Skocz do zawartości

Nowinki w Ramach na 2012

Lemmy

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy kolor (Deep Molten Red Pearl Coat), ale przede wszystkim

6-Speed Automatic 65RFE Transmission :raca:

tak tak, sześciobiegowy automat PO RAZ PIERWSZY z silnikiem HEMI.

Lepiej późno niż wcale.

Ciekawe, że zużycie paliwa pozostało takie samo.

Dotychczasowy - 5-bieg ostanie się z wersją 4.7 Flex-fuel.

A wersja 3.7 (jawna profanacja) z... 4-biegową.

Pozdro

Ram4x4fun

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lemmy, no ale tak naprawde to i tak jedyny sluszny benzynowy silnik to 5.7, reszta to porazka do takiego auta i nawet nie warto o nich wspominac.

Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3"

Był: WJ Laredo 04' 4.0 2"

Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0

Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift

Lemmy, no ale tak naprawde to i tak jedyny sluszny benzynowy silnik to 5.7, reszta to porazka do takiego auta i nawet nie warto o nich wspominac.

:twisted: Ja jeżdze Ramem 4,7 i nie narzekam... Wcale taki muł z niego nie jest.... :-P

BYŁ: DODGE RAM 1500

4,7 V8 2005

kogut999, jak ci wystarcza 4.7 to ok. Wedlug mnie to za malo, tak samo jak 4.0 do ZJ'a czy WJ'a w Jeep'ie

Był: XJ 96' 4.0 HO, NP 242, BFG AT, Mangels, 3"

Był: WJ Laredo 04' 4.0 2"

Jest: Jeep GrandCherokee ZG 97 4.0

Jest: GMC Sierra 04' 5.3 V8 Vortec 300KM Flowmaster 6" lift

Zdziwiłbyś się ile może 4.7. Jeździmy z Miśkiem z przyczepami kempingowymi razem i mimo, że on ma 4.7, a jego przyczepa do Niewiadówek nie należy :-P , to ten silnik naprawde daje rade.

3.7 to pomyłka.

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

drug, kazdy lubi co innego. W Jeepie moze ten silnik jest ok, ale do weglarek moim zdaniem zaslaby

Lubie swojego psa, kocham swoją żonę, ale 4.7 naprawde daje radę. Nie jest demonem przyspieszeń, ale swoją rolę spełnia i to zaskakująco dobrze. Jadąć po górach za Miśkiem z przyczepami nie miałem wrażenia , że muli, wręcz przeciwnie byłem miło zaskoczony możliwościami tego silnika w tym aucie.

Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui

3.7 to pomyłka.

3.7 pewnie sprzedaje się w Teksasie - tam praktycznie nie ma gór :lol:

były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM!

"A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););)

www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów

Tak czytam i się zastanawiam czy ktokolwiek z w/w osób chociaż użytkował 3.7 Litra. Wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale Panowie. 3.7 przeważnie były montowane do kastratów i to w pojedynczej kabinie i z krótką paką. Swego czasu posiadałem takiego na sprzedaż przez jakiś miesiąc i powiem że silnik spisywał się przyzwoicie, nawet mogę się pokusić że jechało tak samo jak 4.7 z 4 furtkami i z 4x4, bo jednak masa robi swoje.

00' Chevrolet Silverado 5.3 V8 4x4 LT

Mamy w domu Cherokee 2007 z silniczkiem 3.7l - szału nie ma, ale dramatu też nie ma. Nawet solidnie zapakowany (3 osoby, pies, kupa bagażu włącznie z trumną na dachu) daje radę. Więc pewnie przy reg.cab i kastracie też dramatu nie ma, choć jakoś....do full size'a bym nie kupił :lol: Ale kastrata też nie, więc każdemu według potrzeb.

były trzy Jeepy (WG, XJ, YJ) - będzie RAM!

"A pick-up truck is about individuality and this is why everybody in US has a truck" (BBC) ;););)

www.MODERNPET.pl - Gwiazdy światowych rankingów karm dla psów i kotów

Ciekawe, czy z nową skrzynią będzie można sprzęgać też 6,1 HEMI (albo najnowszy 6,4 HEMI :)22 ) , czy 'tylko' nasze 5,7 :-)

[ Dodano: 2011-09-24, 10:38 ]

Swoją drogą taki swap na 6,4 HEMI (podobno w 2014 ma być wersja supercharged dla Cherroke) mógłby być ciekawym rozwiązaniem :mrgreen:

It's nice to be important but it's more important to be nice :)

www.grokker.pl

www.bostikpolska.pl

.

A wiadomo od kiedy dokładnie będzie ta skrzynia w ramach 1500. W ciągu najbliższych dni miałem kupić w usa rama, a jeżeli bedzie ta skrzynia to wolę poczekac. Czy to fabrycznie nowego rama 5.7 można od razu założyć gaz sekwencję, czy ileś trzeba przejechać nim silnik sie ułoży. Pozdrawiam

Z tego co wiem to skrzynia ta ma być dostępna dla modeli na 2012 rok, które będą dostępne w sprzedaży już pod koniec tego roku (pewnie około listopada).

Jeżeli chodzi o gaz to specjalistą nie jestem ale ja bym najpierw dobrze dotarł silnik :-) Ułożą się pierścienie na tłokach i uszczelni komora spalania. Gaz jest suchym paliwem a w okresie docierania ważne jest dobre smarowanie, więc chyba lepiej poczekać te 1500-2000km. Chyba, że zrobisz docieranie 'na hamowni' - wtedy zajmie to 1 dzień ale metoda jest kontrowersyjna. Stosowana w sporcie ale 'cywilni' specjaliści są podzieleni co do 'słuszności' tej metody.

It's nice to be important but it's more important to be nice :)

www.grokker.pl

www.bostikpolska.pl

.

• 2 tygodnie później...

Jednak będę musiał zrezygnować z ramam 1500 i kupić 3500 ze względu na uciąg (hak kupię w US i nie będę się martwił homologacja), zaciekawił mnie ten 6.7l cummins ale z manualem. Myślicie, że manual da radę z takim momentem i sprzęgło za szybko nie popłynie?

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2012-RAM-3500-LARAMIE-6-SPEED-MANUAL-LOADED-LOADED-/380371290957?pt=US_Cars_Trucks&hash=item588fe54b4d

Wiem, że jeżeli chodzi o ramy z hemi to serwis Dareckiego jest polecany a czy cumminsa też serwisuje?

Pzdr

• Administrator

Nie sadze zeby hak z USA miał homologacje w Eu.

Przy przeglądzie w PL musisz mieć zrobione światła i instalcje haka, sam adapter kupisz w PL,

Ważne zeby twój Ramik w USA miał belke.

Skrzynia manual jest bardzo wytrzymała, sprzeglo wytrzyma bardzo długo, wszystko będzie okupione małym komfortem jazdy.

• 3 tygodnie później...

Właśnie podali, że w 2012 prawie każdą odmianę Rama (od ST po Laramie) będzie można wziąć w odmianie Power Wagon,

co oznacza pojawienie się takiego ciekawego panelu (ale chyba od 2500 wzwyż).

No i będzie odmiana z dębowymi, dość dziwnie wyglądającymi drewienkami.

Pozdro

post-643-15323755855145_thumb.jpg

post-643-15323755855794_thumb.jpg

Ram4x4fun

• 2 miesiące temu...

A na 2013 takie oto nowiny:

http://www.autoguide.com/auto-news/2011/12/2013-dodge-ram-1500-getting-jeep-grand-cherokee-air-suspension.html

Pneumatyczne zawieszenie z Granda. Nowy Ram już chyba wygrywa z konkurencją pod względem komfortu, ale z takim zawieszeniem to byłoby coś. Jest na co czekać, szczególnie że zapowiadali też 6-biegową skrzynię.

No replacement for displacement