Skocz do zawartości

Jaki alternator kupic?

dejwitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 lata później...

Odświeże kotleta, otóż zbliżam się do 270tys km moim Ramem i pomimo że wszystko hula z ładowaniem tak jak powinno, zastanawiam się czy to nie jest dobry już czas żeby alternator zregenerować. Czy może macie inne doświadczenia, i póki wskazówka nie będzie za czesto na połowie to lepiej alternatora nie ruszać? Jak regenerować to warto od razu zmieniać procz podstawowych rzeczy także regulator? Ostatnio jak zregenrowałem dwa alternatory to w obu przypadkach jakoś ładowanie jest gorsze niż przed operacją regenracji :>.Kolejne pytanie czy w takiej sytuacji nie lepiej jest kupić niz regenerować?

Chevrolet Camaro IROC-Z - Fbody Klub Polska

Dodge Ram 1500 Hemi 4x4 Laramie

Chevrolet Camaro SS :> SSman

jakoś ładowanie jest gorsze niż przed operacją regenracj

Coś zostało spieprzone przy regeneracji - po regeneracji alternator musi trzymać parametry. Może tylko krócej działać niż oryginał, bo jakość części jak wiadomo jest różna.

I przez tą jakość części nie ruszałbym tego co masz ;-)

F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞

Escalade 6.2😍

Ja mam na jednym alternatorze zrobione 210 tyś mil, a na drugim 280 tyś mil a alternatory działają wzorowo, więc przy 270 tyś km. masz jeszcze dużo czasu na kłopoty. Stare przysłowie pszczół mówi: Lepsze jest wrogiem dobrego :-)

http://shirehorsepoland.com/

Karawaningowe Bractwo Podróżnicze

www.karawanier.pl

Dodge Ram 1500 4,7 Magnum '03

Dodge Ram 2500 5,9 Cummins '02

LESLIE RS3L - Już straszy!!!

• 5 lat później...

Witam. Mam pytanie, gdzie w ramie 1500 5,7 z roku 2004 znajduje się regulator napięcia. Pytam, ponieważ właśnie padło mi ładowanie, zregenerowałem alternator a ładowania nadal nie mam, podejrzewam walnięty regulator. Co może być jeszcze przyczyną?

Podejrzewam że regulator jest w ECU jak w Jeepach. A winny może być  czujnik temp akumulatora, który ma zwarcie, a to powoduje brak ładowania.

Jeśli jednak byłby walnięty regulator, to są magicy, co dokładaja inny do naszy h alternatorów.

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Dodge RAM 1500 [EVA], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT],  Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136] (

https://mubi.pl/id-5EGVDL 150zł taniej ubezpieczenie przy zakupie z MUBI.PL

Poddaje się. Wymieniłem czujnik temp akumulatora, wykręciłem i oddałem do sprawdzenia zregenerowany alternator-jest ok ,posprawdzałem wszystkie kable od masy w aucie, zresetowałem komputer i nic, żadnej zmiany. Odpalam auto i wskazówka od ładowania jakby się podnosi na około minutę czy półtorej, po czym opada i wyskakuje czerwona kontrolka z napisem check gages. Ładuje akumulator i jadę do jakiegoś magika-elektryka.

Czujnik odepnij, zasymulujesz mu niską temperaturę. Jeśli to nie pomoże to regulator w ECU jest walnięty. Szukaj magika który dołoży zewnętrzny regulator

moja stajnia 🙂 :Dodge Durango Citadel [EZH], Dodge RAM 1500 [EVA], Audi Q5 [CAEB], Audi A3 [CNT],  Astra Bertone [Z22SE], Skoda Favorit [136] (

https://mubi.pl/id-5EGVDL 150zł taniej ubezpieczenie przy zakupie z MUBI.PL

Z odłączaniem czujnika też próbowałem, było jeszcze gorzej. Przy odpaleniu auta wskazówka od ładowania nawet nie drgnęła do góry, a czerwony napis ''check gages'' wyskoczył natychmiast. Może faktycznie to ten regulator jest walnięty, albo instalację gdzieś szlak trafił. Dzwoniłem do jednego magika to powiedział że musi pomyśleć, oddzwoni i.t.d, czyli lipa, dzwoniłem do drugiego to kazał podać model auta , rok i jaki silnik, będzie szukał przez weekend w internecie schematu instalacji. Co z tego będzie - zobaczymy

Ok. Dzięki, spróbuje się dokopać. A może znasz jakiegoś sprytnego magika z okolicy Mszczonowa, który to ogarnie i takie amerykandzajskie sprzęty nie są mu obce. Tutaj w Skierniewicach jak powiem o co chodzi i w jakim samochodzie to fachowcy zaczynają jakby wątpić w swoje umiejętności

W naszych okolicach nie ma nikogo, kogo można polecić z czystym sumieniem jako ogarniającego takie auta.

Najbliżej Warszawa lub Łódź - kogoś sprytnego powinni tam mieć. Popytaj na orgu - Jeep i Dodge pod kątem elektryki to praktycznie takie same rozwiązania.

O specach z okolic Łodzi powinien coś wiedzieć Sebastian O.

F150 302 V8 4x4 - sprzedany 😞

Escalade 6.2😍