Eazy Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Kolejny raz szukam części w necie i mam zagwozdkę. W niektórych sklepach po wybraniu modelu auta, rocznika i rodzaju nadwozia mam do wyboru dwa rodzaje silnika 5,7l: 5,7L 345 cubic inch V8 FI (2) [EZB] 5,7L 345 cubic inch V8 FI (D) Skąd mam wiedzieć, który to mój silnik? :-| Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 8 cyfra vinu to model silnika, a w nawiasie masz podane znaki, porównaj je ze swoim vinem i powinno się wyjaśnić. Źródło: http://www.ehow.com/how_5697842_decode-dodge-vin-number.html Poza tym są dwa silniki Hemi, do 2006r i po 2006 roku, a różnią się MDS-em. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eazy Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Dziękuję :-) Wychodzi na to, że mam model (2) [EZB]. Czy dobrze rozumiem, że jeżeli mój ram jest z 2006 to jest to wersja z MDSem? Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Na 99% :-D Zajrzyj jeszcze tutaj, wpisz vin i poczytaj : http://www.decodethis.com/ Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eazy Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Na 99% :-D Zajrzyj jeszcze tutaj, wpisz vin i poczytaj : http://www.decodethis.com/ Dzięki za link :-) Dziwne rzeczy mi wyszły :-P Informacji o MDS nie dopatrzyłem się ale z VINu wychodzi, że to Dodge Ram 1500 Laramie Quad Cab 4WD a ja mam przecież SLT Big Horn Edition :-) Do tego wychodzi, że auto powinno być na 17'' kołach a ja mam 20'' :-P Mój VIN: 1D7HU18276S602464 W sumie spalanie mam dosyć niskie, więc zakładam, że MDS jest :-) Na trasie 15-16l/100km. Przy spokojnej jeździe w okolicach 100km/h potrafi zejść do 13,5-14l. Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 ale z VINu wychodzi, że to Dodge Ram 1500 Laramie Quad Cab 4WD a ja mam przecież SLT Big Horn Edition Vin nie precyzuje wersji wyposażenia, tą na tej stronie musisz sam wybrać, a Big Horn nie ma w tamtych opcjach.W sumie spalanie mam dosyć niskie, więc zakładam, że MDS jest Na trasie 15-16l/100km. Przy spokojnej jeździe w okolicach 100km/h potrafi zejść do 13,5-14l. MDS to ściema. Misiek może potwierdzić, że ostatnio w trasie spalanie wyszło mi 13.5l , a ja nie mam MDS-u. Gdyby była sama trasa to spalanie schodzi nawet poniżej 13l, ale, że były ograniczenia i przeloty przez małe miejscowości, to wyszło 13.5l. :-P wg. wskazan kompa. Realne wg. obliczen na podstawie tankowania wyszło 15.6l LPG/100km lub jak kto woli 14,77mpg :-P Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eazy Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Widzę, że generalnie nie jest źle ze spalaniem jak się nie depcze w podłogę. Przy tej mocy wcale nie trzeba się 'spinać' i można dynamicznie jechać bez cegłówki na pedale gazu :-) Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kow Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Nie wiem jak to robicie ale mój pali w miescie 20 litrów a w trasie 18 l benzyny i to tylko w lecie bo w zimie jeszcze wiecej. Ale bezcenne jest jak mam młodych ,, wilców" w BMW , i ich dach siega poziomu mojej maski i jeszcze zostają w tyle na starcie :-D Cytuj Ten sie śmieje ostatni , kto nie ma zębów na przedzie :) ,, lincoln mark lt + pt crusier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemmy Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Nie wiem jak to robicie ale mój pali w miescie 20 litrów a w trasie 18 l benzyny i to tylko w lecie bo w zimie jeszcze wiecej. Przed zakupem Rama jeździłem dość dużo F-150 5.4 King Ranch. Nota bene to po nim zachorowałem na duże amerykańskie pikapy. Najniższe spalanie na trasie - 16,5 l. Najwyższe w mieście - 28 litrów. Potem przesiadłem się do do równie ciężkiego Rama Larami i przy takim samym stylu jazdy średnie spalanie było wyraźnie niższe - mniej więcej o 2-3 litry. Skąd te różnice? Moim zdaniem z.: 1) skrzynie w Waszej generacji eFek są de facto 4-biegowe, 2) z samej natury silników Triton 5.4 które są nieco mniej, hm, wydajne od Hemi 5.7 => różnica 45 KM przy zaledwie 300 cm różnicy pojemności. Ale i mi nie udało się zejść Ramem poniżej 14 litrów, co np. z palcem dokonał Drug. Być może mój wózek jest nieco cięższy od jego. Być może to filtr K&N w jego silniku. A być może po prostu Drug jest lepszym driverem! Ale też pewnie nie od rzeczy będzie wspomnieć o przełożeniu w przekładni głównej - u mnie opcjonalne 3,92 a w standardzie (nie wiem jak u Druga) 3,55. Bo to ewidentnie wpływa na MPG podczas jazdy poza miastem. Gdy wprowadzali nowego Rama IV gen. byłem niemal pewien, że dadzą mu sześciobiegową skrzynię. A tu figa. To chyba największe rozczarowanie. Bo gdyby Ram miał taką skrzynię jak nowy F-150 lub Tundra spalał by jeszcze CO NAJMNIEJ o litr mniej. I jeszcze lepiej by się rozpędzał. ;-) Pozdro Cytuj Ram4x4fun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drug Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Moje spalanie jest incydentalne i wynika z tego, że jechałem za Miśkiem, a Misiek jechał z przyczepą tak więc jechaliśmy równo i na autostradzie 100km/h. Przejedźcie sobie 250km w tak równych warunkach to spalanie wyjdzie wam podobne. W normalnych warunkach spalanie w mieśccie to 23l a w trasie 17-18, więc niczym nie odbiegam od normy. :-P Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eazy Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Ja też zszedłem poniżej 14l dlatego, że jechałem 90km/h na autostradzie (mam posypany redutkor i przy większej prędkości potrafi strzelić po wale jak się zdejmie nogę z gazu). Do tego jechałem na tempomacie (w sumie jakieś 200km) i silnik prawie spał :-) Wyszło jakieś 13,5. Obecnie w jeździe podmiejskiej mam pomiędzy 16 a 18l. W mieście tak naprawdę nie wiem bo dostaję pryszczy jak mam się pchać w warszawskie korki i staram się omijać miasto jak tylko się da ;-) Jak kiedyś będę mieć typowo miejski maraton to dam znać :-) Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemmy Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Do tego jechałem na tempomacie (w sumie jakieś 200km) i silnik prawie spał :-) Wyszło jakieś 13,5. Podziwiam tym bardziej, że jak wiadomo na tempomacie wózek spala więcej niż bez niego. No chyba, że jedziesz po pustyni w Nevadzie. Pozdro Cytuj Ram4x4fun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eazy Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Zawsze odnosiłem wrażenie, że na tempomacie auto pali mniej :mrgreen: Na dobrą sprawę 'hajłej' z Poznania do Strykowa to prawie jak pustynia w Nevadzie odkąd jest ViaToll ;-) Zatrzymywałem się tylko na bramkach ;-) Cytuj It's nice to be important but it's more important to be nice :) www.grokker.pl www.bostikpolska.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi