Arti_D Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 Witam wszystkich, Mam takie pytanie, co ile się wymienia olej w silniku, mostach, w skrzyni w ramie z 2010 z Hemi. Czy jakieś jeszcze są czynności serwisowe o których powinno się wiedzieć? Może to laickie pytanie ale jestem nowy i jeszcze nie poznałem forum gdzie co jest i jak? Czy nie ma problemu z zakupem cześci takich jak wycieraczki i gdzie są sklepy z częściami do ramów na terenie Warszawy lub jakieś internetowe sklepy specjalizujące się w ramach. Pozdrawiam Arti Cytuj
japacz Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2011 Witam wszystkich,Mam takie pytanie, co ile się wymienia... Zakładam, że chodzi o model 1500. Olej w silniku - 5W20 - 6,6 litra - co 10tkm lub co 6 miesięcy Olej w skrzyni z filtrem - MOPAR ATF+4 - po 100tkm lub po 60 miesiącach jeśli pojazd jest używany przez policję, taxi, flotę, do odśnieżania, do częstego holowania przyczep. W wypadku normalnej eksploatacji po 200tkm lub 120 miesiącach Olej w skrzyni rozdzielczej - MOPAR ATF+4 (w przypadku skrzyni NVG246 - MOPAR NVG246) - wymiana co 100tkm lub co 60 miesięcy jeśli pojazd jest używany przez policję, taxi, flotę, do odśnieżania, do częstego holowania przyczep. W pozostałych przypadkach kontrola. Przedni most - GL-5 SAE 75W-90 - wymiana co 30tkm lub co 18 miesięcy jeśli pojazd jest używany przez policję, taxi, flotę, do odśnieżania, do częstego holowania przyczep. W pozostałych przypadkach kontrola co 10 tkm lub co 6 miesięcy. Tylny most - MOPAR SAE 75W-140 plus dodatek do LSD MOPAR Limited Slip Additive 118ml - wymiana co 30tkm lub co 18 miesięcy jeśli pojazd jest używany przez policję, taxi, flotę, do odśnieżania, do częstego holowania przyczep. W pozostałych przypadkach kontrola co 10tkm lub co 6 miesięcy. Świece zapłonowe - LZFR5C-11 - co 50tkm lub co 30 miesięcy. Smarowanie przedniego wału napędowego - co 10tkm lub co 6 miesięcy. Z ciekawszych rzeczy chyba tyle, reszta jak w większości samochodów. Dane pochodzą z instrukcji obsługi modelu 1500 na 2010 rok. UWAGA - modele 2500/3500 (HD) z tym silnikiem mają zalecany olej 5W30 A teraz zapraszam ładnie do powitalni i przedstawienie się pozostałym czytelnikom forum ;-) Cytuj Full Size Bronco, V8 351 cui, Eddie Bauer - jest:) Dwa litry?? Dwa litry to może mieć karton po mleku...
Arti_D Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 A gdzie najlepiej serwisować Rama? Jako, że jestem z wawy to do max 200km interesowałby mnie serwis. Czy może auto jest w miarę proste w konstrukcji i olej itp można samemu wymienić ( w poprzednich autach sam wymieniałem). Pozdrawiam Cytuj
drug Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Czytaj forum kolego, są tematy gdzie masz odpowiedź na swoje pytanie. :pala: Mamy tutaj kolegę forumowego który będzie chyba zawsze polecany, mam na myśli oczywiście Dareckiego. On serwisuje mojego praktycznie od samego początku i nie zamieniłbym go na żadne ASO. Cytuj Dodge Ram 2500 Van 99' 318 cui
Rekomendowane odpowiedzi