dróg (o ile można nazwać to dogami) musimy płacić jak za zboże, a my co??? Wybieramy między Excursionem a Expeditionem :-D :-D :-D Swoją drogą, ja też wybrałbym Excursiona. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
Eazy Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Słuchajcie!! Mam takie przemyślenie, że chyba jesteśmy jednymi z najbardziej popieprzonych ludzi w polsce. To się nazywa pasja a nie popieprzenie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl .
chrisuk Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Quarter, A czemu sugerujecie Excursion zamiast Expedition? Coś jest nie tak z tym drugi modelem? Ty pokazales Expedition'a wiec ja pokazalem Excursiona, jako wieksza opcję, tak naprawde to gdybym mial wybrac jakas fure przy twoich wymaganiach to bralbym w ciemno Suburbana albo Yukona XL Mega wielkie fury z ogromnym bagaznikiem gdzie Ci sie zmiesci stado psow i jeszcze zostanie miejsce Celowalbym w roczniki 2000-04 z silnikiem Vortec 5.3 lub 6.0 Spalanie w granicach 20l LPG/100km jest jak najbardziej osiagalne Kolega niedawno kupil takiego Suburbana i mialem przyjemnosc nim pojedzic, po prostu bajka. Jak sie przesiadlem na WK 5.7 Hemi to jakbym taczkami jechal Polecam i jeszcze raz polecam. Jako mniejsza opcja moze byc Tahoe Cytuj Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3" Był: WJ Laredo 04' 4.0 2" Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0 Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift
Quarter Opublikowano 8 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 tak sobie oglądam Suburbany (chyba jednak za duże bydle) i trafiłem na takiego: http://otomoto.pl/chevrolet-suburban-fbi-cia-itd-na-20-C20401791.html Umarłem - gość zrobił jedno ze zdjęć, gdzie autko zaparkowane jest pod....Centrum Napraw Powypadkowych :lol: :lol: :lol: To się nazywa uczciwy sprzedawca!!! Ale, oddając honor, nie napisał, że bezwypadkowy :-D Czemu Chevy, a nie Ford (albo odwrotnie)? I jak z częściami - wszystko tylko z US czy coś na miejscu się znajdzie? Wielkościowo Tahoe/Expedition wydają się być "akuratne", tylko Tahoe ze starszych roczników mniej mi się podobają od Fordów. @Misiek69 - uwiellllbbbiiiaaam być popieprzony!!!! Jak ktoś powiedział: "życie jest zbyt krótkie, by jeździć autem z silnikiem rzędowym" :-D Cytuj były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM! "A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););) www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów
japacz Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 A czemu sugerujecie Excursion zamiast Expedition? Coś jest nie tak z tym drugi modelem? Pewnie dlatego, że jest mega wielki :-D ,ale apetyt Rama na paliwo przy Excursionie to pikuś, Excursion jest dłuższy od 1500, manewrowość fatalna. Excursion zawsze mi się podobał. :twisted: Expedition przy Excursion to grzeczny chłopanio. :-P , ale w naszych warunkach przy zdrowym rozsądku wybrałbym Expeditiona. :-> Eee no nie przesadzaj ;-) Expedition to odpowiednik F-150 z tamtego okresu, zaś Excursion to F-250. Porównując Expeditiona z F-150, a Excursiona z F-250 to do drugiego słupka to te same samochody :-) Faktem jest natomiast, że Excursion to mega wielki autobus, bo przy trzech rzędach siedzeń oferuje jeszcze z półtora metra bagażnika. Zaś jeśli chodzi o zużycie paliwa to tak jakbyś porównywał Rama 1500 z 2500. Ale kto by się przejmował zużyciem paliwa... :mrgreen: Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku...
Eazy Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 "życie jest zbyt krótkie, by jeździć autem z silnikiem rzędowym" :-D Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach nie wiadomo co będzie jutro. Dzisiaj mam a jutro może będę goły i wesoły. Odkładanie w skarpetę wiele nie pomoże a kiedyś moglibyśmy żałować, że nie korzystaliśmy z życia, kiedy był na to czas. Dopóki mam za co wlać to chcę mieć radość z jazdy, a taką daje mi RAM. Jak nie będę miał za co wlać i bank chatę zabierze to przynajmniej będzie się gdzie wygodnie przespać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Gdybym odkładał w skarpetę a za 10lat wszystko by h*j strzelił przez jakiś kryzys / wojnę / bankructwo państwa to tylko bym żałował, że nie korzystałem póki był czas. Będzie dobrze to będzie dobrze. Będzie źle to będzie co wspominać ;-) Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl .
Misiek69 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 "życie jest zbyt krótkie, by jeździć autem z silnikiem rzędowym" :-D Prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach nie wiadomo co będzie jutro. Dzisiaj mam a jutro może będę goły i wesoły. Odkładanie w skarpetę wiele nie pomoże a kiedyś moglibyśmy żałować, że nie korzystaliśmy z życia, kiedy był na to czas. Dopóki mam za co wlać to chcę mieć radość z jazdy, a taką daje mi RAM. Jak nie będę miał za co wlać i bank chatę zabierze to przynajmniej będzie się gdzie wygodnie przespać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Gdybym odkładał w skarpetę a za 10lat wszystko by h*j strzelił przez jakiś kryzys / wojnę / bankructwo państwa to tylko bym żałował, że nie korzystałem póki był czas. Będzie dobrze to będzie dobrze. Będzie źle to będzie co wspominać ;-) W całej rozciągłości popieram kolegę. Jako dowód niech posuży fakt, że mam dwa Ramy a jak Drug będzie sprzedawał żółtka, to zrobię wszystko żeby go zanabyć :twisted: Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
drug Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 W całej rozciągłości popieram kolegę. Jako dowód niech posuży fakt, że mam dwa Ramy a jak Drug będzie sprzedawał żółtka, to zrobię wszystko żeby go zanabyć :twisted: Przy całej Twojej rozrzutności celem chęci korzystania z życia mogę Ci wyjść na przeciw i sprzedać Hemika, ażeby uzupełnić Twoją stajnię o brakujący model. :kasztan: Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
Misiek69 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Jak byś miał 3500, w zizelku to moglibyśmy pogadać. Cytuj http://shirehorsepoland.com/ Karawaningowe Bractwo Podróżnicze www.karawanier.pl Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03 Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02 LESLIE RS3L - Już straszy!!!
pit373 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 gdybym miał już się kierować w gabaryty expeditiona - to brałbym jeepa bez dwóch zdań, ew toyę 4runner http://otomoto.pl/toyota-4-runner-4-4-C20967271.html Cytuj Był Ram 2500 '97 Magnum Była TUNDRA [glow=red]5.7[/glow] LTD DC 4X4 BIG BAD & BLACK
drug Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 gdybym miał już się kierować w gabaryty expeditiona - to brałbym jeepa bez dwóch zdań, ew toyę 4runner http://otomoto.pl/toyota-4-runner-4-4-C20967271.html Pomyliły Ci się segmenty. 4runner'owi bliżej do Explorera, a nie Expeditiona, a Jeep przy Expeditionie to maleństwo. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
pit373 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 upppsss fakt. Cytuj Był Ram 2500 '97 Magnum Była TUNDRA [glow=red]5.7[/glow] LTD DC 4X4 BIG BAD & BLACK
Quarter Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2011 Temat na moment odświeżam (bardziej dla chwili oddechu, bo na razie ani Aga, ani księgowa nie poparły jeszcze koncepcji nowej fury :lol: ). W tej chwili na short liście są: -Expedition (naczytałem się o wybuchających świecach - kto się z tym przypadkiem spotkał w eFach?) - nadal mi się podoba :) -Navigator (niby to samo tylko bardziej podbajerzone - boję się nieco zawiechy na poduszkach - słusznie się boję?). Ten za mną chodzi (poza kolorem): http://allegro.pl/show_item.php?item=1879307974 Widzicie coś niepokojącego? Dla mnie problemem są dwa captain chairs z tyłu i wielkim centralnym podłokietnikiem - wolałbym normalną kanapę. Pytanie, czy da się gdzieś znaleźć używkę w rozsądnych pieniądzach. - i, jako rozsądniejsza (choć mniejsza) opcja, Dodge Durango (wprawdzie tylko Durango, ale jednak Dodge!). Roczniki wszystkich trzech modeli musiałby oscylować w okolic 1998 -2001, więcej nie wydolę, zresztą nawet szkoda może bo to fura bardziej do pracy będzie. Pytanie czy ktoś z Was miał Durango? Jest chyba nieco większy od Jeepa ZJ/WJ. Jakieś opinie, doświadczenia? Dzięki! Cytuj były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM! "A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););) www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów
Rekomendowane odpowiedzi